Fost ambasador SUA la București cooptat în echipa lui Joe Biden de tranziție și preluare a puterii la Casa Albă – Cronica serii

1. Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, l-a cooptat pe fostul ambasador SUA la București din perioada 2009-2012, Mark Gitenstein, în echipa sa de tranziție și preluare a puterii la Casa Albă, ca membru în consiliul consultativ (advisory board) al acesteia. Biden și Gitenstein au o relație de colaborare și prietenie ce datează de aproape 40 de ani. (Profit.ro)

2. Vaccinul împotriva covid-19 al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%”, au anunţat luni cele două laboratoare, în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări. (News.ro)

3. Wall Street a deschis azi sesiunea la maxime record. Atât S&P 500, cât și Dow Jones Industrial Average au atins noi maxime intraday în debutul tranzacțiilor. Indicele Dow a crescut cu peste 5% în primele tranzacții. Bursele europene și-au extins avansul din prima parte a ședinței de tranzacționare pe fondul optimismului privind dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19. (Profit.ro)

4. Un număr de 241 de copii infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi în spitale, opt fiind în secţiile de terapie intensivă, a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii. Potrivit sursei citate, de la începutul pandemiei şi până în prezent au fost infectaţi cu noul coronavirus 6.081 de copii cu vârste de până la 9 ani şi 13.132 cu vârste între 10 şi 19 ani. (Hotnews)

5. Premierul Ludovic Orban a fost întrebat care este diferenţa dintre o piaţă închisă, care a fost închisă începând din 9 noiembrie, şi un supermarket care continuă să îşi desfăşoare activitatea. Orban a precizat că gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare, întrucât există sisteme de ventilaţie şi modalităţi prin care se asigură respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple a pierdut poziția a treia în topul producătorilor de smartphone-uri după volumul unităților livrate în Q3. Compania americană a fost depășită de Xiaomi și se află, pentru prima oară în ultimii 10 ani, în afara top 3. Xiaomi a livrat în Q3 46.2 milioane de unități, în creștere cu 46% YoY, iar livrările Apple au scăzut cu un procent, la 41.7 milioane de unități. (FT)

6. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că doreşte să găsească o formulă de prelungire a suspendării plăţii ratelor bancare şi după 1 ianuarie 2021, în prezent având loc discuţii pe această temă, iar în perioada următoare va veni şi cu o variantă publică legată de acest subiect. (News.ro)

7. Conform Institutului Naţional de Statistică, în primele nouă luni ale anului exporturile României au scăzut cu 13,6%, la 44,81 miliarde euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, iar importurile au scăzut cu 9,5%, la 57,86 miliarde euro. (News.ro)

8. Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) și Orange au ajuns la o înțelegere privind preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe de către grupul francez. Ambele companii au anunțat tranzacția prin care grupul francez preia 54% din acțiunile operatorului de servicii fixe Telekom România Communications. (Profit.ro)

9. Toată industria HoReCa din România a avut anul trecut încasări estimate la 5 miliarde de euro, iar în acest an va pierde aproximativ 3 milioarde de euro, dintre care un miliard sunt doar pierderile hotelierilor, au calculat reprezentanții Alianței Pentru Turism (APT). Ei spun că ajutoarele de stat promise ajung la 130 de milioane de euro, insuficiente pentru a compensa pierderi de peste 20 de ori mai mari. (Profit.ro)

10. Oraşul Compiegne de lângă Paris a fost luni scena unor ciocniri între elevi de liceu şi poliţie, pe fondul unor proteste legate de riscurile de sănătate presupuse de menţinerea deschisă a şcolilor. Aproximativ 100 de elevi, care cereau închiderea liceului, s-au bătut cu forțele de ordine, au vandalizat mașinile de poliție și au dat foc la coșurile de gunoi din apropierea liceului. (Link)

Fotografia serii – O femeie aprinde lumânări în memoria victimelor regimului Stalin, îngropate într-o pădure din apropierea Saint Petersburgului. Olga Maltseva / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Amazon ar putea cumpara un lant de cinematografe din SUA
Nouă economii importante sunt în recesiune sau în pragul recesiunii – Cronica serii