Presa austriacă: Consiliul Europei elaborează o hotărâre prin care se va interzice criptarea end-to-end – Cronica de Tehnologie

1. Consiliul Europei elaborează o hotărâre prin care se va interzice criptarea end-to-end, relatează presa din Austria, care susține că hotărârea este aproape finalizată. Conform acestei legi, la care a început să se lucreze la puțin timp după atacul terorist din Austria, aplicații precum Signal, WhatsApp și Telegram ar trebui să creeze chei-master, prin care autoritățile să poată monitoriza suspecții. (ORF)

2. Apple a pierdut poziția a treia în topul producătorilor de smartphone-uri după volumul unităților livrate în Q3. Compania americană a fost depășită de Xiaomi și se află, pentru prima oară în ultimii 10 ani, în afara top 3. Xiaomi a livrat în Q3 46.2 milioane de unități, în creștere cu 46% YoY, iar livrările Apple au scăzut cu un procent, la 41.7 milioane de unități. (FT)

3. Performanța, noul controller și noua interfață grafică sunt printre aspectele cele mai apreciate la PlayStation 5, consolă care se bucură de aprecieri pozitive covârșitoare în review-uri. Printre nemulțumiri se numără capacitatea mică a SSD-ului și lipsa unui “quick resume”. (VentureBeat, review)

4. iPhone 13 va fi vândut în aceleași patru versiuni ca iPhone 12, susține analistul chinez Ming-Chi Kuo pe baza informațiilor de la partenerii chinezii ai Apple. Cele mai importante upgrade-uri vor viza facilitățile foto de pe modelele Pro, care vor trece la lentile ultrawide cu 6 elemente și apertură f/1.8, de la f/2.4, cât au toate modelele de iPhone 12. (MacRumors)

5. Peste 1 miliard de smartphone-uri nu vor mai putea intra pe site-urile securizate cu certificate Let’s Encrypt, care nu va mai actualiza cheile de criptare DST Root X3 după 11 ianuarie 2021. Această cheie este folosită de smartphone-urile cu Android 7.1 (sau mai vechi), care nu vor mai putea accesa unele din cele peste 47 de milioane de site-uri care folosesc certificate Let’s Encrypt. (Profit.ro)

6. Netflix testează un canal TV în Franța. Acesta este disponibil pentru abonați pe site-ul serviciului și redă conținut programat din cadrul librăriei Netflix. Este un test care vrea să vadă dacă un canal TV va fi preferat de  cei care, în urma dezamăgirii provocate de anumite producții de slabă calitate, au dezvoltat o anxietate a deciziei și evită să mai dea singuri play unui film sau serial. (Profit.ro)

7. Peste 10 milioane de fișiere, care însumează mai bine de 24GB cu date ale clienților Booking.com, Expedia și alte site-uri de turism, au fost expuse prin intermediul unui server AWS S3 lăsat nesecurizat. Baza de date nesecurizată include, pe lângă informațiile personale, toate datele cardurilor folosite pentru plata pe aceste site-uri. (Profit.ro)

8. 5G-ul nu rupe norii în China, unde, conform unui sondaj, 62% din chinezi nu au de gând să treacă prea curând la noul standard, din cauza tarifelor mari și a acoperirii slabe. China are acum 160 de milioane de dispozitive conectate la rețelele 5G. (SCMP)

9. Spotify vrea să vândă un abonament numai pentru podcast-uri, care nu include acces la muzică. Ar urma să existe 4 variante de abonament, cu prețuri între $3 și $8 pe lună (prețuri pentru SUA), iar cel mai ieftin abonament ar avea și reclame. (The Verge)

10. Cele mai importante sisteme de operare, browsere web și programe au fost sparte în cadrul Tianfu Cup, cel mai mare concurs de hacking din China. Printre victime se numără Windows 10, Ubuntu, iOS 14, Chrome, Safari, Firefox, Adobe PDF Reader, dar și firmware-urile router-elor TP-Link și ASUS. (ZDNet)

Ți-ar mai putea plăcea
Unul din pionierii inteligenței artificiale și-a exprimat îngrijorarea privind capacitatea sistemelor AI de a manipula oamenii – Cronica de Tehnologie
Proiectele Web3 au pierdut peste $2 miliarde în prima jumătate a acestui an, ca urmare a hack-urilor – Cronica de Tehnologie