Jurnalistă germană: E greu să culegi căpșuni și doar “oamenii experimentați din Europa de Est” o pot face – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, referitor la prelungirea stării de alertă, că speră ca parlamentarii „să fie raţionali şi să gândească strict în contextul pandemiei şi nu politic”.
El a spus că paşii trebuie respectaţi pentru a putea ajunge la o viaţă cvasi-normală. Legat de măsurile care vor fi luate după 15 iunie, Tătaru a explicat că, având în vedere că în 12 iunie se termină şcoala şi părinţii nu vor mai putea sta acasă cu copiii, trebuie gestionată deschiderea creşelor, grădiniţelor private sau „dacă autorităţile locale, după cum ştiam că în verile trecute, o grădiniţă publică putea rămâne deschisă să-i poată prelua pe ceilalţi, dar şi after school-urile”. El a menţionat şi deschiderea sălilor de fitness, permiterea petrecerilor private cu un număr limitat de persoane. (News.ro)

2. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estimează că inflaţia va coborî anul acesta sub 2%, în prezent tendinţa fiind de scădere. Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior, iar pentru anul următor banca centrală previzionează o inflaţie în scădere 2,5%, faţă de prognoza anterioară care indica 3,2%. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Afacerile retailerului german Kaufland România au crescut anul trecut cu 9%, la 11,87 miliarde lei, iar profitul net cu 7,5%, la 847,66 milioane lei. Compania a anunţat că vrea să ajungă la 160 de magazine până în 2024, de la 132 în prezent. (News.ro)

3. Organizația Mondială a Sănătății a rectificat o declarație făcută cu o zi înainte de un reprezentant al său, potrivit căruia pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul. Doctorul Maria Van Kerkhove, cea care a făcut declarația anterioară, a declarat marți că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate și că a fost vorba despre o „neînțelegere”. (Link)

4. Președintele Trump a fost foarte aproape să-l demită săptămâna trecută pe Mark Esper, ministrul Apărării. Cei doi au avut o divergență în privința mobilizării soldaților activi din armata Statelor Unite pe străzi, pentru a controla protestele din capitala Washington DC și alte orașe. (WSJ)

Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.

5. Randamentul investițiilor în proprietăți rezidențiale noi din București variază între 5% și 7%. Cele mai bune niveluri, de 6,5%, se înregistrează la apartamentele aflate mai departe de centrul orașului, în cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova sau Crangași. Comparativ cu piețele din Europa Centrala și de Est, investițiile în rezidențialele din București sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate. Doar Varșovia prezintă randamente superioare de 6,5%. (Profit.ro)

6. Anul trecut, în România au avut loc peste 31.000 de accidente rutiere soldate cu vătămări corporale, în creștere cu 3.1% comparativ cu 2018, în timp ce numărul persoanelor decedate a fost de 1.869, în scădere cu 0.2%. (Automarket)

7. Procuratura suedeză ar putea anunța azi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii despre autorul/autorii crimei împotriva premierului Olof Palme, asasinat în 1986. Presa din Suedia a relatat zilele trecută ca arma crimei a fost găsită. (Reuters)

Una din Cronica Externă: Canalul de televiziune rusă Channel One a transmis la finalul premierei filmului rusesc Brat 2, difuzat pe data de 7 iunie național, o compilație video care arată violența poliției americane și devalizările magazinelor de pe străzile orașelor americane. O voce din off a anunțat totodată că ”valorile fundamentale ale Lumii Libere sunt zdruncinate sub loviturile bastoanelor poliției”. Foarte mulți privitori au fost însă înfuriați de manipularea postului tv. Cunoscutul avocat și activist al opoziției Lyubov Sobol a scris pe Twitter că postul de televiziune ar fi trebuit să adauge un promo pentru controversatele amendamente constituționale ale președintelui Putin. Acesta i-a numit pe producătorii tv ”animale”. (Link)

8. Regine, o jurnalistă din Germania, a lucrat o scurtă perioadă de timp ca muncitor sezonier la o fermă de căpșuni din Fischingen, fermă care își aduce în perioada recoltei lucrători din România și Polonia. Ea și-a povestit ulterior experimentul social pe care l-a făcut, iar concluzia trasă este aceea că munca este mult mai grea decât pare și „doar oamenii experimentați din Europa de Est” o pot face. (Profit.ro)

9. Show-ul “Little Britain” a fost scos de pe platformele BBC iPlayer, Netflix și BritBox deoarece “vremurile s-au schimbat”. Serialul are scene în care se fac glume despre persoane travestite sau afroamericani. (BBC)

10. Dalai Lama își va lansa pe 6 iulie, când va împlini 85 de ani, primul album. Inner World conține 11 melodii în care liderul spiritual tibetan spune învățăminte și rugăciuni. (AP)

Fotografia dimineții este un grafic ce compară poliția din SUA cu cea din alte țări:

Ți-ar mai putea plăcea
OMS: “Faza acută” a pandemiei de COVID-19 se va încheia anul acesta – Cronica dimineții
Numărul copiilor care muncesc a crescut pentru prima oară în ultimii 20 de ani – Cronica dimineții