Sinteza săptămânii 9-15.11.2020
Current situation.
Cu siguranță cronica acestei săptămâni ar trebui să înceapă cu tragedia de la Piatra Neamț.
6 percheziții sunt în desfășurare în ancheta de acolo, așa că unele informații privind ce s-a întâmplat nu sunt certe, voi centraliza peste o săptămână toate cele aflate. Ce știm sigur e că Lucian Micu – managerul spitalului de la Piatra Neamț – este un traseist prin trei partide și numit de PSD la conducerea spitalului, că e al 8-lea în această funcție în ultimul an și că Spitalul Județean Piatra Neamț prezenta nereguli în ce privește siguranța personalului și a pacienților. Cu siguranță, nu este ultima secție ori ultimul spital care pune cetățenii în pericol. Spitalul Județean Giurgiu a avertizat deja că nu are autorizație de securitate la incendiu, greu de obținut, de altfel.
Dacă doar atât ne-ar lipsi, am fi bine.
- Dincolo de acest eveniment tragic, mortalitatea în cazul pacienților cu COVID din secțiile ATI este de 95%! La Arad, din 70 au supraviețuit 3, iar la Timișoara, din 149 au fost salvați 9.
La spitalul ”Nasta”, din 44 de pacienți COVID intubați au supraviețuit 2. Cum este posibil așa ceva, nu știm.
În cele două săptămâni din noiembrie s-au înregistrat aproape la fel de multe cazuri ca în toată luna octombrie, iar numărul de pacienți din ATI a crescut constant, așa că ne putem aștepta la ce e mai rău.
- Lipsește vaccinul antigripal din farmacii. Consecința? Scade încrederea cetățenilor că statul se poate ocupa în mod eficient de imunizarea împotriva SARS-CoV-2, căci, dacă nici pe primul nu-l putem asigura, la ce să ne așteptăm în 2021?
Din păcate, aceasta este și singura strategie actuală a Guvernului: restricții până avem un vaccin eficient. - Școala online vine și cu oarecare beneficiu, dacă îl putem numi astfel. Ne ajută să filtrăm profesorii, căci, dacă refuzi să porți mască ori să predai online, e cert că nu a ce căuta la catedră. Ori, iată avem și profesori care „sunt la nivelul să-și facă email”.
Mai mult, săptămâna aceasta am aflat despre cazul profesoarei de la UMF care își umilea studenții și despre cel al profesorului filmat când accesa site-uri cu prostituate, în timpul cursului.
Că veni vorba, pentru mii de elevi români, școala online nu există. Tableta și internetul sunt un lux. Sunt diferențe uriașe în școlile de la sate și cele din orașele dezvoltate: de la lecții în plic, la table inteligente. Minusurile de până acum, amplificate de zeci de ori; confirmă chiar și Comisia Europeană.
Altfel, să vedeți, sindicatele FSLI cer spor de calculator pentru profesori, că radiații, că d-astea.
Bonus: școlile profesionale sunt cele mai afectate, căci viitorii meseriași nu pot învăța fără pratică și pierd șansa de a-și găsi loc de muncă, fiind sortiți șomajului.
- Tot privind școala -căci ce viitor avem fără educație?- ar fi important de reținut că 16% din școli nu au apă curentă, iar 43% nu sunt racordate la canalizare. În urmă cu 2 ani, peste 450.000 de elevi învățau în școli dezavantajate, iar numărul acestor copii a crescut cu peste 30% între 2017 și 2018.
Să fim optimiști, #nusuntbani
- Organizația Salvați Copiii și medici neonatologi din România avertizează că s-a redus drastic bugetul alocat secțiilor de nou-născuți și că rata mortalității infantile va crește.
- Spitalul Județean Giurgiu este în executare silită, căci are datorii de 1,8 milioane de lei, moștenite de la fosta conducere a CJ (Marian Mina – PSD). În Sectorul 4, o achiziție de peste jumătate de milion de lei pentru echipamente COVID-19 a ajuns la o firmă cu datorii, fără experiență. În sectorul 1, Poliția Economică a intrat la Filantropia după ce spitalul a cumpărat dezinfectant la de 5 ori prețul pieței.
- În plină pandemie, comuna Chiajna a cheltuit peste 100 mii de euro pentru instalarea, întreținerea și repararea a echipamentului video și de securitate. La Primăria Sectorului 1, fosta administrație PSD ar fi plătit peste 15.000 de euro/bucata pentru termoscannerele instalate în școli, când același model de cameră se vinde în magazinele online la un preț de 5 ori mai mic. Tot aici, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar a atribuit contracte de peste 150 mii euro unei firme fără angajați.
- Săptămâna aceasta am aflat și povestea devalizării Companiei Naționale „Unifarm” S.A., care se petrece de ani de zile, acum și sub girul PNL.
Alternativa politică
- Alternativa din Brașov a început, deja, cu stângul. Primarul Allen Coliban este acuzat că a mințit în CV. Prodecanul Facultății de Automatica si Calculatoare din Bucuresti spune că acesta nu doar că nu a absolvit facultatea, ci că a fost și exmatriculat și nu a sustinut niciodată licența.
După ce inițial a insistat că nu a mințit, că “În CV nu am scris că am absolvit”, Coliban a prezentat un mesaj cu scuze. Să fie prea puțin, prea mult? Coliban are în față 4 ani de mandat în care să arate că aptitudinile sale nu stau într-o hârtie. - Inițiativa #FărăPenali în funcții publice, faza pe Senat. Aici, USR a picat din nou în capcana blatului cu PSD, căci senatorul Edward Dircă a făcut cvorum în Biroul Permanent, dar nu pentru legea PSD privind amânarea alegerilor, ci pentru inițiativa “Fără penali”.
Aceasta a ajuns miercuri pe ordinea de zi în Senat și, așa cum mulți ne așteptam, votul nu a fost posibil, din lipsă de cvorum. Pretenții nu putem afișa pretenții față de PSD, așa că cel mai important absent în plen a fost PNL.
Îmi asum că par subiectiv în această privință, dar declarația Alinei Gorghiu mi se pare de noaptea minții: “PNL nu va gira plenul Senatului convocat de PSD. Vom participa doar dacă va fi cvorum fără noi, pentru a vota pentru inițiativa ”Fără penali” și împotriva amânării alegerilor”. Cum adică să patricipi dacă oricum ar fi cvorum fără tine? Păi nu de asta ești al doilea cel mai mare partid parlamentar? Nu ca să faci cvorum?
Votul nu a mai avut loc nici joi, din cauză că ședința Biroului Permanent din Senat nu s-a putut întruni din lipsă de cvorum. Doar doi prezenți, reprezentanți ai USR și PSD. - Cel mai mare fault primit de către USR+ și – cred – prea puțin exploatat a fost decizia BEJ Dâmbovița, care le-a interzis mesajul „O Românie fără hoție”, pe motiv că ar defăima competitorii. Ba mai mult, vineri le-a fost interzisă și afișarea celorlaltor mesaje, ca “Fără pensii speciale”. USR-PLUS a câștigat, însă, la Biroul Electoral Central, așa că votanții din BEJ Dâmbovița ai deciziei respective ar trebui scoși la tablă.
Important mi se pare că printre aceștia se află și Angelica Coman, reprezentanta PNL, care a votat alături de PSD.
Ce șanse ar mai avea, deci, o majoritate parlamentară PNL-USR-PLUS? Nu pare să aibă. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a și declarat săptămâna aceasta că PMP și UDMR sunt primele variante de partener de guvernare. O altă analiză privind noul Executiv puteți citi în Adevărul sau în Europa Liberă.