Maia Sandu a promis să echilibreze legăturile cu Occidentul și Rusia – Cronica Externă
Europa
1. Maia Sandu, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Moldova a promis să echilibreze legăturile cu Occidentul și Rusia, în timp ce se va ocupa de corupție și va atrage investiții în una dintre cele mai sărace țări europene. Într-o discuție cu reporterii pe 16 noiembrie, Maia Sandu a declarat că se va asigura că există ”un echilibru real” în politica externă între Vest și Rusia. ”Vom stabili un dialog pragmatic cu toate țările, inclusiv cu Ucraina, România, națiunile europene, Rusia și Statele Unite”. (Link)
Bonus: Ungaria și Polonia au blocat aprobarea bugetului UE din cauza unei clauze care leagă finanțarea Uniunii de aderarea la principiul domniei legii. Pachetul financiar includea 750 miliarde euro pentru un fond de recuperare pentru coronavirus. Ambasadorii celor 27 de state membru reuniți în Bruxelles au fost în imposibilitate de aproba bugetul, pentru că cele două țări au votat împotrivă. (BBC)
SUA
2. Președintele ales, Joe Biden, a promis resetarea relațiilor cu Rusia lui Vladimir Putin. La o întâlnire între cei doi lideri, acum unsprezece ani, Biden i-a spus lui Putin că se uită în ochii lui și ”nu cred că ai un suflet”. Până acum, Kremlinul a rămas în mod deliberat tăcut cu privire la victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale americane. (AlJazeera)
Orientul Mijlociu
3. Iran a negat relatările că agenții israelieni au ucis, in Teheran, un lider de rang doi din al-Qaeda, Abdullah Ahmed Abdullah, cunoscut ca Abu Muhammad al-Masri, la cererea Statelor Unite. New York Times a relatat despre moartea acestuia prima dată în luna august. (NYTimes)
Asia
4. Organizatorii olimpiadei de la Tokio avansează cu planurile pentru a avea olimpiada cu spectatori vara viitoare, a declarat directorul Comitetului Olimpic Internațional, după întâlnirea cu premierul japonez Yoshihide Suga. (Link)
5. Guvernele Indiei și Afganistanului au negat acuzațiile Pakistanului că India finanțează grupuri teroriste și le antrenează în Afganistan. Pakistan a declarat că are probe ”irefutabile”, pe care plănuiește să le arăte Națiunilor Unite. (Barrons)
6. Human Rights Watch a cerut Uniunii Europene să avanseze reforme ale drepturilor omului în Asia Centrală, în contextul unei întâlniri virtuale cu un Josep Borrell care va avea loc marți, împreună cu miniștrii de externe ai Kazakhstantului, Kyrgystanului, Tajikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului. (Link)
Africa
7. Forțele marocane s-au ciocnit cu Frontul Polisario, o mișcare de independență din teritoriul disputat în vestul Saharei, încheind un armistițiu care a durat aproape treizeci de ani. Marocul a anexat vestul Saharei în 1975, dar Frontul Polisario, care operează din Algeria, a cerut independența teritoriului. (WSJ)
8. Luptele din nordul regiunii Tigray din Etiopia s-au răspândit în țara vecină, Eritrea. Liderul Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care s-au ciocnit cu trupele federale etiopiene în regiune, a declarat că forțele sale au trimis rachete în capitala Eritreei, Asmara, sub pretextul că trupele eritreene ajută guvernul etiopian. Sute de oameni au murit în conflict și mii de refugiați etiopieni au fugit în Sudan. (AlJazeera)
America Latină
9. Liderul interimar al Peru, Manuel Merino, a demisionat ieri, în contextul protestelor de masă, care au lăsat țara fără președinte, după ce Congresul a eșuat să decisă asupra unui înlocuitor. (AP)
10. Uraganul Iota s-a intensificat rapid și va lovi probabil Honduras și Nicaragua, la o săptămână și jumătate după ce uraganul Eta a devastat America Centrală. Iota este al treisprezecelea taifun în acest an, un număr văzut o singură dată până acum. (Link)