Numărul persoanelor declarate vindecate de Covid-19 va ajunge azi la 11,5 milioane – Cronica Știrilor Pozitive

1. Numărul persoanelor declarate vindecate de Covid-19 va ajunge azi la 11,5 milioane.

2. Vârsta medie a celor infectați în ultima perioadă, în Italia, a scăzut la 40 de ani, conform autorităților medicale. Acești pacienți “prezintă un risc mai mic pe termen scurt al unei posibile supraîncărcări a serviciilor de sănătate”. (LaRepubblica)

3. Persoanele care au lucrat în regim de telemuncă pot primi 2.500 de lei de la Guvern pentru achiziţionarea de echipamente IT. Banii se vor acorda la cererea şi prin intermediul angajatorului. Totodată, Guvernul ar putea sprijini salariul celor cărora li s-a redus timpul de lucru plătit. (Hotnews)

4. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că își menține opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste, iar, din datele actuale, economia autohtonă nu va înregistra o recesiune tehnică în acest an. Trimestrul al doilea va fi singurul cu contracție economică. (Profit.ro)

5. Ministrul Muncii a anunțat că statul va plăti diferenţa faţă de salariul de bază brut, prevăzut în contractul de muncă, şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate în cazul angajaţilor cărora li se va reduce programul de lucru. (News.ro)

6. Un nou studiu arată că tratamentul cu căldură umedă al măștilor N95 elimină sindromul respirator acut sever SARS-CoV-2 și bacteriile, ceea ce permite refolosirea acestor resurse limitate. Studiul este publicat în Canadian Medical Association Journal. (Link)

7. Grupul francez Sanofi şi grupul britanic GlaxoSmithKline vor furniza Statelor Unite 100 de milioane de doze ale unui vaccin experimental pentru noul coronavirus, a anunţat administraţia Trump. (News.ro)

8. Cercetătorii de la Spitalul de Copii UPMC din Pittsburgh au descoperit că infuziile cu sânge  din cordonul ombilical, o sursă disponibilă de celule stem, pot trata sigur și eficient 44 de copii născuți cu varii tulburări genetice non-canceroase, inclusiv talasemie, sindromul Hunter, boala Jrabbe, MLD și o serie de deficiențe imune. (Link)

9. Acizii nano-solizi transformă dioxidul de carbon în combustibil și deșeurile de plastic în substanțe chimice. Cauza principală a schimbărilor climatice este CO2 atmosferic, iar nivelurile cresc în fiecare zi. Pe de altă parte și cantitatea excesivă de deșeuri de plastic a devenit o problemă serioasă de mediu. Într-o lucrare publicată în Nature Communications, cercetătorii s-au ocupat de ambele probleme în același timp, prin dezvoltarea acizilor nano-solizi care transformă CO2 direct în combustibil (eter dimetilic) și deșeurile de plastic în substanțe chimice (hidrocarburi). (phys.org )

10. Valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri a crescut cu 9,3%, la 28,27 miliarde lei, de la începutul pandemiei, conform datelor BNR. (News.ro)

11. Crew Dragon, capsula SpaceX cu doi astronauţi americani la bord, Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat duminică în Golful Mexic, după un voiaj de două luni al primei misiuni a NASA pornită de pe sol american din ultimii nouă ani. (News.ro)

12. Un nou studiu publicat această săptămână a descoperit că supraviețuitorii cancerului de prostată care au făcut exerciții moderate, cum ar fi ciclismul moderat, au menținut numărul unui anumit tip de celule imune la niveluri normale, ceea ce sugerează că exercițiile sunt sigure pentru supraviețuitorii acestui tip de cancer. (Link)

13. Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. (Hotnews)

14. Dacia Sandero, cel mai vândut model al mărcii românești, s-a reîntors în topul vânzărilor de automobile din Europa, în luna iunie. Hatchback-ul produs la Mioveni și Tanger a fost în ultima lună a semestrului a patra cea mai vândută de pe continent, după cum arată datele Jato Dynamics. Sandero a reușit să atragă 20.699 de cumpărători, depășind Toyota Yaris, Peugeot 208 sau Ford Focus. (Profit.ro)

