Ministrul Sănătății: Test negativ sau carantină 14 zile pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al României – Cronica dimineții
1. Centrul pentru Prevenția și Combaterea Bolilor Infecțioase din SUA a anunțat că virusul se poate transmite în interior și la distanțe mai mari de 1,8 metri. Particulele care conțin virusul pot rămâne în aer după ce persoana infectată a părăsit încăperea. Până acum distanțarea la 1,8 metri era considerată sigură. (Bloomberg)
2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat aseară că pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al ţării noastre se impun o serie de reguli. Astfel, cei care stau trei zile trebuie să prezinte la intrarea în ţară un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore, iar cei care vor să stea pe termen mai lung vor intra în carantină 14 zile. (News.ro)
3. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că în cazul în care numărul zilnic al infectărilor cu Covid-19 va ajunge la nivelul de 4.000, PSD va vota probabil pentru amânarea alegerilor parlamentare, stabilite acum pe 6 decembrie. (G4Media)
Una din Cronica de Business: Microsoft va construi un centru de date în Grecia și, conform declarațiilor guvernului elen, investiția se va ridica inițial la €500 milioane, plus câte €50 milioane în anii următori. (Reuters)
4. În trimestrul doi din 2020, marcat sever de restricțiile impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (Covid-19), Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 82,9 miliarde de euro (2,7% din PIB). Țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Franța (14,3 miliarde de euro), Grecia (3,5 miliarde de euro) și România (trei miliarde de euro). (Profit.ro)
5. Franța, Rusia și Statele Unite, tări care dețin președinția Grupului de la Minsk, au denunțat luni atacurile din Nagorno-Karabah, considerând că acestea sunt reprezintă o „amenințare inacceptabilă pentru stabilitatea regiunii”. (Ziare)
6. Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat celor trei cercetători, Dr. Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, care au descoperit virusul ce provoacă Hepatită C. (NYTimes)
7. România a ajuns pe locul 49, din 63, în clasamentul competitivității digitale, alcătuit de International Institute for Management Development (IMD) din Elveția, una din cele mai prestigioase școli de afaceri din lume. România a căzut trei locuri în acest clasament, de pe 46, în 2019, pe 49 în 2020. Clasamentul măsoară capacitatea și disponibilitatea economiilor de a adopta și de a explora tehnologiile digitale ca un factor cheie pentru transformarea economică în afaceri, guvern și societate. (Ziare)
Promo: Lidl a lansat aplicația mobilă Lidl Plus, primul program digital de loializare al retailerului în România. Lidl Plus include un card digital de fidelitate, iar printre avantajele oferite se numără accesul exclusiv la oferte speciale și promoții săptămânale pentru produse, precum și centralizarea bonurilor și a istoricului digital al cumpărăturilor. Aplicația poate fi descărcată gratuit din magazinele Google Play și AppStore.
8. Între 25 septembrie şi 2 octombrie, Direcţia Publică de Sănătate din Anglia a omis să declare 15.841 de cazuri de infectare cu SARS-COV-2. Autorităţile spun că nu au mai avut spaţiu de înregistrare în documentul Excel folosit pentru centralizarea datelor. Astfel, aproape 16.000 de persoane testate pozitiv nu au fost contactate de către programul guvernamental Test&Trace şi nu li s-a spus în mod oficial să se autoizoleze. (Hotnews)
9. Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant. (News.ro)
Una din Cronica Externă: Aproape 40% din pădurea amazoniană se află sub riscul de a deveni o savană deschisă, ca urmare a schimbărilor climatice, au avertizat cercetătorii. Secetele prelungite și focurile pot cauza pierderea copacilor în anumite zone și transformarea pădurii în savană, un proces dificil de schimbat. (Link)
10. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei afirmă că Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, programată pe 14 octombrie, va avea loc, dar că au luat act de decizia autorităţilor ca doar localnicii să participe la manifestările religioase. „Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iaşi să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Gheorghe Sturzu. (News.ro)
Fotografia dimineții – Președintele Trump și-a scos masca de protecție când a ajuns la Casa Albă, în aceasta noapte, după trei nopți de spitalizare: