SUA vor reduce numărul trupelor americane staționate în Afganistan – Cronica Externă
Europa
1. Guvernele franceze și germane au anunțat că vor propune sancțiuni asupra indivizilor despre care cred că sunt responsabili pentru otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, precum și asupra unei entități implicate în programul armelor chimice Noviciok. Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi. (WashingtonPost)
2. Luptele din regiunea Nagorno-Karabakh, disputată între Armenia și Azerbaidjan, au relocat jumătate dintre oamenii care trăiesc acolo, conform avocatului poporului. Mediatorii internaționali s-au întâlnit în Geneva joi pentru a discuta despre conflict. (TheGuardian). Eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului au eșuat. (AlJazeera)
SUA
3. SUA vor reduce numărul trupelor americane staționate în Afganistan la 2500, până la începutul anului viitor, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Robert O’Brien. Președintele Donald J. Trump l-a contrazis însă pe O’Brien, într-un tweet în care spune că trupele americane ar putea fi acasă de Crăciun. (NYTimes)
4. Vice președintele Mike Pence și candidata pentru vice-președinte, senatoarea Kamala Harris, s-au confruntat cu privire la politica externă, schimbările climatice și acțiunile de limitare a pandemiei coronavirus de către administrația Trump, în prima și singura dezbatere care a avut loc miercuri seara în Utah. Confruntarea a fost mai puțin „pugilistică” decât cea dintre Donald Trump și Joe Biden. (WashingtonPost)
Orientul Mijlociu
5. Grecia a declarat că, dacă Turcia nu revine asupra redeschiderii unor părții din Varosha, pe coasta de est a Ciprului, va căuta să obțină sancțiuni economice din partea Uniunii Europene. Joi, trupele turcești au redeschis părți ale resortului care a devenit un oraș fantomă în timpul războiului din 1974, declanșând controverse înainte alegerilor din Ciprul de Nord. (Link)
Africa
6. Mai mulți militari și politicieni proeminenți arestați în timpul loviturii de stat militare din luna august în Mali au fost eliberați de către noul guvern de traziție. Printre aceștia a fost eliberat și fostul premier Boubou Cisse și un fost purtător de cuvânt al adunării naționale. (Link)
Asia
7. Un cunoscut jurnalist independent din Vietnam a fost arestat, în ceea ce analiștii numesc restrângerea libertății de expresie înaintea congresului național din ianuarie, care se ține o dată la cinci ani. (TheGuardian)
America Latină
8. Președintele Braziliei Jair Bolsonaro a anunțat că va încheia ”Operațiunea Car Wash”, cea mai mare investigație de corupție din istoria țării, spunând că nu mai există corupție în guvern. Investigația, lansată acum șase ani, a condus la condamnarea câtorva dintre cei mai cunoscuți politicieni brazilieni, inclusiv a fostului președinte Luiz Inacio Lula da Silva. (Link). De asemenea, Bolsonaro a anunțat că va numi un preot evanghelic creștin la Curtea Supremă, anul viitor. Bolsonaro, care se definește ca un catolic, însă a urcat la putere cu sprijinul puternic al conservatorilor evanghelisti, a căror influență a crescut în America Latină în deceniile recente, depășindu-i pe catolici, mai ales în Brazilia. (Link)
Global
9. Pandemia coronavirus se așteaptă să forțeze între 88-115 milioane de oameni în sărăcie extremă în acest an, a anunțat Banca Mondială în raportul său bienal despre sărăcia globală. Totalul ar putea crește la 150 milioane oameni aflați în sărăcie extremă anul viitor. (Link)
10. Două femei se află în runda finală din cursa pentru următorul șef al Organizației Mondiale a Comerțului. Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria și Yoo Myung-hee din Coreea de Sud sunt printre finaliste, iar câștigătoarea va deveni prima femeie lider al OMC. Etapa finală a procesului de selecție se va încheia pe 27 octombrie. (Link)