Liderii Uniunii Europene au deblocat pachetul financiar în valoare de 1.800 de miliarde de euro – Cronica dimineții
1. Liderii Uniunii Europene au deblocat, joi, pachetul financiar în valoare de 1.800 de miliarde de euro pentru susţinerea redresării economice din recesiunea provocată de pandemia de Covid-19, după ce au ajuns la un compromis cu Polonia şi Ungaria, a declarat preşedintele Consiliului, Charles Michel. (News.ro)
2. Un grup de experți a recomandat Agenției americane pentru Alimente și Medicamente să autorizeze vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Cel mai probabil agenția va aproba vaccinul, pentru folosirea în regim de urgență, în următoarele zile. (NYTimes)
3. PNL ar fi dispus să renunţe la portofoliul Justiţie din viitorul Executiv în favoarea USR-PLUS, însă nu la Finanţe, au declarat surse din partid. Printre ministerele pe care PNL ar vrea să le ţină se numără cel al Finanţelor, al Apărării, Transporturilor, Internele, Economie şi Energie şi Externe. Totodată, în contextul în care PNL are 1.500 de primari, ar vrea să ţină şi Ministerul Dezvoltării. (News.ro)
4. Ministerul Finanțelor a emis titluri de aproape 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni pe piața internă, pe o cerere importantă din partea investitorilor și la dobânzi în scădere. (Profit.ro)
5. Prețurile petrolului au urcat aproape 3% joi, Brent crescând la peste $50 de dolari pe baril, pentru prima dată de la începutul lunii martie. Creșterea e alimentată de speranța unei recuperări mai rapide a cererii, pe măsură ce țările încep campaniile de vaccinare. (Hotnews)
Una din Cronica Sportivă: CFR Cluj a părăsit Europa League, după ce a fost învinsă dramatic, cu 2-1, de Young Boys Berna, după ce conducea cu 1-0 în minutul 90. Debeljuh a înscris în min. 84, apoi arbitrul a acordat un penalty inexistent la Bălgrădean, care a fost și eliminat. Nsame (min. 90+3) și Gaudino (min. 90+6) au stablit scorul final, 2-1 pentru Young Boys. În celălalt meci al grupei, ȚSKA Sofia a învins Roma cu 3-1 și CFR Cluj a terminat pe locul 3 al grupei, fără să se califice așadar în primăvara europeană. (Look Sport)
6. Proprietarilor americani de case, care au credite imobiliare, le-a crescut în ultimul an averea, în medie, cu 10,8%, datorită creșterii prețurilor la case. Cumulat înseamnă o creștere de $1000 miliarde, adică aproximativ $17000 per proprietar. (CNBC)
7. Chiria medie a apartamentelor în Manhattan, New York City, una dintre cele mai scumpe zone imobiliare din lume, a scăzut luna trecută cu 22%, comparativ cu noiembrie 2019. Nivelul actual al chiriilor, de $2700+, este cel mai mic înregistrat în ultimii 10 ani. (Bloomberg)
8. Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat că va dona încă $250 milioane pentru dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri ieftine împotriva Covid-19. În total, până în prezent, fundația a donat $1,75 miliarde pentru combaterea pandemiei. (Reuters)
9. Platforma de streaming Disney + a ajuns la 86,8 milioane de abonați, la un an de la lansare. Disney a anunțat o creștere de preț a abonamentului, de 1 dolar în SUA, respectiv 2 euro în Europa, începând din martie anul viitor. (Variety)
10. Masa tuturor construcțiilor artificiale realizate de oameni – clădiri, șosele, aparatură etc. – va depăși după 2020 masa totală a întregii materii vegetale și animale de pe Pământ, conform unui studiu publicat de revista Nature. Cercetarea, realizată de Weizmann Institute of Science din Israel, susţine că omenirea şi Pământul se află la „un moment de cotitură” în 2020, când masa întregii materii produse de om a ajuns egală cu masa florei şi faunei, cum ar fi copacii, plantele, animalele, bacteriile şi ciupercile. Institutul estimează că masa materiei produse de mâna omului va fi de două ori mai mare decât cea a biomasei până în 2040. (Link)
Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei Bloomberg BusinessWeek: