Studiu: Singurătatea se resimte mai puțin cu avansarea în vârstă – Cronică de Sănătate

COVID-19

1. Publicația medicală The Lancet a scos din circulație joi, 4 iunie, studiul care arăta că hidroxiclorochina creștea riscul de deces în pacienții infectați cu COVID-19. Controversa în jurul acestui medicament promovat de președintele american Donald Trump se adâncește, după ce trei autori ai studiului s-au arătat preocupați de calitatea și veridicitatea datelor. Organizația Mondială a Sănătății va relua procedurile cu hidroxiclorochina, după ce le-a oprit în urma publicării studiului. O serie de alte tratamente sunt testate. Autorii studiului au declarat că Surgisphere, compania care le-a furnizat datele nu a transferat și setul de date pentru o evaluare independentă și în consecință nu pot garanta pentru autenticitatea datelor primare. (Reuters)

2. Singapore plănuiește să ofere un instrument portabil, care va identifica oamenii care au interacționat cu purtători de coronavirus, tuturor celor 5.7 milioane de rezidenți. Aceasta ar putea fi cea mai completă aplicație de detectare de pe glob. (Reuters)

3. Cât timp încă există virusul SARS-CoV-2 pe glob încă suntem în pericol, mai ales țările care au redus măsurile de restricție, avertizează OMS. În acest moment epicentrul pandemiei se află în America Centrală, de Sud și în America de Nord, în mod particular în SUA. (Link)

4. O creștere a numărului de decese în Anglia și Țara Galilor în lunile recente, care nu au fost corelate cu COVID-19, poate indica că există foarte mulți oameni nediagnosticați decât s-a estimat inițial, conform unei estimări de vineri a Biroului Național pentru Statistică din Marea Britanie. (Reuters)

5. Producătorul american de medicamente AbbVie Inc a declarat vineri că va dezvolta o terapie cu anticorpi pentru a preveni și trata COVID-19, în parteneriat cu trei organizații, inclusiv Universitatea Utecht din Olanda. (Link)

6. O nouă meta-analiză, publicată în The Lancet, arată în mod concludent că măsurile de restricționare a interacțiunilor sociale au ajutat la reducerea transmiterii SARS-CoV-2. Purtarea măștilor, distanțarea fizică și protejarea ochilor reduce răspândirea virusului. (Link)

Sănătate mintală

7. Un nou studiu sugerează că singurătatea se resimte mai puțin cu avansarea în vârstă. În subsidiar, singurătatea este mai puțin prezentă în societățile colectiviste decât în cele individualiste și mai puțin comună la femei, comparativ cu bărbații. (Link)

Boli/Descoperiri științifice și terapii

8. Un nou tip de scanner al creierului, portabil, poate deschide noi posibilități pentru înțelegerea și diagnosticarea bolilor mintale, după ce tehnologia se va extinde astfel încât să se poată scana întreg creierul cu acuratețe milimetrică. (ScienceDaily)

Sănătatea copiilor și tinerilor

9. Un medic român din Zurich explică cum se face educația sexuală și cea religioasă în școlile din Elveția. (Ziare)

Educație

10. Vârsta minimă pentru folosirea canabisului non-medical este 19 ani, conform unui studiu publicat în BMC Public Health. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Sistemul imunitar pare capabil să își ”amintească” coronavirusul – Cronică de Sănătate
Experții belgieni au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2 – Cronică de Sănătate