Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că decesele cauzate de malaria au fost, anul trecut, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată – Cronica Știrilor Pozitive

1. Numărul pacienților declarați vindecați de Covid-19, la nivel global, va depăși azi 47,5 milioane. Procentul celor bolnavi de Covid-19 și aflați în stare gravă a scăzut la 0,5%.

2. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că decesele cauzate de malaria au fost, anul trecut, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Rata mortalității a scăzut cu aproape 60% în ultimele două decenii, de la 24,7 la 100.000 de persoane în 2000, la 10,1 în 2019. Asta înseamnă că viețile a 7,6 milioane de persoane au fost salvate în ultimii 20 de ani. (Link)

3. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că Bucureştiul nu va intra în carantină, deoarece acest lucru nu se impune acum. Dan a mai declarat că în Bucureşti se pregătesc mai multe paturi de ATI, însă procedurile durează mai mult. (News.ro)

4. La mai puțin de o săptămână de la aprobarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech, Marea Britanie a început ieri campania de vaccinare împotriva Covid-19. Este prima țară vestică care începem un astfel de program. (WSJ). O bunică în vârstă de 90 de ani din Irlanda de Nord a devenit marți prima persoană din lume căreia i-a fost administrat vaccinul Pfizer/BioNTech anti-Covid în afara testelor. (Profit.ro)

5. Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Britanică din Oxford a devenit marți primul care și-a văzut rezultatele de eficacitate validate de un jurnal științific, The Lancet. Publicarea acestor rezultate, examinată de oameni de știință independenți, confirmă faptul că acest vaccin este eficient în medie cu 70%, în conformitate cu ceea ce a anunțat AstraZeneca pe 23 noiembrie. (Hotnews)

6. 73% dintre economiștii americani grupați in The National Association for Business Economics cred că economia Statelor Unite își va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei la jumătatea anului viitor. Este o îmbunătățire notabilă a estimărilor, ținând cont că 60% dintre ei au prognozat, în august, ca nivelul din 2019 va fi atins, cel mai devreme, în 2022. (Axios)

7. Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite a concluzionat, într-o analiză detaliată, că vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech „a îndeplinit criteriile de eficiență prescrise” în studiu clinic, sugerând că agenția ar putea să-l aprobe în acest weekend. (WSJ)

8. Purtarea obligatorie a măştii a permis să se reducă cu pâna la 75% noile infectări în Germania şi chiar cu până la 90% la cei de peste 60 de ani. Mai mult ca oricând, aceasta este măsura sanitară cu cel mai bun raport cost/eficienţă, consideră autorii unui studiu. (Hotnews)

9. Compania farmaceutică indoneziană Bio Farma a anunţat marţi că datele preliminare rezultate din studiul clinic pe care îl desfăşoară asupra vaccinului produs de compania chineză Sinovac relevă o eficacitate de până la 97%.

10. Dacia a adus în România primul exemplar al modelului electric Spring, pentru a-l prezenta presei. Mașina a fost expusă la sediul Renault Connect al companiei. (Profit.ro)

11. Anul viitor vor fi făcute 400 de milioane de vizite online la doctor, conform previziunilor Deloitte pentru tehnologie. De la 1% în 2019, 5% din consultații vor avea loc în 2021 prin intermediul internetului. (VentureBeat)

12. Fiecare american va putea să se vaccineze împotriva Covid-19 până la finalul trimestrului 2 al anului viitor, adică până în iunie. Declarația îi aparține Secretarului pentru Servicii Medicale din administrația americană. (Axios)

13. În primele zece luni ale anului 2020, băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 67,42 miliarde lei. (Profit.ro)

14. Numărul de firme dizolvate a scăzut cu 24,57%, în primele zece luni din 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, la 21.319, față de 28.264 de firme în ianuarie – octombrie 2019, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

15. Un grup de cercetători chinezi a prezentat un computer cuantic care realizează în câteva minute calcule pentru care un supercomputer ar avea nevoie de peste două miliarde de ani. Jiuzhang funcționează prin manipularea fotonilor, spre deosebire de sistemul similar al Google, care folosește metal superconductor la temperaturi foarte mici. (Wired)

16. LG Electronics a prezentat un robot de dezinfectare, dotat cu lămpi laterale cu ultraviolete, care emit pe frecvențe de la 100 la 280nm. Lămpile cu ultraviolete de pe robotul înalt de 1,6 metri au o eficiență demonstrată în uciderea germenilor de 99%. (ZDNet)

17. Grupul suedez Ikea, cel mai mare comerciant mondial de mobilă, a anunțat luni că a decis să nu-și mai editeze catalogul, una dintre cele mai importante publicații anuale la nivel mondial, deoarece cumpărătorii se mută pe online. (Profit.ro)

18. Tehnica Crispr de editare a genelor ar putea fi eficientă în tratarea anemiei falciforme, o maladie ereditară, în care hematiile au o formă anormală, de seceră. La un an distanță după folosirea unei terapii experimentale cu Crispr, pacienții nu au mai necesitat transfuzii de sânge. (WSJ)

Fotografia dimineții vine de la spectacolul „A Proxy for a Thousand Eyes, de Cherine Fahd, care a avut loc pe scena Operei din Sydney. Spectacolul colectiv explorează natura atingerii și a intimității în timpul COVID-19. Jenny Evans / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Rata deceselor cauzate de cancer a scăzut cu 2,4%, în Statele Unite, între 2017 și 2018 – Cronica Știrilor Pozitive
Studiu: Copiii care merg la crese și grădinițe nu prezintă nici un risc de transmitere a virusului la adulți – Cronica Știrilor Pozitive