Isărescu: Estimările arată o scădere de 14% a economiei în trimestrul 2 – Cronica dimineții
1. Situaţia economică va depinde, în principal, de evoluţiile în planul sănătăţii publice şi de succesiunea acestora, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul celei de 43-a reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală. Acesta precizează că, pe termen lung, singura opţiune viabilă o reprezintă revenirea la o conduită „normală” de politică monetară, ”conştienţi fiind însă cu toţii că noua normalitate va fi oarecum diferită de cea din trecut”. Guvernatorul spune că, luând în calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimările oficiale privind evoluţia PIB pentru trimestrul II indică o contracţie de 14% a activităţii economice faţă de trimestrul anterior. (News.ro)
2. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este adeptul schemei vaccinării obligatorii care este valabilă acum pentru că o consideră absolut necesară în construirea unei stari de sănătate a nației. Tătaru crede însă ca vaccinarea anti-COVID ar trebui să fie recomandată, nu obligatorie, la fel cum se întâmplă în cazul vaccinului antigripal. (Link)
Una din Cronica de Business: Banca digitală britanică Monzo va renunța la 120 de angajați din Marea Britanie, după ce a băgat încă 300 în șomaj tehnic. Instituția financiară și-a scăzut recent evaluarea cu circa 40%, până la £1,2 miliarde. (Tech Crunch)
3. Peste 600 de asistenţi medicali au murit din cauza COVID-19 la nivel mondial, în timp ce peste 230.000 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, conform datelor iniţiale colectate de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali. (G4Media)
4. Bursa americană continuă să crească recuperând pierderile înregistrate în martie și aprilie. Nasdaq, indicele care grupează companiile de tehnologie, este la doar 1,4% sub recordul înregistrat în februarie. S&P 500 și Dow Jones Industrial sunt la 7,8%, respectiv, 11,1% sub vârfurile din a doua lună a anului. (Reuters)
5. Generalul Jim Mattis, fostul ministrul al Apărării în administrația Trump, a criticat decizia președintelui de a amenința cu folosirea soldaților pentru a restabili ordinea în urma protestelor față de uciderea lui George Floyd. “Donald Trump este primul președinte din viața mea care nu încearcă să unească națiunea. Nici măcar nu încearcă să ne apropie, ci vrea să ne divizeze”. (WSJ)
Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.
6. Secretarul american al Apărării Mark Esper s-a declarat miercuri, în mod public, împotriva desfăşurării armatei americane pe teritorul Statelor Unite – teatrul unor manifestaţii antirasiste după uciderea lui George Floyd, un afroamerican, de către un poliţist alb. (News.ro)
7. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, miercuri, reluarea testelor clinice pe hidroxiclorochină, la nouă zile după ce le-au suspendat ca urmare a publicării unui studiu în prestigioasa revistă medicală The Lancet. (News.ro)
Una din Cronica Externă: România se confruntă cu o rețea foarte bine organizată în tăierile ilegale de copaci, mii de hectare fiind deforestate în ultimele lunii. În ultimii 25 de ani, România a pierdut 80 milioane de metri cubi de pădure, iar aceasta este o estimare, probabil cifrele fiind mai mari. UN anunț recent al ministrului mediului Costel Alexe arată că există o escaladare a mafiei lemnului, prin dispariția a 100.000 m3 de pădure recent. Autoritățile române par depășite. Un raport Ouest-France pentru Euractiv. (Euractiv)
8. Dacia Sandero a fost cel mai vândut model în Spania, în luna mai, în condițiile în care piața auto a performat mai bine decât în aprilie. (Profit.ro)
9. Prețurile din magazinele britanice au scăzut cu 4,1% în ultimele două luni. Este cea mai mare scădere înregistrată din 2006 până în prezent. (Reuters)
10. Arheologi şi istorici au folosit o tehnologie modernă de detectare aeriană şi au descoperit cea mai mare şi cea mai veche structură construită de civilizaţia Maya – o uriaşă platformă elevată rectangulară, construită între anii 1.000 şi 800 î.Hr pe teritoriul actual al statului mexican Tabasco. (Hotnews)
Fotografia dimineții – Azi se împlinesc 31 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen: