Sinteza săptămânii 16-22.11.2020
Sinteza săptămânii este scrisă pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.
Dezastrele care n-au fost:
Poate nu avem toate datele privind tragedia de la Piatra neamț, dar știm că se putea întâmpla într-un alt spital din țară.
- Niciun spital din judeţul Vaslui nu are autorizaţie de securitate la incendiu, la fel ca 9 spitale din Bucureşti, ca peste jumătate din cele din județul Constanța sau ca cel mai mare spital din Oltenia.
La Spitalul Căi Ferate din Cluj Napoca a izbucnit ieri dimineață un incendiu, provocat de un scurtcircuit; nici acesta nu are autorizație la incendiu, iar acum un an a fost amendat tot pentru asta.
De la Colectiv au trecut 5 ani, s-au schimbat 8 miniștri ai Sănătății și avem doar 13 paturi noi pentru mari arși. Săptămâna aceasta a murit Ionuț Anghel, tânărul de 35 de ani din Focșani care aștepta un transplant de plămâni; în ultimii 3 ani, toți miniștrii sănătății și șefii Agenției Naționale pentru Transplant i-au promis ajutor.
La Maternitatea Giulești, la 10 ani de la tragedie, gravidele așteaptă în miros de vopsea și mizerie. Un spital din Fălticeni, aflat în construcție de 30 de ani, este tot nefuncțional din lipsă de aparatură, iar la Botoșani un spital nou zace închis de un an.
Pe lângă multe lipsuri în materie de infrastructură, în ultimele săptămâni, conducerile spitalelor din țară au sesizat că sunt depăște în ce privește personalul. Cele mai noi exemple, Spitalul Sf Pantelimon din București, cel județean din Târgoviște sau cel Municipal din Campina, unde 3 medici supraveghează 60 de pacienți. Abia miercuri seară Guvernul a adoptat OUG care le permite studenților de la Medicină aflați în ani terminali să facă voluntariat în spitalele COVID. - De departe, nici educația nu este o prioritate în această perioadă, cum nici n-a fost înainte.
Şcoală online se în copaci sau pe case în nordul Moldovei, unele familii împart o tabletă la 8 copii, iar Raportul Bologna pe 2020 arată că România rămâne pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate și personal academic.
Dar hei, cu “ocazia” pandemiei, zeci de cadre didactice care oricum puteau ieși la pensie, au cerut acum pensionarea pentru că nu se descurcă în mediul online.
Banii nu se lipesc de oricine
România a cheltuit în 2019 doar 0,48% din PIB pentru cercetare-dezvoltare. Atât s-a putut.
- First, primăriile și angajații lor, plasați strategic în funcții pe criteriul #pilecunoștințerelații.
La Primăria Sectorului 1, 3 directori sunt acuzați că au creat un deficit de peste 700 milioane de lei, iar la Timișoara au fost tăiate sporuri de 6,5 mil.lei pentru doar 1 milion obținut din fonduri nerambursabile. La Primăria Capitalei, datoriile curente ar fi de 3 miliarde lei, iar la cea a Sectorului 2, Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu estimat de 214 milioane.
Primăria Capitalei a plătit în ultimii 4 ani peste 70 milioane lei unor case de avocatură deși are departament juridic să o reprezinte în instanță. Aceeași administrație a inundat piața media cu peste 10 milioane de euro pentru publicitate. La Primăria Sectorului 5, Curtea de Conturi a semnalat cel puțin o deplasare ilegală, în Franţa, de 150.000 de euro, bani publici. - Luminițele și Târgurile de Crăciun, o afacere. Pe când Sectorul 6 nu va fi împodobit luminos, în Sectorul 4 instalațiile vor costa 150.000 de euro, iar la Craiova, Olguța Vasilescu nu renunță la tradiția târgului nici în pandemie.
- Diamante, acțiuni la un club de fotbal, mașini pe numele fostei soții și al menajerei. Daniel Tudorache, cercetat în două dosare, unul care vizează o achiziție de tablete de anul acesta, cel de-al doilea, fapte de corupție din peroada 2008-2018. Acum, desigur, fostul primar și-a trecut averea pe numele fostei soții. Acesta a fost pus sub control judiciar, pe o cauțiune de 1 milion de euro.
Cu siguranță nu e nici pe departe vârful aisbergului, dar înainte să ne întrebăm câte dintre faptele acelea nu s-or fi prescris deja, să ne amintim că diferența dintre el și Clotilde Armand a fost de cam o mie de voturi. Jumătate dintre alegătorii din sector l-au preferat pe Tudorache, deși era de ceva vreme cunoscut pentru că a făcut reclamă de 300.000 de euro machetei unui spital.
Tudorache, urmărit penal, s-a autosuspendat din partid, dar se află încă pe lista pe lista PSD București pentru Camera Deputaților, pe locul al doilea.
Știm pe cineva care știe pe cineva
- Alternativa cele de la punctul 2 vor continua dacă noile administrații locale și viitorii parlamentari vor continua angajările și numirile fără chip de concurs.
PNL, cel puțin, a și început: soția deputatului PNL Mihai Voicu a fost numită subsecretar de stat în MAI și doi liberali din C.J. Vrancea au renunţat la mandate, după ce au primit funcţii la stat.
Să nu uităm de vaccinarea anti-Covid, ca va fi, se pare, pe mâna omului de bază al liberalului Cistian Bușoi.
Orișicum, campania electorală continuă. După ce PSD și-a lansat programul, PNL plusează cu 970 km de autostrăzi și drumuri expres, creșterea pensiilor cu 46% și salarii medii nete de 1000 de euro.
Ponta promite deschiderea școlilor și testarea tuturor românilor, dar mituiește alegătorii cu calendare ortodoxe. La Buzău, PSD vrea să dea burse elevilor cu note de 7 şi 8. PNL profită de guvernare și ține un val de inaugurări de drumuri în plină campanie electorală.
Hotnews a realizat o comparație a 3 programe (PNL, PSD, USR-PLUS), iar Radio Europa Liberă explică de ce promisiunile electorale în materie de infrastructură rămân doar pe hârtie.