Anthony Fauci: Marea Britanie nu a fost la fel de riguroasă ca SUA în procesul de aprobare a vaccinului împotriva COVID-19 – Cronica Externă

Europa

1. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis președintelui Parlamentului European că va înainta cu propunerea planificată pentru fondul de recuperare din pandemie, fără Ungaria și Polonia, dacă cele două țări continuă să blocheze bugetul Uniunii Europene, au declarat doi oficiali pentru Politico. Ungaria și Polonia au blocat prevederea care ar permite blocului comunitar să taie fondurile către țările care violează statul de drept. (Politico)

2. Fostul președinte francez Valery Giscard d’Estaing a murit ieri, din cauza unor complicații cauzate de COVID-19. Acesta avea 94 de ani. (BBC)

3. Anthony Fauci, expertul în boli infecțioase al guvernului SUA, a declarat că Marea Britanie nu a fost la fel de riguroasă ca Statele Unite în procesul de aprobare a vaccinului împotriva COVID-19. ”Dacă te grăbești și acționezi superficial, oamenii nu vor dori să fie vaccinați” a spus dr. Fauci. (BBC)

SUA

4. Administrația Donald Trump a emis noi reguli pentru a limita posibilitatea membrilor Partidului Comunist Chinez și a familiilor lor de a călători în Statele Unite. Membrii PCC pot acum obține vize cu o singură intrare, valabile doar pentru o lună. Nicio viză actuală nu va fi revocată, a declarat un oficial al Departamentului de Stat. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Trimisul special al Națiunilor Unite în Libia, Stephanie Williams, a declarat miercuri că cel puțin 20.000 de luptători străini și mercenari rămân în Libia, țară dominată de conflict și a avertizat asupra unei ”crize serioase”. Libia se află în război civil din 2011. Turcia a trimis trupe și mercenari din Siria pentru a ajuta guvernul din Tripoli împotriva forțelor militare ale comandantului Khalifa Haftar, sprijinit de mercenari ruși. (AP)

Bonus: Amnesty International a condamnat creșterea rapidă a execuțiilor în Egipt, din ultimele două luni, în ultimul său raport publicat miercuri, ca ”un dezmăț oribil al execuțiilor”. Autoritățile egiptene au executat 57 de bărbați și femei între octombrie și noiembrie, comparativ cu un total de 32 în tot anul 2019. Pedeapsa cu moartea a fost implementată în urma unor procese incorecte și a unor confesiuni care au fost forțate sub tortură. (Link)

Asia

6. Guvernul japonez se apropie de o decizie cu privire la interzicerea vânzării de noi mașini alimentate cu gaz, până la jumătatea anilor 2030, conform unor oficiali japonezi. Premierul Yoshihide Suga a promis să facă Japonia carbon neutră până în 2050. (Link)

7. Poliția din statul Uttar Pradesh a făcut prima sa arestare sub o nouă lege care țintește ”love jihad”, o conspirație promovată de grupurile naționaliste Hindu, care acuză bărbații musulmani că s-ar căsători cu femeile hinduse pentru a le converti. (Link)

Africa

8. John Nkengasong, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Africa, a declarat că 60% dintre oamenii de pe continent au nevoie să fie vaccinați împotriva COVID-19 în următorii doi până la trei ani pentru a obține imunitatea de turmă. Continentul a raportat aproape 2.2 milioane de cazuri, 3.5% din totalul global. (AP)

9. Șeful forțelor armate din Nigeria a declarat că terorismul poate persista în țară pentru următorii douăzeci de ani. (Link). Comentariile sale vin după ce Boko Haram a revendicat responsabilitatea pentru uciderea a șaptezeci și opt de fermieri în statul Borno. (Link)

America Latină

10. Craig S. Fuller, directorul comandamentului sudic al SUA, a recunoscut că China încheie în mod activ înțelegeri pentru a-și trimite vaccinurile în America Latină, în timp ce SUA se concentrează pe sine. China s-a străduit să distribuie vaccinuri în Brazilia și Mexic. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Un preot ortodox grec a fost arestat deoarece nu a respectat măsurile de prevenție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus – Cronica Externă
ONU: Pandemia coronavirus ar putea arunca la limita subzistenței, prin înfometare cronică, peste 132 milioane de oameni – Cronica Externă