Rusia pretinde că Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit în Germania sau în avionul medical către Berlin – Cronica Externă

Europa

1. Joi dimineata au avut loc impușcături la ambasada Arabiei Saudite din Haga, Olanda, lăsând urme de gloanțe pe exteriorul clădirii și în câteva ferestre. Nimeni nu a fost rănit. Atacul a venit a doua zi după o explozie la un cimitir saudit, care a rănit trei oameni. Oficiali americani și europeni comemorau sfârșitul primului război mondial la acel moment. (Euronews)

2. Rusia pretinde că Alexei Navalnîi, cunoscutul critic anti-Kremlin, ar fi fost otrăvit în Germania sau în avionul medical către Berlin. Moscova a anunțat și sancțiuni planificate împotriva Franței și Germaniei cu privire la presupusa otrăvire. (Euronews)

SUA

3. Administrația Donald J. Trump a finalizat un ordin executiv pentru a interzice investițiile americane în firme chineze, despre care Washington spune că sunt deținute sau controlate de către armata chineză.  Ordinul ar putea afecta unele dintre cele mai mari companii chineze, inclusiv firmele de telecom China Telecom Corp Ltd, China Mobile Ltd și producătorul de echipamente de supraveghere Hikvision. (Reuters)

4. Președintele francez Emmanuel Macron a salutat joi posibilitatea ca președintele ales Joe Biden să reintre în acordul Paris privind schimbările climatice și a spus că statele au acum o șansă să ”facă planeta noastră fantastică din nou”. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Iran are aproape de douăsprezece ori cantitatea de uraniu slab îmbogățit permis de acordul nuclear din 2015 și continuă să își crească rezervele, arată Agenția Internațională de Energie Atomică a ONU într-un raport. Președintele Donald J. Trump a retras Statele Unite din acord în 2018, în favoarea unor sancțiuni asupra Iranului, însă președintele ale Joe Biden a declarat că va reasuma acordul, dacă Iran revine la respectarea acestuia. (WSJ)

Bonus: În timpul discuțiilor de pace ținute în Tunisia, părțile libiene aflate în conflict au agreat să organizeze alegeri în optsprezece luni, ceea ce ONU a numit un ”pas înainte”. (AlJazeera)

Asia

6. Parlamentarii pro-democrație din Hong Kong au demisionat în semn de protest, după ce patru dintre colegii lor au fost descalificați printr-o nouă lege impusă de Beijing. (AP)

7. Parlamentul chinez a adoptat o măsură miercuri, prin care interzice persoanelor să participe în Consiliul Legislativ al Hong Kong-ului, dacă sprijină independența regiunii, refuză să recunoască suveranitatea Beijing-ului, cer ajutor țărilor străine pentru a ”interfera” în afacerile regionale sau pentru a ”pune în pericol securitatea națională”. (TheGuardian)

8. Partidul Liga Națională pentru Democrație din Myanmar, condus de liderul de facto Aung San Suu Kyi, a câștigat cu o majoritate covârșitoare în Parlament, conform unor rezultate electorale oficiale emise miercuri. Votul de duminică a fost a doua alegere competitivă pe care Myanmar a organizat-o în decenii, deși mulți votanți ai minorităților au fost marginalizați. (NYTimes)

Bonus: Australia va numi un investigator special pentru a lua în considerare anchetarea soldaților săi pentru posibile crime de război comise în Afganistan. Un raport asupra unei investigații militare de patru ani urmează a fi publicat săptămâna viitoare. (BBC)

Africa

9. Premierul etiopian Abiy Ahmed a declarat că armata a ”eliberat” regiunea nordică a Tigray și acum oferă asistență umanitară acolo. Sute de oameni au murit și mii de refugiați etiopieni au trecut în Sudan săptămâna aceasta, din cauza luptelor dintre guvernul central și liderii regiunii Tigray. (Reuters)

America Latină

10. Manuel Merino a depus jurământul ca noul președinte al Peru, în timp ce protestatarii s-au adunat în capitală pentru a se opune eliminării fostului președinte Martin Vizcarra, care a demisionat luni, după ce a fost revocat. (AP). Mai mulți membri ai Congresului se află sub investigații pentru corupție, iar criticii au perceput revocarea lui Vizcarra ca o lovitură parlamentară. (WashingtonPost)

Global

Bonus: Comisia europeană a lansat prima sa strategie pentru obținerea egalității LGBTIQ joi, la câteva zile după ce Ungaria a dezvăluit planurile sale de a reduce drepturile LGBTIQ. Parte a strategiei este extinderea listei ”infracțiunilor UE”, pentru a include discursul urii și crimele comise din ură, inclusiv atunci când sunt îndreptate împotriva persoanelor LGBTIQ. De asemenea își propune să înainteze o inițiativă legislativă pentru a proteja drepturilor familiilor LGBTIQ, astfel încât dreptul la a avea o familie și la parteneriatele de același sex să fie recunoscute pe cuprinsul Uniunii. (Euronews)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Suedia riscă să fie listată ca țară ai cărei cetățeni nu pot călători în alte state – Cronica Externă
Israel se îndreaptă spre noi alegeri anticipate – Cronica Externă