Dieta care mimează postul are potențialul de a ajuta la tratarea cancerului de sân – Cronică de Sănătate

COVID-19

1. Un nou studiu coordonat de o echipă internațională de cercetători a demonstrat că medicamentul cunoscut ca tratament pentru subțierea sângelui – heparina – poate bloca infectarea cu sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), agentul care cauzează boala COVID-19. (Link)

Bonus : Un nou studiu în culturi de celule umane și modele pe șoareci arată că Remdesivir poate fi un tratament eficient împotriva infecțiilor SARS-CoV-2, cu potential de a reduce perioada de recuperare. (Link)

2. Autorii unui nou studiu subliniază ”rolul crucial al zincului în reglarea imunității, insuficiența zincului putând fi considerată un factor de risc pentru bolile infecțioase”. (Link)

Sănătate mintală

3. Oamenii de știință descoperă încet întregul impact al COVID-19 asupra sănătății fizice. Însă impactul pandemiei asupra sănătății mintale abia acum intră în atenție. Un studiu recent evaluează incidența unei condiții medicale, pe care doctorii o asociază stresului mintal : stresul cardiomiopatic, numit și Takotsubo cardiomiopatie și sindromul inimii rănite apare ca răspuns la stresul fizic și emoțional. Intensitatea stresului fizic sau emoțional duce către disfuncții cardiace reversibile rapide și severe. (Link)

4. Toshinori Chiba și colaboratorii săi au propus un nou model inovativ în tulburarea stresului post-traumatic (PTSD), care poate ajuta considerabil în tratarea sa. Acest model explică comprehensiv natura neomogenă a PTSD, prin adresarea variabilelor inter- și intra-pacient la nivel neuronal, atențional și al simptomelor. Acest model poate deschide drumul către tratamente clinice individualizate în tratarea PTSD. (Link)

Sănătatea copiilor și tinerilor

5. Copiii născuți prematur sunt expuși unui nivel mare de zgomot în incubator, mai ales dacă sunt conectați la aparat respirator în secțiile de tratament intensiv neonatal. Studiul, intitulat ”The Sound of Silence” a fost publicat în jurnalul Frontiers in Psychology și a fost coordonat de o echipă interdisciplinară de la Universitatea Medicală din Viena, condusă de Vito Giordano, neurocercetător și de fiziologistul muzical Matthias Bertsch de la Universitatea de Muzică și Arte Performative. (Link)

Descoperiri științifice/Boli/Terapii

6. Boala Alzheimer este o dereglare progresivă, în care celulele nervului (neuronii) din creierul unei persoane și conexiunile dintre ele degenerează încet, cauzând pierdere de memorie severă, deficiențe intelectuale și deteriorarea abilităților de mișcare și comunicare. Una dintre cauzele principale ale Alzheimer este acumularea unei proteine numită amiloid β în clusterele din jurul neuronilor din creier, ceea ce încetinește activitatea acestora și cauzează degenerarea lor. O echipă de cercetători din Japonia, condusă de profesorul Akiyoshi Saitoh, de la Universitatea de Știință din Tokio, s-a uitat la oxitocină, un hormon cunoscut în mod convențional pentru rolul său în sistemul reproductiv feminin și în inducerea senzației de dragoste și stare de bine. ”Oxitocina a fost recent găsită ca fiind implicată în reglarea performanței învățării și memoriei, dar până acum, niciun studiu precedent nu se ocupă cu studiul efectului oxitocinei asupra disfuncționalității cognitive indusă de proteina amiloidă Aβ”, arată profesorul Saitoh, care își propune să conecteze informațiile lipsă până acum. Rezultatele cercetării echipei sale vor fi publicate în Biochemical and Biophysical Research Communication. (Link)

7. O echipă de oameni de știință coordonată de USC a descoperit că dieta care mimează postul, combinată cu terapia cu hormoni, are potențialul de a ajuta la tratarea cancerului de sân, conform unor studii noi pe animale și unor mici teste clinice pe oameni. In studiile pe șoareci și două teste clinice pe cancerul la sân, cercetătorii USC și IFOM Cancer Institute din Milano, în colaborare cu Universitatea din Genova, au aflat că dieta postului (fasting și intermitent fasting) reduce nivelul de insulină din sânge, factorul 1 de creștere a insulinei și leptina. Rezultatele testării a 36 de femei cu terapia cu hormoni și post sunt promițătoare, dar cercetătorii spun că este prematur să determine dacă efectele vor fi confirmate în testări clinice pe scară largă. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature. (Link)

8. Cercetătorii de la Universitatea din Arkansas au dezvoltat un nou nano medicament candidat, care ucide celulele triplu negative din cancerul de sân. Cancerul de sân triplu negativ este unul dintre cele mai agresive și fatale tipuri de canceri de sân. Cercetarea va ajuta clinicienii să țintească celulele canceroase în mod direct, în timp ce pot evita efectele colaterale adverse, toxice ale chimioterapiei. Studiul a fost publicat în ediția din iunie a Advanced Therapeutics. (Link)

Educație

9. Cercetători afiliați unor multiple instituții din SUA și Marea Britanie au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind proba bisexualității masculine. În lucrarea lor publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, grupul de cercetare a descris meta-studiul lor analizând multiple alte studii ale bisexualității masculine. Cercetările anterioare au arătat că bisexualitatea masculină este cu adevărat un fenomen real. Unii bărbați sunt în mod real excitați sexual de alți oameni, indiferent de gen. De asemenea, cercetătorii au confirmat cererea făcută de bărbați identificați ca fiind bisexuali că există niveluri de bisexualitate în bărbați – unii se îndreaptă mai mult către homosexualitate, alții mai mult către heterosexualitate, iar alții par în mod egal excitați de ambele genuri. Cercetătorii sugerează că dovezile sunt suficient de puternice pentru a pune capăt dezbaterii pe această temă. (Link)

10. Oamenii de știință de la Joslin Diabetes Center au descoperit că unele beneficii ale exercițiilor aerobice pot fi diminuate de nivelurile mai ridicate decât cele normale de zahăr în sânge, o condiție cunoscută ca hiperglicemie. (Link)

Bonus: Osteosarcoma, un cancer de oase comun la câini, afectează peste 10.000 de câini în SUA, în fiecare an. În timp de chimioterapia este în general eficientă pentru a ucide unele celule canceroase, efectele secundare numeroase pot fi dureroase și deseori un set de celule canceroase existente sunt rezistente la chimioterapie. Pentru a oferi o alternativă, Jeffrey Bryan, un profesor de la Universitatea Missouri, Colegiul de Medicină Veterinară, și echipa de oncologie veterinară au colaborat cu ELIAS Animal Health pentru a crea un vaccin din tumoarea câinelui pentru a ținti și distruge celulele canceroase în câinii care suferă de osteosarcoma. Succesul acestui tratament la câini a determinat Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA un rar procedeu rapid pentru TVAX Biomedical, organizația-mamă a ELIAS Animal Health, să folosească abordarea imunoterapeutică a ELIAS pentru a trata glioblastoma multiformă, un cancer tumoral al creierului la oameni. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit noi probe despre rolul pozitiv al androgenilor în tratamentul cancerului de sân – Cronica de Sănătate
”Imunitatea de turmă” se poate produce mult mai repede, când 43% dintre oameni au contactat virusul – Cronica de Sănătate