Peste 28 de trilioane de tone de gheață au dispărut de pe suprafața Pământului în ultimii 26 de ani – Cronica de Mediu

1. A fost adoptat noul Cod Silvic: Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală.Principalele prevederi din noul Cod Silvic: furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu; camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate; tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale iar avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn. ( romania.europalibera.org )

2. Încălzirea globală: Care este cantitatea de gheață topită pe Pământ în 23 de ani?Din 1994, un grup de oameni de știință din Marea Britanie, a descoperit ca peste 28 de trilioane de tone de gheață au dispărut de pe suprafața Pământului. Descriind pierderea gheții ca fiind „uluitoare”, grupul a menționat că topirea ghețarilor va determina creșterea nivelului mării semnificativ, ajungând la un metru (până la maxim 3 metri) până la sfârșitul secolului. (weforum.org )

3. 750 de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în natură ca urmare a deciziei administrației locale din Florida pentru a reduce populația acestor insecte.Scopul este de a reduce numărul de țânțari care poartă boli precum Dengue sau virusul Zika. Implementarea acestui proiect pilot după ani de dezbatere a atras însă protestul grupurilor de protejare a mediului, care au avertizat asupra consecințe nedorite. (bbc.com)

4. Sâmbăta trecută (22.08), Pământul a rămas fără resurse (din nou).În fiecare an, data este ușor diferită, deoarece este determinată de think tank-ul Global Footprint Network, care a formulat un calcul ecologic pentru a măsura utilizarea resurselor naturale. Pe baza acestor calcule, organizația spune că umanitatea folosește în prezent de 1,6 ori mai mult decât ceea ce Pământul este capabil să producă într-un singur an. Cu alte cuvinte, oamenii folosesc resursele unui an întreg în mai puțin de nouă luni. Anul acesta, am optimizat trei săptămâni față de 2019, din cauza utilizării reduse a resurselor ca urmare a crizei coronavirusului. (forbes.com)

5. Un ghețar care se topește a redus înălțimea celui mai înalt munte al Suediei– Kebnekaise, în îndepărtatul nord al țării. Ghețarul care a fost cel mai înalt vârf al țării a scăzut cu un metru în fiecare an în acest secol. (arctictoday.com)

6. Eforturile de conservare a coralilor ar putea obține un impuls de la un „cip” de genotipare recent dezvoltat – primul de acest fel pentru corali.Cipul permite cercetătorilor să identifice genetic coralii și algele simbiotice care trăiesc în celulele coralului, un pas vital pentru stabilirea și menținerea diversității genetice în eforturile de restaurare a recifului. (psy.org)

7. Pădurile oceanice (notă: formate din alge) pot ajuta la rezolvarea crizei climatice?Cercetătorii caută soluții pentru a stoca dioxidul de carbon cât mai departe de suprafața mării. Atunci când vorbim despre modalitățile în care oceanele pot gestiona nivelul carbonul, soluțiile se reduc la: mangrove, mlaștini sărate și întinderile de iarbă de mare. Însă capacitatea de absorbție a carbonului, de către pădurile de alge, este comparabilă cu cea a tuturor celor trei habitate la un loc. (patch.com)

8. Bill Gates vorbește despre folosirea surselor nepoluante de energie pentru alimentarea tuturor tipurilor de vehicule. Pentru a păstra impactul neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, el recomanda utilizarea electricității curate pentru alimentarea mijloacelor de transport. Biocombustibilii și electro combustibilii pot fi folosiți inclusiv pentru alimentarea avioanelor.  „Pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, trebuie să ajungem la zero emisiii nete de gaze cu efect de seră în fiecare sector al economiei în decurs de 50 de ani”, a spus el. “Pentru decarbonizarea modului în care ne deplasăm va fi necesară multă inovație.” (cnet.com)

9. Bebelușii expuși la poluarea aerului ajung să aibă o capacitate pulmonară redusă atunci când ajung la adolescență.Cercetătorii consideră că până și expunerea la niveluri sub limitele UE are un impact negativ. Studiul lor a constatat că expunerea la poluarea aerului în primul an de viață reduce dezvoltarea funcției pulmonare la grupe de vârsta între șase până la 15 ani. (theguardian.com)

10. Clima devine un subiect foarte important pentru alegători, conform unui nou studiu. Preocuparea pentru încălzirea globală este constantă, în ciuda altor crize, a constatat un sondaj, iar numărul alegătorilor care sunt profund implicați în problemă crește rapid. Numărul alegătorilor americani care spun că schimbările climatice sunt extrem de importante pentru ei, personal, s-a dublat aproape din 2015. (nytimes.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Italia introduce protecția mediul în Constituției – Cronica de Mediu
Doar 4% dintre români văd schimbările climatice drept cea mai importantă problemă a acestor vremuri – Cronica de Mediu