UE a declarat că este pregătită să însoțească Belarus pe calea unei tranziții pașnice de preluare a puterii – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană a respins rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus și a declarat că va lovi cu sancțiuni ”un număr substanțial de indivizi responsabili pentru violență, represiune și fraudă electorală”. (AlJazeera)

2. Uniunea Europeană a declarat că este pregătită să însoțească Belarus pe calea unei tranziții pașnice de preluare a puterii. (Euronews)

3. Norvegia a expulzat un diplomat rus, care lucra în secția de comerț a ambasadei ruse din Oslo. Decizia ministrului de afaceri externe norvegian vine după ce un bărbat a fost arestat și închis cu acuzația că ar fi spionat pentru Rusia. (AlJazeera)

SUA

4. Un consilier al campaniei lui Joe Biden a declarat că abordarea lui Donald Trump ”America First” pentru a contracara provocările Chinei trebuie uitată. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Prințul saudit Faisal Bin Farhan a reiterat angajamentul Arabiei Saudite față de Inițiativa de Pace Arabă și a cerut Israelului întâi să semneze un acord de pace cu Palestinienii, înainte de a cere recunoașterea acordului de normalizare a relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. (TimesofIsrael)

Bonus: Oficiali israelieni de securitate și informații au transmis partenerilor lor americani îngrijorările legate de programul nuclear al Arabiei Saudite. Raportul, care citează un oficial israelian anonim, arată că premierul Benjamin Netanyahu tratează subiectul cu maximă atenție, pentru a nu periclita relațiile neoficiale dintre Israel și Arabia Saudită. (TimesofIsrael)

Asia

6. Un înalt oficial chinez, directorul Biroului de Afaceri Externe al Partidului Comunist Chinez va vizita Singapore și Coreea de Sud în cursul acestei săptămâni, conform unor surse guvernamentale confirmate. Beijing lucrează pentru întărirea relațiilor cu vecinii săi, în contextul tensiunilor cu SUA. (Link)

Bonus: Mauritius l-a arestat pe capitanul vasului japonez care a deversat accidental 3000 de tone de petrol în apele sale teritoriale. (Euronews)

Africa

7. Președintele Mali, Ibrahim Boubacar Keita a demisionat după ce soldați rebeli l-au arestat, împreună cu primul ministru Boubou Cisse, aruncând agitata țară în mai multă incertitudine în viitor. Soldații care au instrumentat lovitura de stat au declarat că vor organiza noi alegeri într-un ”timp rezonabil” (AlJazeera). Uniunea Africană, Uniunea Europeană și Națiunile Unite, care se vor întruni astăzi în legătură cu situația din Mali au condamnat lovitura de stat. Între timp, Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane, care lucre să soluționeze criza politică din Mali, și-a închis granițele cu Mali și a suspendat fluxurile financiare către țară, pe fundalul insecurității crescute. (Link)

8. Autoritățile din Rwanda au exhumat rămășițele celor peste o sută de oameni uciși în timpul genocidului din 1994, dintr-o reședință care a aparținut unui bărbat condamnat pentru genocidul împotriva Tutsi. Biroul Rwandez de Investigații au arestat șase persoane pentru presupusa ascundere a trupurilor. (Link)

America Latină

9. Liderul întemnițat al indigenilor Mapuche din Chile, Celestino Cordova, a agreat să încheie cele 107 zile de grevă a foamei, în schimbul unor concesii ale guvernului, inclusive o vizită acasă. Cordova și încă alți treizeci de prizonieri din grupul indigen Mapuche au fost în greva foamei pentru a cere dreptul de a executa porțiuni din sentințele primite în comunitățile lor. (Link)

Global

10. Colapsul cooperării dintre China și SUA indică sfârșitul puterii acestor două state ca lideri globali, conform unor opinii exprimate de experți în timpul unui webinar. Experții reuniți consideră că eșecul celor două puteri globale de a coopera împiedică lupta globală împotriva coronavirus. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Biden a anunțat că SUA va sancționa liderii loviturii militare din Myanmar
Andrzej Duda, președintele Poloniei, a câștigat cel de-al doilea mandat – Cronica Externă