Cronica serii – Val de proteste împotriva măsurilor anunțate de Ministerul de Finanțe
1. Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Preşedinte şi a decis că şeful statului urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru, referindu-se la miniştrii Transporturilor şi Dezvoltării, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Curtea a admis astfel cererea formulată de prim-ministrul României. (News.ro)
2. Bursa de la București a resimțit din plin măsurile anunțate aseara de Ministerul de Finanțe, indicele BET scăzând cu 12%, cele mai afectate fiind acțiunile băncilor, Banca Transilvania și BRD, precum și cele ale companiilor din sectorul energiei, OMV Petrom, Electrica, Romgaz și Transgaz (Profit.ro). Indicele ROBOR și leul nu au fost afectate, ROBOR-ul la șase luni stagnând, iar euro a crescut cu 0.2%, până la 4,6571 lei.
3. Cele mai importante organizații ale mediului de afaceri din piață au reacționat la măsurile anunțate aseară de Ministerul de Finanțe. Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG (Profit.ro); In premieră, marii jucători telecom s-au unit și au criticat Guvernul pentru măsurile pregătite: sunt majorate taxe la un nivel excesiv și blocant, va fi o povară pentru toți utilizatorii de internet, telefonie și TV (Profit.ro); Asociațiile industriei financiare au dat un avertisment comun: Măsurile anunțate de Guvern și legile adoptate de Parlament afectează semnificativ dezvoltarea României. Se va restrânge creditarea și vor crește costurile de finanțare (Profit.ro); Coaliția pentru Dezvoltarea României, care reprezintă peste 54.000 de companii, consideră că avalanșa de măsuri fiscal-bugetare anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului și cu un impact semnificativ asupra întregii economii este inacceptabilă și, în același timp, este simptomul unei fracturi între guvernanți și agenții economici (Profit.ro); Camera de Comerț Americană în România a cerut retragerea imediată a proiectului de OUG: Opriți asaltul asupra economiei (Profit.ro), iar Bursa de Valori a reacționat anunțând că piața de capital din România a intrat într-o zonă care pune în pericol perspectivele de dezvoltare (Profit.ro).
4. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Parlamentarii maghiari vor participa la şedinţă, dar nu vor vota, întrucât ”şansele matematice nu sunt reale” (News.ro). În același timp, coaliția PSD ALDE a arătat că deține majoritatea în Parlament după ce astăzi a fost votat proiectul noii legi a pensiilor. Potrivit proiectului, nicio pensie aflată în plată nu va scădea, iar, în anul 2021, punctul de pensie va fi 1.875 de lei. Mediul de afaceri a reclamat că, în baza analizelor și dezbaterilor experților pe acest subiect, proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le crește cu peste 130% până în 2022, nu este sustenabil (Profit.ro)
5. Persoanele acuzate de evaziune fiscală nu vor fi urmărite penal dacă achită integral prejudiciul plus 20% din suma datorată, clemență de care vor putea beneficia o singură dată. Facilitatea a fost adoptată astăzi prin votul final al Camerei Deputaților, for decizional al Parlamentului în domeniu. Persoanele inculpate pentru evaziune fiscală vor beneficia de aceeași facilitate dacă măcar una dintre ele achită integral prejudiciul, prevede o altă modificare introdusă la Legea evaziunii fiscale. (Profit.ro)
6. Grupaj de 3 știri: Statele Unite se pregătesc să-şi retragă militarii din Siria, unde sunt desfăşuraţi să lupte împotriva grupării Statul Islamic, alături de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă. Această retragere a fost decisă de către preşedintele Donald Trump personal, în urma unei conversaţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care consideră FDS drept ”teroriste” (News.ro); Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea a 80 de rachete de tip Patriot şi a altor echipamente militare Turciei, a anunţat Pentagonul, după ce a notificat Congresul (News.ro); Turcia a anunţat la începutul săptămânii că îşi va continua planurile de a ataca Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) din nordul Siriei, organizaţie pe care o consideră ca fiind teroristă, ignorând ceea ce Ankara numeşte ca fiind eforturile americane de a „împiedica” armata turcă să îşi desfăşoare activităţile militare de la est de Eufrat (News.ro).
7. Financial Times l-a numit pe George Soros personalitatea anului. (News.ro)
8. Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat trei proiecte ale senatorului Daniel Zamfir, denumite de acesta ”împotriva cămătăriei”, prin care sunt plafonate dobânzile la credite, sunt limitate sumele ce pot fi recuperate din creanțe și este eliminat caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing. (Profit.ro)
9. Cercetătorii de la MIT au anunțat că au inventat o metodă de a micșora obiectele, folosind laserul, de până la 1000 de ori, adică la o dimensiune mai mică decât pot fi văzute la microscop. (CNN)
10. Firefly House, o comunitate de vrăjitoare din Statele Unite, i-a cerut președintelui Trump să nu mai folosească termenul „witch hunt” (vânătoare de vrăjitoare) când se referă la ancheta procurorului Mueller privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016. Un purtător de cuvânt al comunității a declarat că multe dintre vrăjitoare sunt supărate, iar altele își dau ochii peste cap când îl aud pe președinte folosind un termen dureros pentru comunitate. (TheDailyBeast)
Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.