Ministrul Sănătăţii: Nu sunt discuţii legate de carantinarea Bucureştiului – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că deocamdată nu sunt discuţii legate de carantinarea Bucureştiului. (G4Media)

2. Asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Ministrul a spus că asimptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne în continuare cu internare după evaluare. (Hotnews)

3. Noul coronavirus rămâne activ pe suprafețe precum ecranul telefoanelor sau pe bancnote până la 28 de zile, revelă un studiu australian. Noile date contrazic precedentele rezultate din laborator, care estimau o rezistență a virusului de maxim 6 zile pe suprafețe din plastic sau oțel. (BBC)

4. Rezultatele sondajelor arată că Joe Biden este cel mai bine poziționat candidat împotriva unui președinte în exercițiu din 1936, când au început să fie realizate sondaje la nivel profesional, până în prezent. Pentru toată această perioadă, Biden este singurul care are peste 50% în intențiile de vot. (CNN)

5. Poliția din Belarus a folosit duminică tunuri de apă și grenade asurzitoare pentru a dispersa manifestanții adunați la Minsk pentru a protesta față de realegerea controversată a președintelui Alexandr Lukashenko, a anunțat Ministerul de Interne. (Hotnews)

6. Costul chiriei pentru apartamentele aflate în zonele de lux ale Londrei au scăzut în septembrie cu 8,1%, comparativ cu septembrie 2019. Este cea mai mare scădere înregistrată în ultimii 10 ani. (Bloomberg)

Una din Cronica de Carte: Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat, joi, poetei americane Louise Glück, motivația juriului fiind: ”vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală”. În vârstă de 77 de ani, Louise Glück (relativ necunoscută în România, niciuna din cărțile sale nefiind încă tradusă la noi) a câștigat numeroase premii literare majore, inclusiv Premiul Pulitzer (în 1993) și National Book Award. Ea este a 16-a femeie care primește Nobelul pentru Literatură de la prima sa decernare, în 1901. (New York Times)

7. Jaime Harrison, care candidează din partea Partidului Democrat pentru o poziție de senator în congresul american, în South Carolina, a strâns donații de $57 million în trimestrul 3. Este cea mai mare sumă strânsă de un candidat la Senat din istoria SUA. (NYTimes)

8. Măsurile luate pentru controlul pandemiei generate de noul virus au redus cazurile de gripă din Noua Zeelandă cu 99,8%. Țara a ieșit din iarnă, aprilie-august, cu doar 5 cazuri izolate de gripă. (Link)

9. 10% din mașinile vândute anul acesta în Europa sunt electrice sau hibrid, de trei ori mai multe ca anul trecut. Procentul va crește la 15% anul viitor. (FT)

10. Talibanii din Afganistan au anunțat că îl susțin pe Donald Trump pentru un nou mandat de președinte. “Sperăm că va câştiga alegerile şi va pune capăt prezenţei armatei americane în Afganistan”, a declarat în acest weekend, într-un interviu telefonic pentru CBS News, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. (Link)

Fotografia dimineții – La Praga au apărut prăjiturile de tip “virus” în condițiile în care Cehia înregistrează cea mai mare rată a infecțiilor din Europa. Photograph: Gabriel Kuchta/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 500 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate la nivel global – Cronica dimineții
Evaluarea Națională 2023 va începe luni, cu proba la Limba și literatura română – Cronica dimineții