Vaccinul împotriva covid-19 al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%” – Cronica Știrilor Pozitive

1. Vaccinul împotriva covid-19 al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%”, au anunţat luni cele două laboratoare, în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări. (News.ro)

2. CEO-ul Pfizer a declarat că își va face printre primii vaccinul anti Covid-19 pentru a elimina îngrijorările populației legate de siguranța acestuia. (CNBC)

3. Compania BioNTech a fost înființată în 2008 de perechea Özlem Türeci și Ugur Sahin împreună cu oncologistul oncologul austriac Christoph Huber. Cei doi soți sunt copiii unor lucrători sezonieri, veniți din Turcia la finalul anilor 60. Sahin s-a născut în Turcia și s-a mutat cu părinții în Germania când avea 4 ani. (TheGuardian)

4. Comisia Europeană va semna în curând un contract pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, a anunțat luni Ursula von der Leyen, șefa Comisiei. (Link)

5. Medicamentul pe bază de anticorpi dezvoltat de Eli Lilly & Co a primit autorizarea de urgență a autorităților americane. Medicamentul a dat rezultate în tratamentul bolnavilor de Covid-19, fiind eficient și ajutând la vindecarea bolii în afara spitalelor. (Bloomberg)

6. Sir John Bell, imunologist imunolog și „Regius Chair of Medicine” la Universitatea Oxford, a declarat, într-un interviu pentru BBC că, probabil, este primul ce declară că viața va reveni la normal în primăvara următoare. (Link)

7. Aspirina va fi evaluată ca posibil tratament pentru COVID-19 într-unul din cele mai mari studii realizate în Marea Britanie, acesta urmând să analizeze mai multe tratamente potențiale pentru boala provocată de coronavirus. (Hotnews)

8. Europarlamentarul Dragoş Pîslaru (Renew Europe) a anunţat, luni seară, că, după o zi plină de emoţii, Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă de 672,5 miliarde euro pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19 şi relansarea economică a Uniunii a fost adoptat în Comisiile ECON-BUDG. România va beneficia de 30 de miliarde de euro pentru a realiza reforme şi investiţii în sectoare cheie pentru economie şi social. (News.ro)

9. Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, l-a cooptat pe fostul ambasador SUA la București din perioada 2009-2012, Mark Gitenstein, în echipa sa de tranziție și preluare a puterii la Casa Albă, ca membru în consiliul consultativ (advisory board) al acesteia. Biden și Gitenstein au o relație de colaborare și prietenie ce datează de aproape 40 de ani. (Profit.ro)

10. Ministrul Finanţelor Publice a anunţat, luni seară, că unele măsuri luate de Guvern, cum ar fi şomajul tehnic, IMM Invest sau amânarea plăţii ratelor, au funcţionat anul acesta şi că vor putea continua anul viitor, dar ”poate nu vor avea aceeaşi formă”. (News.ro)

11. Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică seară că Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru firmele din HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019. Orban a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz. Premierul a mai anunţat şi ajutoare de stat pentru ”zona culturală privată”, subliniind că în acest caz schema de ajutor este mai greu de realizat, dat fiind că persoanele care activează în acest domeniu activează sub diferite forme. (News.ro)

12. Numărul noilor locurilor de muncă adăugate de economia americană a crescut cu 638.000 în octombrie. Rata șomajului a scăzut la 6,9%. (WSJ)

13. Simona Halep a anunțat oficial că s-a vindecat după infectarea cu noul coronavirus. „Sută la sută recuperată”, a scris ea pe Twitter, după care a urmat o discuție cu antrenorul său, Darren Cahill, despre reluarea pregătirilor pentru sezonul 2021. Ea a mulțumit ulterior, pe Facebook, medicilor de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. (News.ro)

14. Campania de testare şi de carantinare desfăşurată de Slovacia în ultimele două weekend-uri a ajutat la scăderea cu mai mult de jumătate a ratei infectărilor cu noul coronavirus, a declarat luni prim-ministrul Igor Matovic. (Hotnews)

15. Plățile cu cash din Norvegia au scăzut, în pandemie, ajungând să reprezinte doar 4% din tranzacții. Norvegia are, probabil, cel mai mic procent de plăți cash din lume. (Link)

16. Librex, unul dintre principalii jucători din piața locală de carte, a avut afaceri de 472.000 euro în trimestrul trei, cu 340% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

17. După mai multe nominalizări, Depeche Mode au intrat în Rock and Roll Hall of Fame aseară. Introducerea a fost făcută de Charlize Theron care le-a numit muzica “the soundtrack to my life.” (Variety)

Din Cronica de Carte:

18. Editura Litera a anunțat o nouă colecție de literatură românească în portofoliu, coordonată de Doina Ruști, respectiv ”Biblioteca de Proză Contemporană”. Printre volumele cu care debutează această colecție se numără ”I Put a Spell on You…”,  de Allex Trușcă și ”Kyparissia”, de Alexandra Niculescu (News.ro)

19. Pe 9 noiembrie, Institutul Cultural Român de la Londra va organiza, de la 18.30, via Facebook, o discuție între doi dintre cei mai reprezentativi scriitori ai momentului, Elif Shafak și Matei Vișniec, parte a „Romania Rocks: Romanian-British Literature Festival” (Link)

20. Începând cu 8 noiembrie, bucureștenii vor putea admira în oraș o nouă serie de postere poem. Proiectul ”Poster X Poem” își propune să aducă poezia mai aproape de cât mai mulți oameni. Expoziția principală poate fi citită și văzută pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Amzei, Strada Tache Ionescu 4, și pe gardul Cărturești Verona (Link)

21. Site-ul de vânzări de carte Bookshop.org, care promovează librăriile independente și este văzut ca un rival al Amazon, s-a lansat oficial și în Marea Britanie pe 2 noiembrie. În prima zi, vânzările au totalizat nu mai puțin de 65.000 de lire sterline (The Guardian)

22. Ministrul Culturii din Italia a anunțat că un fond total de 5 milioane de euro va reveni traducătorilor de literatură. Fiecare traducător care dovedește că a fost afectat de pandemie va primi o sumă de maximum 3.000 de euro (ActuaLitte)

23. Autoarea Holly Bourne a lansat o campanie în social media pentru a sprijini librăriile în perioada noii carantinări, rugând cititorii să cumpere de la librăriile independente. Mai mult de 300 de scriitori au semnat pentru noua campanie, sub numele #SignForOurBookshops (BookSeller)

24. Scriitorul Jeremy Cameron și-a pus la dispoziție biblioteca personală de peste 1.000 de volume pentru public, transformându-și garajul în bibliotecă publică (Eastern Daily Press)

25. În Italia, librăriile au rămas, pentru moment, deschise și se organizează deja pentru sărbătorile de final de an, prin intermediul rețelelor sociale, cu mesajul ”Crăciunul începe în librărie”, #IlNataleIniziaInLibreria (ActuaLitte)

26. 130 de copii nevoiași, care nu au cărți pentru sărbători, le vor primi în cadrul proiectului Book Angel Project, organizat de librăria independentă ”Oblong Books & Music” din Rhinebeck, New York (Forbes)

Fotografia dimineții – Chris Nikic, 21 de ani, a devenit primul atlet cu sindrom Down care a terminat triatlonul Ironman. Timpul obținut de Nikic, pentru cele 3 probe, a fost de 16:46:09 sub limită de 17 ore impusă de competiție:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Mondială a plasat România în categoria țărilor cu venituri mari – Cronica Știrilor Pozitive
Numărul pacienților declarați vindecați, la nivel global, va depăși în această dimineață 35 de milioane – Cronica Știrilor Pozitive