Cronica dimineții – Macron mărește cu 100 euro salariul minim
1. Doar 23 de spitale din cele 147 evaluate în conformitate cu standardele recunoscute internațional îndeplinesc condițiile de acreditare, a transmis Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. De asemenea, 106 spitale îndeplinesc numai parțial condițiile de acreditare și se află sub supraveghere pentru 12 luni. (Profit.ro)
2. Alocația de stat pentru copii este cu 12% mai mică decât era în 1989, pe vremea regimului comunist. Informația apare în cel mai recent raport despre Starea Socială din România, făcut de Institutul pentru Calitatea Vieții al Academiei Române. Calculele specialiștilor arată că niciodată după anul 1989 până în prezent alocația pentru copii nu a mai ajuns la nivelul dinainte de Revoluție, in timp ce numarul copiilor care primesc alocație a scăzut continuu. (Edupedu)
3. 52,5 milioane de utilizatori au fost afectați de o a doua breșă de securitate descoperită la rețeaua socială Google+ în ultimele 3 luni. Datele lor personale au putut fi accesate de cei care foloseaua API-ul Google+, indiferent dacă erau setate în mod public sau privat. Google a anunțat devansarea închiderii Google+, pentru Aprilie 2019, față de August, cum era programat inițial. (Engadget)
4. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a adresat aseară naţiunii, spunând că vrea să decreteze stare de urgenţă economică şi socială. Macron a spus că fiecare va fi plătit proporţional cu munca depusă şi a cerut marilor companii să îi ajute pe cei nevoiaşi. Preşedintele a cerut Guvernului să ia măsuri pentru contracararea evaziunii fiscale, a precizat că deschide o dezbatere naţională pe toate temele sensibile, inclusiv imigraţia si a anunţat creşterea salariului minim pe economie cu 100 de euro începând cu 2019. (News.ro)
5. Oficialii UE resping posibilitatea renegocierii acordului pentru Brexit după ce premierul britanic Theresa May a amânat votul din Parlament. (News.ro)
6. Peste jumătate dintre europeni doresc ca mai puţini imigranţi să se mute în ţările lor, conform unui sondaj Pew Research Center. Sondajul a fost efectuat pe cetăţenii din 10 ţări UE, iar 51% dintre respondenţi au declarat că ţările lor ar trebui să primească mai puţini imigranţi, faţă de 45%, cat e media la nivel global. Dintre respondenţi, 35% îşi doresc aproximativ acelaşi număr de imigranţi, ca în prezent, să ajungă în ţările lor, iar 10% consideră că ar trebui primiţi mai mulţi. O majoritate covârşitoare doresc mai puţini imigranţi în Grecia (82%), Ungaria (72%) şi Italia (71%), iar în Germania 58% sunt de această părere. Numărul celor care doresc mai puţină migraţie este sub jumătate în Franţa (41%), Olanda (39%), Marea Britanie (37%) şi Spania (30%). Conform studiului, mulţi respondenţi sunt îngrijoraţi şi de numărul persoanelor care se mută pentru a lucra în alte ţări. (News.ro)
7. Aproape jumătate dintre români, 44%, intenţionează să contracteze un credit în următoarele şase luni, cei mai mulţi dintre ţările europene prezente într-un sondaj efectuat de către GfK. Doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opţiune de finanţare. Global, doar Mexic devansează România, cu 48%, în timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni şi doar 11% dintre spanioli intenţionează să apeleze la creditare în următoarele şase luni. (News.ro)
8. Qualcomm, cel mai mare producător de procesoare pentru telefoane mobile, a obținut un ordin judecătoresc preliminar în China, prin care sunt interzise importul și comercializarea mai multor modele Apple iPhone. Ordinul de interzicere vizează modelele iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X. Qualcomm susține că modelele în cauză folosesc fără drept două dintre patentele sale, patente care au fost validate anterior de autoritatea chineză din domeniu. (Profit.ro)
9. România este destinația turistică cu cea mai rapidă ascensiune în rândul britanicilor, numărul vizitatorilor din Regat crescând, în ultima decadă, cu aproape 640%, de la 48.000 la 347.000 de vizitatori. (Profit.ro)
10. Spaniolii au măsurat impactul pe care l-au avut cele două legi antifumat, din 2005 și 2010, și au constatat că numărul fumătorilor a crescut. Proporția adulților care spun că fumează zilnic este de 34%, conform studiului făcut de Ministerul Sănătății. În 2005, chiar înainte de intrarea în vigoare a primului regulament, cel care a interzis fumatul la locul de muncă, rata fumătorilor era de 32,8%. (ElPais)
Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.