Numărul țărilor europene care impun restricții românilor a ajuns la 20 – Cronica dimineții

1. Patru județe din România nu au niciun laborator acreditat de testare RT-PCR pentru noul coronavirus, deși au trecut peste patru luni de la izbucnirea epidemiei. Cele patru județe în care, până acum, nu a fost efectuat niciun test COVID-19 sunt Caraș Severin, Călărași, Giurgiu și Vâlcea. Populația din aceste județe este testată în centrele din alte județe. (G4Media)

2. Numărul țărilor europene care impun restricții românilor a ajuns la 20. 14 dintre ele din din Uniunea Europeană. Cele 20 state din Europa sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria. (Link)

3. Un studiu realizat de o divizie a Financial Times și de o companie media plasează capitala României în topul metropolelor de tip Silicon Valley din Europa. Clasamentul e dominat de Londra, Paris și Dublin. Barcelona, Madrid, Stockholm, Frankfurt și Moscova sunt doar cinci dintre metropolele Europei depășite în mod neașteptat de București în acest top al orașelor tehnologice ale viitorului. Bucureștiul ocupă locul 7 în această ierarhie, construită după cinci criterii: potențial economic, inovație, indicatori de performanță în cercetare și dezvoltare software, costuri, mediu de afaceri. (Libertatea)

Una din Cronica de Carte: Lista celor mai bune 100 de cărți de science-fiction din toate timpurile, conform voturilor cititorilor de pe Goodreads, este dominată, cel puțin în prima parte a ei, de romane clasice. Primele 5 locuri sunt deținute, în ordine, de volumele ”1984” și ”Ferma animalelor”, de George Orwell, ”Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury, ”Minunata nume nouă”, de Aldous Huxley și ”Povestea slujitoarei”, de Margaret Atwood. (Goodreads)

4. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, duminică, noile condiţii de acces în Ungaria ale cetăţenilor provenind din România, având în vedere că ţara vecină a inclus România pe lista ”galbenă”. Românii vor fi verificaţi la graniţă şi, dacă prezintă simptome, nu le va fi permis accesul. În lipsa simptomelor, se stă 2 săptămâni în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu. Ungaria permite accesul românilor fără restricţii, în cazul în care prezintă 2 teste negative de coronavirus, făcute la interval de 48 de ore, în ultimele 5 zile. Documentele trebuie să fie în engleză sau maghiară. (News.ro)

5. Un protest la care au participat persoane care reclamă abuzuri ale autorităţilor în legătură gestionarea pandemiei de coronavirus a avut loc duminică, în Piaţa Victoriei. Oamenii au protestat faţă de”dictatura sanitară” şi cei mai mulţi nu au purtat măşti de protecţie şi nu au respectat distanţa fizică. Participanţii au cerut ”libertate” şi au strigat ”Hoţii”, ”Criminalii”, dar şi ”Vrem eliberare, nu carantinare”. Jandarmeria Bucureşti a anunţat că 13 dintre participanţii la protest au fost amendaţi. (News.ro)

6. Marea Britanie va prezenta în scurt timp noul sistem de imigraţie post-Brexit pe bază de puncte, prin care să „ia înapoi controlul frontierelor şi să elibereze întregul potenţial al ţării”, a anunțat ministrul de interne Priti Patel. (Hotnews)

7. Un studiu efectuat în oraşul german Munchen sugerează că anticorpii produşi de organism la contactul cu noul coronavirus nu se menţin în corp mai mult de câteva luni, ceea ce reduce speranţele privind realizarea unui vaccin eficient sau a imunităţii pe termen lung. (Hotnews)

8. Președintele în exercițiu Andrzej Duda conduce în exit poll-urile pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale din Polonia, fiind creditat cu 50,8%. (Reuters)

Una din Cronica de Mediu: Ungaria face apel la România și Ucraina să oprească poluarea râurilor comune.  Președintele maghiar Janos Ader a declarat că autoritățile maghiare nu pot curăța toate deșeurile aduse de umflarea râurilor ca urmare a ploilor din săptămânile trecute: “Nu mai putem gestiona grămada de gunoi care vine în cantități de neoprit. Poluarea Tisei reprezintă o amenințare de durată pentru ecosistemul fragil al râului”, arată Ader în scrisoarea publicată pe siteul președinției, dar adresată direct președinților Klaus Iohannis și Volodymyr Zelenskiy. (Sursă: Reuters.com )

9. Fostul preşedinte executiv al PSD Eugen Teodorovici şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului, într-o conferinţă de presă organizată în curtea sediului central al PSD. El a afirmat că, având actuala conducere, ”cel mai mare partid din România se pare că ţine morţiş să devină cel mai mic”. ”Nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD”, a afirmat Teodorovici. (News.ro)

10. Ana Maria Popescu a câştigat pentru a patra oară în carieră Cupa Mondială la spadă. Românca a terminat prima în clasament, cu 176.000 de puncte, fiind urmată pe podium de brazilianca Nathalie Moellhausen (157.000 de puncte) şi de chinezoaica Sun Yiwen (149.000). Ana Maria Popescu a mai triumfat de trei ori în această competiţie, în 2007-2008, 2008-2009 şi 2012-2013. (News.ro)

Fotografia dimineții vine de la protestul de aseară, din Piața Victoriei. Inquam Photos, Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
Parlamentul ar trebui să voteze azi investirea guvernului Orban 2 – Cronica dimineții
România are nevoie de încă trei decenii pentru a eradica foametea – Cronica dimineții