Taiwan-ul a înregistrat 200 de zile fără a înregistra vreun caz de transmitere locală a noului coronavirus – Cronica Știrilor Pozitive

1. Grupul de Comunicare Strategică a prezentat, duminică, date care arată că rata de infectare în România, raportată la suta de mii de locuitori, este una dintre cele mai mici. Nici ritmul de creştere nu este la fel de mare precum în Cehia sau Belgia. De exemplu, la 1 septembrie, în România rata de infectare era de 84,19 şi a ajuns, la 31 octombrie, la 324,9. În Cehia, la 1 septembrie, rata de infectare era de 41,46 cazuri la suta de mii de locuitori şi a ajuns, la finalul lunii octmbrie, la 1.535,8. (News.ro)

2. Grupul de Comunicare Strategică a prezentat date privind capaciattea de testare din România, de la debutul pandemiei până în prezent. Potrivit datelor prezentate, în luna martie capacitatea de testare era de sub 100 de teste zilnic, depășind în octombrie 40.000 de teste în 24 de ore. ”În prezent sunt efectuate mai multe teste într-o singură zi decât în întreaga lună martie”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit datelor prezentate. în luna octombrie au fost efectuate 823. 057 de teste, iar în luna septembrie 616.745 de teste.

3. Numărul pacienților declarați vindecați, la nivel global, va depăși astăzi 34 de milioane. Rata cazurilor grave, din cele active, a scăzut la 0.72%.

4. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă că nu se pune problema unui lockdown la nivelul României din cauza noului coronavirus, dar vor fi impuse restricţii suplimentare, în funcţie de evoluţia epidemiologică pe judeţe sau localităţi. Despre o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti, ministrul a afirmat că aceasta este greu de realizat. (Hotnews)

5. Taiwan-ul a înregistrat 200 de zile fără a înregistra vreun caz de transmitere locală a noului coronavirus. (Bloomberg)

6. Australia a raportat ieri prima zi fără niciun caz de transmitere locală a noului coronavirus pentru prima dată după aproape cinci luni, a declarat ministrul Sănătăţii din această ţară, Greg Hunt. (Link)

7. Un bărbat de 70 de ani a fost salvat de sub dărâmături, la 33 de ore după seismul care a zguduit Turcia. El a declarat că nu și-a pierdut niciodată speranță. (Libertatea)

8. Premierul Ludovic Orban a reiterat că anul viitor nu vor crește taxele și impozitele, precizând că obiectivul Guvernului este să accelereze relansarea economică și astfel nu pot fi puse frâne de tip fiscal în relansarea companiilor și în privința taxării muncii. (Profit.ro)

9. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat, vineri seara, că agenția de rating Fitch a menținut ratingul de țară al României. (Profit.ro)

10. Economia americană a crescut spectaculos, peste așteptările analiștilor, cu 33,1% în trimestrul al treilea, în ritm anual. Este cea mai mare creștere înregistrată, la nivelul unui trimestru, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial până în prezent. (CNBC)

11. Economia zonei euro a crescut cu 12,7% în trimestrul al treilea, în timp ce, la nivelul întregii Uniuni Europene, avansul a fost mai temperat, de 12,1%, relevă datele Eurostat. Acestea sunt cele mai mari creșteri de la începutul seriei de date (în 1995), marcând o revenire spectaculoasă după declinul istoric din trimestrul precedent. (Profit.ro)

12. Companiile care nu găsesc angajaţi în România vor putea aduce anul viitor până la 30.000 de lucrători străini în ţară, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. Principalele domenii în care angajatorii nu găsesc lucrători sunt construcţiile, atât rezidenţiale, cât şi inginereşti şi restaurantele. (Adevarul)

13. Numărul șomerilor în Germania a scăzut peste așteptări în octombrie, atenuând temerile că pandemia de coronavirus (COVID-19) va eroda piața forței de muncă din cea mai mare economie europeană, arată datele publicate joi de Oficiul Federal pentru Muncă. (Profit.ro)

14. Consumul gospodăriilor americane a crescut cu 1,4% în septembrie, comparativ cu august. Este cea de-a cincea lună consecutivă de creștere, după declinul înregistrat în aprilie. (WSJ)

15. Cercetătorii britanici au cerut guvernului să introducă vitamina D în alimentele de bază precum pâinea sau laptele, pentru a combate epidemia. Aproape jumătate din populația Marii Britanii suferă de deficiențe pentru această vitamină, în condițiile în care mai multe studii au arătă rolul pozitiv pe care-l are în combaterea Covid-19. (TheGuardian)

