Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a aproape cincizeci de oameni și organizații acuzate de abuzuri ”notorii” împotriva drepturilor omului – Cronica Externă

Europa

1. Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a aproape cincizeci de oameni și organizații acuzate de abuzuri ”notorii” împotriva drepturilor omului, printre care naționali ai Rusiei implicați în moartea avocatului Serghei Magnitsky și naționali ai Arabiei Saudite implicați în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. (BBC)

Bonus: Rusia a amenințat că va răspunde cu măsuri reciproce la sancțiunile britanice impuse asupra a mai mult de patruzeci de cetățeni ruși în conexiune cu relele tratamente și moartea avocatului Serghei Magnitsky în 2009. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a declarat reporterilor marți, 7 iulie, că ”putem doar regreta astfel de măsuri neprietenoase și evident că principiul reciprocității va fi aplicat”. (Link)

2. Turcia a amenințat că va reacționa dacă Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva Turciei din cauza disputelor sale cu Cipru, Franța și Grecia privind explorările pentru energie din estul Mediteranei. (NYTimes)

Rusia

3. Autoritățile ruse au arestat șapte activiști tătari din Crimeea, după ce le-au cercetat casele, situate în diferite părți din regiunea Crimeea controlată de Rusia în Ucraina. FSB – Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – declarat că a deținut ”trei lideri și patru membri ai grupului islamic interzis Hizb ut-Tahrir”. (Link)

America de Nord

4. Premierul Canadian Justin Trudeau nu va participa la întâlnirea cu președintele Trump și cu președintele Mexicului care va avea loc în Washington, în cursul acestei săptămâni, pentru a celebra noul acord commercial SUA-Mexic-Canada, care a intrat în vigoare săptămâna trecută. (NYTimes)

Bonus: Studenții străini care urmează cursuri online la colegii și universități americane nu pot rămâne în SUA, a anunțat biroul de Imigrări și Control al Vămilor al SUA. Studenții trebuie fie să se transfere la școli care oferă educație în sistem traditional sau să părăsească țara (Link). Noua reglementare este ultima decizie a administrației Trump pentru restricționarea imigrației în timpul pandemiei coronavirus și poate afecta sute de mii de studenți internaționali. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. O investigatoare a ONU privind drepturile omului a declarat că drona americană care l-a ucis pe comandantul Iranian de elită Qasem Soleimani în ianuarie 2020 a violat dreptul internațional. SUA nu a oferit suficiente probe privind un atac iminent împotriva intereselor sale de securitate pentru a justifica atacul. (Reuters)

6. Un important cercetător irakian, Hisham al-Hashimi, a fost împușcat mortal în fața casei sale din Bagdad. Acesta era un expert de top al auto-proclamatului Stat Islamic, iar recent a făcut declarații împotriva milițiilor susținute de Iran în Irak. (WashingtonPost)

Asia

7. Avocații care reprezintă doi activiști Uiguri au solicitat Curții Pénale Internaționale să investigheze China pentru genocid și abuzuri ale drepturilor omului. Guvernul chinez ar fi deținut un milion de Uiguri și alte minorități musulmane în campusuri penitenciare din regiunea Xinjiang. (NYTimes)

Bonus : Cincizeci de oameni au murit și peste un million de oameni au fost evacuați, după ploile torențiale care au lovit regiunea din sud-vestul Kyushu, Japonia. (Link)

8. Președintele Afganistanului Ashraf Ghani a avertizat cu privire la ”provocările serioase” la adresa procesului de pace afgan, dacă atacurile Talibanilor continuă. Acesta a spus că nivelul de violență este mai ridicat decât anul trecut, în pofida pregătirilor pentru discuțiile despre pace. (Link)

Africa

9. Egipt încearcă să creeze o presiune internațională asupra Etiopiei, după ce guvernul etiopian a declarat că va începe să umple barajul de pe Nil în cursul acestei luni. Egipt și Sudan se tem că acest proiect va depriva cetățenii lor de apă. Tensiunile privind acest mare baraj pe Nil durează de mai mulți ani și există temeri că ar putea declanșa un război între aceste țări și viitoare conflicte privind accesul la apă, în contextul schimbărilor climatice. (WSJ)

Global

10. ONU a anunțat că pandemia coronavirus perturbă tratamentul pentru foarte mulți pacienti și pune în pericol ani de progres în lupta împotriva virusului HIV/SIDA, un avertisment trist pentru Europa de Est și Asia Centrală, care împreună au raportat creșteri substanțiale de noi infectări cu HIV. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Autoritățile chineze au decis testarea masivă a populației – Cronica Externă
“Pandemia COVID-19 poate fi controlată până în iunie, dacă toate țările se vor mobiliza să lupte împotriva virusului” – Cronica Externă