Mai multe departamente de poliție din California și Georgia urmăresc vehicule și oameni cu drone autonome – Cronica de Tehnologie

1. Investigațiile în cazurile de abuzare sexuală a minorilor ar putea fi afectate de o nouă lege europeană, care își propune să introducă restricții pentru monitorizarea comunicațiilor online, cu scopul apărării intimității persoanelor. Aceeași lege, care intră în vigoare din 20 decembrie, va restricționa și folosirea software-ului care caută imagini cu abuzuri sexuale pe internet. (NY Times)

2. Un grup de cercetători chinezi a prezentat un computer cuantic care realizează în câteva minute calcule pentru care un supercomputer ar avea nevoie de peste două miliarde de ani. Jiuzhang funcționează prin manipularea fotonilor, spre deosebire de sistemul similar al Google, care folosește metal superconductor la temperaturi foarte mici. (Wired)

3. OnlyFans va ajunge la vânzări de peste $2 miliarde anul acesta și plătește celor peste 1 milion de creatori de conținut peste $200 de milioane pe lună. Platforma britanică, populară în special în zona conținutului pentru adulți, a ajuns la 85 de milioane de utilizatori și crește cu 500.000 pe zi. (Bloomberg)

4. WarnerMedia ia în calcul lansarea a două noi servicii de streaming. Anul viitor ar putea debuta un serviciu bazat pe emisiunile CNN, iar în 2022 ar putea ieși cu un serviciu gratuit de entertainment. (The Information)

5. SpaceX a lansat cu succes o nouă capsulă Dragon, care va duce pe Stația Spațială Internațională echipamente pentru mai multe experimente științifice. Compania spațială americană a folosit o versiune modificată a navei cu care a transportat astronauți, ce poate andoca automat la SSI și are o capacitate de transport cu 50% mai mare. (The Verge)

6. DoorDash a crescut prețul acțiunilor pentru listarea la bursă, de la $75 – $85 pe acțiune la $90 – $95 pe acțiune. Serviciul de livrări speră să atragă astfel $3.1 miliarde, în loc de $2.8 miliarde, cât urmărea inițial. (Bloomberg)

7. Revolut lansează o platformă de plăți pe care companiile o pot folosi și personaliza pentru a primi plăți online. Comisionul va fi de 1.3% în Europa, unde va fi lansată prima oară. În restul lumii Revolut va opri 2.8%. (Profit.ro)

8. Tehnica Crispr de editare a genelor ar putea fi eficientă în tratarea anemiei falciforme, o maladie ereditară, în care hematiile au o formă anormală, de seceră. La un an distanță după folosirea unei terapii experimentale cu Crispr, pacienții nu au mai necesitat transfuzii de sânge. (WSJ)

9. Mai multe departamente de poliție din California și Georgia urmăresc vehicule și oameni cu drone autonome. Într-un singur caz, un departament a folosit în doi ani dronele de peste 4.100 de ori. Organizațiile de apărare a drepturilor civile ridică, însă, deja semne de întrebare privind intimitatea persoanelor, îngrijorate în special de aspectul autonom al dronelor. (NY Times)

10. Pandemia a accelerat consolidarea marketurilor de pe darknet. Din 59 de marketuri în luna februarie, în noiembrie mai funcționau doar 37, cel mai mic număr din ultimii doi ani. În 2020 au fost închise Flugsvamp 2.0 și Empire, două dintre cele mai mari marketuri de pe darknet. (Chainalysis)

Ți-ar mai putea plăcea
În perioada 2015 – 2019, LinkedIn a derulat experimente în care au fost implicați peste 20 de milioane de utilizatori – Cronica de Tehnologie
Facebook lansează o nouă funcție prin care sunt urmărite link-urile accesate de utilizatori – Cronica de Tehnologie