Sinteza Săptămânii 30.11 – 06.12
Sinteza săptămânii este scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
La ora la care scriu acest text, sunt cunosocute doar datele privind prezența la vot, nu și rezultatele. Îi înțeleg pe cei care nu doresc să se expună virusului din secții, dar tototdată aceasta e cea mai așteptată zi din ultimii 4 ani în care am tot sperat la parlamentari mai cinstiți și mai dornici de muncă în interesul cetățenilor. Iar dincolo de rezultatele din seara lui 6 decembrie, fie ca problemele României să dispară treptat în următorii ani, căci fie că vrem sau nu să înțelegem, majoritatea se poat rezolva strict din spectrul politic.
Despre noi, numai de bine
- Românii sunt în continuare pe locul 1 în rândul migranților din Germania, avem cel mai mic nivel al cheltuielilor pentru sănătate și ne-am ales cu o procedură de infringement față de România pentru că nu are un plan de renovare a clădirilor pe termen lung.
Ca să fiu de actualitate, spitalele bucureștene, din linia 1 a luptei anti Covid sunt subfinanțate cronic, căci în ultimii 4 ani, nici 5% din venituri nu au ajuns în investiții. Oare de ce? - Pacienţii cu COVID-19 ai Spitalului Municipal Campia-Turzii nu au acces la tratament cu Remdesivir, Tocilizumab, plasmă, terapie intensivă, spune fostul şeful şecţiei de Medicină Internă, Lehel Csergo. Oare de ce? Nu or vrea medicii să le facă rost de medicamente?
- « Imagini șocante din secția COVID a spitalului din Reșița. Mizerie, pacienți dezbrăcați pe holuri și un decedat lăsat în pat / Manager: “În toate spitalele este la fel” ». Spitalul s-a ales cu 18.400 lei amendă, problemele s-au rezolvat peste noapte. || sarcasm
La spitalul din Sibiu pacienții erau tratați într-un chioșc fast-food, fără toaletă, un incendiu de mici dimensiuni izbucnit la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Mureș, din cauza unei prize defecte, iar la morga spitalului suport COVID din Horezu morții sunt ținuți în mizerie, pe jos sau pe mese.
Două spitale COVID-19 din București au rămas fără căldură și apă caldă. Nicușor Dan dă vina pe Gabriela Firea, iar aceasta din urmă dă vina pe proaspăta administrație. De mult timp nu mai este amuzant acest joc.
Trăiește cine poate
- Zeci de oameni, înghesuiți la coadă la Institutul Cantacuzino ca să cumpere un supliment alimentar lansat. Întrebați pentru ce stau la coadă, cetățenii au înțeles că „Au ieșit niște pastile pentru Covid”. Acesta e Guvernul, aceasta e comunicarea, atât putem. Să ne rugăm pentru 2021.
- Centura Bacăului a crăpat la câteva ore după inaugurarea la care au venit Iohannis și Orban, iar un şofer din Bacău şi-a rupt janta maşinii într-o groapă. Explicația CNAIR? O „eroare de fabricație”, se mai întâmplă când faci inaugurări electorale a unor lucrări neterminate și netestate
- Educație, viitorul copiilor, de-astea?
Circa o treime din clădirile DGASPC Cluj nu au aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţiii de Urgenţă, astfel că sute de copii şi adulţi sunt în pericol.
Școala online pentru copiii cu autism sau ADHD este un calvar în pandemie, un elev a primit derogare de medie de la Ministerul Educației ca să fie primit la Colegiul Național „Goethe”, iar Inspectoratul Județean Dolj e digitalizat ca în 1999: inspectorul scrie mesajele cu pixul, informaticianul le trimite prin e-mail.
Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim
România – cea mai mare rată a sărăciei în rândul persoanelor ocupate. Eei, cum așa?
- La spitalele COVID din Brașov și Harghita DNA a găsit achiziții supraevaluate și mită de până la 89.000 de euro. 7 persoane au fost arestate preventiv în acest dosar.
Fostul director Unifarm a fost plasat sub control judiciar într-un al doilea dosar al său legat de achiziții în pandemie, căci ar fi plătit aproape 3,6 milioane de lei unei firme pentru măști care nu au fost livrate niciodată, iar o firmă a familiei fostei șefe a DSP Brașov are toate contractele fără licitație încheiate cu un singur spital.
Totodată, la Sibiu, medicul-şef al Secţiei de Infecţioase de cere ajutor de la cetățeni pentru achiziția unui container pentru personal. - În alte titluri,
« Baronul liberal Iulian Dumitrescu, noul președinte al Consiliului Județean Prahova, a făcut bani din contractele cu statul și ajuns să controleze numirile politice din administrație, de la spitale, poliție până la Antifraudă, într-unul din cel mai bogate județe, Prahova. »
« Administrația Tudorache a lăsat datorii de circa 80 milioane lei, iar Romprest nu mai ridică depozitele necontrolate ». Puteți citi aici cine sunt afaceristii din spatele companiilor abonate la contracte cu statul. E o lume mică.
« Fostul primar Gabriel Mutu a dat aproape 1 milion de lei pentru gărdulețul pus pe strada Valea Oltului, cumpărat la kg. »
« Primarul din Slobozia Bradului a tocat 280.000 de lei din buget pentru a acorda sporuri COVID-19 »
« Primăria și școala din Afumați au cumpărat tablete și laptopuri de peste 100 mii de euro de la o firmă cu un singur angajat »
« Cadouri inutile în valoare totală de 7,5 milioane de euro, achiziţionate de fosta administraţie a Sectorului 5. Pe ce s-ar fi irosit banii »
« Valoarea burselor de merit și de performanță în Sectorul 4: 11 lei pentru semestrul doi al anului școlar trecut »
Rotirea cadrelor în natură
Cu siguranță nu vom schimba multe începând de mâine, dar poate vom schimba ceva.
- « Membru PNL, fostul șef al DSP Sibiu, care a demisionat din cauza proastei gestionări a pandemiei, a fost propus pentru funcția de director medical interimar al spitalului TBC »
« Gabriela-Mădălina Sîia Cenuşă, asistenta ministrului Vela, decorată de Iohannis de 1 decembrie ». De altfel, se pare că este o inflație de generali pe timp de pace.
« Un ospătar ajuns habotnic PNL pe Facebook a fost pus director la Apele Române. Caz de anii ’50: întâi funcția, apoi trimis la școală »
Tot săptămâna aceasta Nicușor Dan a întors oficial spatele USR – “Opțiunea mea pentru votul de duminică e PNL” – încurajând un vot pentru cele câteva titluri de deasupra. - O campanie invizibilă, lipsită de dezbateri pe programe politice, dar plină de știri false și dezinformări. Recomand acest articol Pressone despre cum ne manipulează băieții deștepți ai Internetului, cu bani de la partid.
PSD și acuzațiile de „deturnare a voturilor” au fost și ele tot o dezinformare de campanie. - În singura dezbatere coerentă din această campanie, Sighiartau (PNL) si Tomac (PMP) sunt impotriva parteneriatului civil, Dacian Cioloș a ezitat să spună dacă se vaccinează anti-Covid, iar Victor Ponta crede că „undeva în afara României s-a decis ca România europeană să se termine la Carpați”.
Mai știm și că niciun partid nu-și asumă alocarea a 6% din PIB pentru învățământ în următorul an, deși Legea Educației prevede acest procent încă din 2011.
Mă opresc aici cu rezumatul săptămânii trecute, vom vedea ce ne rezervă viitorul, căci PSD nu exclude o guvernare cu USR, exclude cu PNL, iar PMP vrea la guvernare cu PNL și UDMR.