Rata de imunizare faţă de SARS-CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20% – Cronica serii

1. Rata de imunizare faţă de SARS-CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici, arată un studiu realizat de MedLife. Principalul obiectiv al studiului a fost măsurarea ratei de imunizare la noul coronavirus şi, implicit, măsurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxării restricţiilor anunţate de către autorităţi. (News.ro)

2. Oficialii chinezi au aşteptat mai mult de o săptămână, după ce laboratoarele au decodificat genomul noului coronavirus, pentru a transmite detalii-cheie, arată un raport Associated Press. Agenţia de presă a precizat că raportul este bazat pe documente interne, e-mail-uri şi zeci de interviuri. „Autorităţile sanitare au prezentat genomul după ce un laborator chinez a publicat informaţii înainte pe un site, pe 11 ianuarie. Chiar şi aşa, China a întârziat cel puţin două săptămâni pentru a oferi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii detaliile de care avea nevoie”. (News.ro)

3. Economia americană ar putea pierde $15700 de miliarde în următorii 10 ani, din cauza impactului pandemiei, relevă o analiză întocmită pentru Congresul american. (Link)

4. Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României se situau la nivelul de 35,65 miliarde de euro la finele lunii mai, față de 33,16 miliarde de euro la 30 aprilie 2020. Creșterea rezervei vine după ce Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele internaționale, fără de care deținerile de valută ar fi continuat să scadă. (Profit.ro)

Promo: ELROND, o echipă formată la Sibiu, a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de $5,15 milioane, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum. Compania va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”. Detalii despre ei aici

5. Oficialii guvernului chinez au analizat varianta în care Statele Unite ar recurge la „opțiunea nucleară” și să scoată China din sistemului global de plăți bazat de dolar, ca răspuns la impunerea unei noi legi a securității în Hong Kong. (Link)

6. Primul trimestru al anului 2020 a adus cea mai accentuată contracție a comerțului cu mărfuri din 2009 până în prezent. Indicele Trade Momentum dezvoltat intern de catre Allianz indică faptul că trimestrul 2 poate avea o contracție chiar și mai puternică. (Profit.ro)

7. Uniunea Europeană este şocată de moartea americanului George Floyd, un afro american asfixiat de către un poliţist alb în timpul unei arestări, şi deplânge folosirea forţei excesive de către apărătorii ordinii, a declarat marţi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell. (News.ro)

8. Ediţiile de anul acesta ale festivalurilor Electric Castle, Untold şi Jazz in the Park din judeţul Cluj, precum şi cea a festivalului Neversea din Constanţa au fost anulate, potrivit anunţurilor făcute de organizatorii evenimentelor. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Mai mulți publisheri au dat în judecată biblioteca non-profit Internet Archive pentru că aceasta a decis să ofere acces gratuit utilizatorilor, pe durata pandemiei, la 1,3 milioane de cărți. Hachette, Penguin Random House, Wiley și HarperCollins acuză Internet Archive de piraterie. (NYTimes)

9. Un tribunal din Australia a decis că publicațiile pot fi considerate răspunzătoare pentru comentariile defăimătoare de la posturile propriilor pagini de Facebook. Cele mai importante publicații din aceasta țară iau în calcul atacarea deciziei prin apel. (AFR)

10. Pe durata pandemiei, companiile de tehnologie au renunțat la peste 40.000 de joburi. Cel mai multe concedieri, 14.250, au fost făcute în zona de călătorii și transport, urmată de retail, food și fitness cu peste 9.000. (Bloomberg)

Fotografia serii – Președintele Trump se întoarce la Casa Albă după ce a fost la Biserica Președinților. Brendan Smialowski/AFP via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria externă totală a României a crescut anul trecut cu 15,66 miliarde de euro – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis: Guvernul Dăncilă-Dragnea este un „accident al democraţiei” și trebuie înlocuit