15. Orașul olandez Arnhem se reproiectează pentru a face față căldurii extreme și inundațiilor severe. Guvernul intenționează să înlocuiască 10% din drumurile orașului cu verdeață. Ca și alte zone urbane, drumurile și parcările absorb și eliberează căldură. Arnhem intenționează să identifice drumurile nefolosite și să le micșoreze, înlocuindu-le cu zone plantate care pot ajuta atât la reducerea căldurii, cât și la gestionarea inundaților. (În prezent investighează modul în care asfaltul ar putea fi reciclat.) (Fastcompany.com)

16. Mai mult de 700 de personalităţi din industria muzicală britanică au semnat o scrisoare în care îi îndeamnă pe cetăţeni să „menţină unită” lupta contra rasismului. „Suntem mai răi atunci când ne atacăm unii pe alţii”, scrie în textul pe care l-au semnat artişti precum Little Mix, Nile Rodgers, Lewis Capaldi şi Rita Ora. (News.ro)

Din Cronica de Carte:

17. La ediția din acest an a Premiului George Pólya, acordat de Mathematical Association of America (MAA), a fost premiată lucrarea ”Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine”, semnată, printre alții, și de scriitorul (și matematicianul) român Bogdan Suceavă, lucrare inspirată din opera lui Gheorghe Țițeica și Dan Barbilian (Polirom);

18. La Editura C.H. Beck a apărut volumul ”Probleme și soluții legale privind criza COVID-19”, coordonat de Oana Dumitriu, în care 40 de autori au scris 31 de studii pentru a identifica și examina o serie de probleme legale vitale privind criza COVID-19, precum și soluții la aceste probleme (Link);

19. După izolare, librăriile italiene și-au revenit parțial: pierderile s-au înjumătățit în doar câteva luni, de la -20% în aprilie la -11% în iulie, lună în care s-au vândut cărți de 533 de milioane de euro (BookSeller);

20. Semne încurajatoare vin și din Franța: în timp ce vânzările de carte s-au redus per ansamblu cu 14% față de ianuarie, totuși librăriile independente au raportat o creștere cu 29% pentru perioada 12 mai-12 iunie față de perioada similară din 2019 (BookSeller);

21. Madison Reading Project (din Madison, Wisconsin) s-a născut din speranța ca cei mai mici să aibă acces la cărți în timpul pandemiei. Până acum, au livrat 35.000 de cărți gratuite la 12.000 de copii (NBC);

22. O carte, formată în întregime din măști, a fost creată la Universitatea Mercer din Georgia, SUA (ActuaLitte).

23. Un studiu realizat la comanda Asociației Editorilor Spanioli a ajuns la concluzia că Spania a înregistrat o creștere a numărului de cititori în perioada pandemiei: 57% dintre spanioli au citit cel puțin o carte pe săptămână, față de 50% înainte; spaniolii au citit în medie 3,9 cărți în izolare; 70% dintre cititori au luat cărți din propria bibliotecă, în vreme ce 26% au cumpărat cărți noi; scriitorii preferați: Carlos Ruiz Zafón, Javier Castillo, Stephen King, Ken Follett și Dolores Redondo. (ActuaLitte)

Fotografia dimineții: Giuseppe Paterno se bărbierește înainte de a merge la ceremonia de absolvire a cursurilor de istorie și filosofie de la Universitatea din Palermo. La 96 de ani, Giuseppe este cel mai vârstnic student din Italia. Guglielmo Mangiapane/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Astăzi se va depăși pragul de 2 milioane pacienți vindecați la nivel global – Cronica Știrilor Pozitive
Săptămâna trecută a fost prima săptămână, după aproape trei luni, în care rata de pozitivitate scade în România – Cronica Știrilor Pozitive