16. Peste şapte milioane de documente electronice au fost depuse în 2020 prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, dublu comparativ cu media ultimilor cinci ani, conform datelor publicate sâmbătă de Ministerul Finanţelor Publice. (G4Media)

17. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că femeile ar trebui să aibă dreptul de a întrerupe o sarcină în cazul unor malformații congenitale ale fetusului, distanțându-se de poziția conducerii conservatoare a partidului de guvernământ. (Hotnews)

18. Automobilele cu baterii, complet electrice, hibride cu încărcare sau hibride au însumat în luna septembrie un sfert din totalul vânzărilor de automobile noi vândute în Europa, în special cu ajutorul noului model ID.3 de la Volkswagen. Este pentru prima dată în istoria automobilului când vânzările unuia din cele două tipuri de propulsie cu combustie, dieselul, sunt depășite de vehiculele cu propulsie alternativă, electrică sau susținută de energia electrică. Cota de piață a motoarelor diesel a coborât până la valoarea de 24,8%, jumătate din cât aveau aceste motoare în urmă cu 10 ani. (Profit.ro)

19. Guvernul britanic a anunțat că nu va permite comercializarea puilor hrăniți cu hormoni, proveniți din fermele americane, refuzând cererea SUA de a reduce standardele, ca parte din viitorul acord comercial.  (TheGuardian)

20. Loon, divizia Alphabet de internet prin intermediul baloanelor, a stabilit un nou record pentru zborurile stratosferice, după ce unul din baloane a navigat în jurul Pământului vreme de 312 zile pe o distanță de aproximativ 217.261 kilometri. Recordul anterior era de 223 de zile. (Engadget)

Din Cronica de Carte:

21. „Heritage”, de Miguel Bonnefoy, este ”Alegerea României” pentru Premiul Goncourt din 2020, dintr-o listă de 15 nominalizări (News.ro);

22. Editura Penguin Random House a dat startul unui program intitulat ”Lit in Colour”, care urmărește să îndrepte nedreptatea făcută scriitorilor de culoare sau din minorități, care nu sunt studiați aproape deloc în școlile din Marea Britanie (The Guardian);

23. 1.500 de cărți pentru copii au fost donate bibliotecilor din Beirut, Liban, greu afectate de exploziile din 4 august 2020, de către autoritățile din Emiratele Arabe Unite (ActuaLitte);

24. O solicitare de ajutor pentru supraviețuirea librăriei Strand din New York a avut drept ecou imediat 25.000 de comenzi online din partea clienților fideli într-un singur weekend, iar site-ul librăriei a picat. Aceasta primea, în mod obișnuit, 300 de comenzi pe zi (Washington Post);

25. Un roman inedit al lui Nikos Kazantzakis, recent descoperit în Grecia, va fi publicat pe 6 ianuarie 2021, în Franța, cu titlul ”Ascension” (ActuaLitte).

26. Una dintre singurele posibilități de a călători în această perioadă este prin intermediul cărților, iar Micheline Aharonian Marcom, autoarea volumului „The New American” recomandă opt cărți cu călătorii epice, printre care se află Odiseea lui Homer, ”Divina Comedie” a lui Dante, ”Orașele invizibile”, de Italo Calvino și ”Ursul”, de William Faulkner. (Electric Literature)

27. O modalitate prin care ne putem abate gândurile de la vremurile complicate pe care le trăim sunt volumele care ne fac să ne simțim bine, multe dintre ele cu final fericit. Într-o listă de 15 asemenea cărți, descoperim volume precum ”Oameni anxioși”, de Fredrik Backman (Editura Art), ”Biblioteca de la miezul nopții”, de Matt Haig (Editura Nemira) și ”Proiectul autenticității”, de Clare Pooley (Editura Trei). (Washington Post)

Fotografia diminetii – Guvernul provinciei spaniole Navarra a anunțat câștigătorii premiilor Teobaldo, acordate de Asociația Jurnaliștilor din Navarra, iar fotografia anului, realizată de Iñaki Porto Villanueva, înfățișează o româncă stând în genunchi în fața medicilor care i-au salvat fiul infectat cu COVID. Băiatul a stat două luni la Terapie Intensivă:

Ți-ar mai putea plăcea
Teatrele și cinematografele se vor putea deschide din 1 septembrie – Cronica Știrilor Pozitive
România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului – Cronica Stirilor Pozitive