Studiu: Sesiunile de yoga ameliorează simptomele depresive în cazul oamenilor care sunt afectați de depresie, anxietate sau tulburarea bipolară – Cronică de Sănătate

Coronavirus

1. Măștile sunt necesare pentru a preveni transmiterea COVID-19 și este esențială introducerea folosirii acesteia pentru a reduce transmiterea prin aerosoli. (Link)

2. Franța a decis să renunțe la recomandarea hidroxiclorochinei pentru pacienții cu simptome severe de COVID-19. Ministrul sănătății și solidarității francez a declarat că ”această moleculă nu trebuie prescrisă pentru pacienții COVID-19”. Marea Britanie a autorizat folosirea Remdesivir pentru pacienții cu simptome severe de COVID-19. (Link)

3. Un nou studiu publicat vineri arată că noul coronavirus a infectat atât liliecii cât și pangolinii, înainte să facă mutația la oameni. Cercetătorii spun însă că e prea devreme să considerăm pangolinii vinovați pentru contaminarea oamenilor, întrucât este posibil ca un al treilea animal să fi fost gazda coronavirus. Deocamdată este clar faptul că noul coronavirus și-a modificat genele în mod repetat. (CNN)

Sănătate mintală

4. Afecțiunile depresive sunt cauza principală a invalidităților care afectează peste 340 milioane de oameni pe glob. Conform unui nou studiu publicat în British Journal of Sports Medicine, sesiunile de yoga ameliorează simptomele depresive în cazul oamenilor care au probleme de sănătate mintală cum ar fi depresia, anxietatea și tulburarea bipolară. Meditația, mindfulness, tehnicile de control ale respirației s-au dovedit eficiente în reducerea simptomelor depresive. Studiul arată că persoanele care fac mai multe sesiuni de yoga pe săptămâna se confruntă din ce în ce mai puțin cu depresia. (Link)

5. Un nou studiu efectuat în SUA a descoperit că tehnicile de mindfulness ajută oamenii care suferă de scleroză multiplă (MS). Scleroza multiplă afectează aproape un milion de americani și peste 2.3 milioane de oameni pe glob. Cercetările Universității Columbus din Ohio sugerează că mindfulness este o metodă prin care se pot ține sub control emoțiile volatile și schimbările abrupte de dispoziție. (Link)

Boli/Descoperiri științifice și terapii

6. O echipă a Universității din California San Diego a dezvoltat un senzor care măsoară cantitatea de vitamina C din corp, în transpirație, printr-un bandaj care se aplică pe piele. Cercetătorii speră că pot dezvolta senzori similari pentru a urmări deficiențele de multivitamine și nutriție. Vitamina C a fost una dintre cele mai discutate vitamine de-a lungul timpului, efectele ei curative fiind cunoscute încă din secolul XV de exploratori ca Vasco da Gama și Pedro Alvares Cabral. Chirurgul Marinei Regale, James Lind a făcut unul printre primele experiemente controlate din istorie în 1747, ulterior rolul vitaminei C în medicină fiind consolidat, iar marinarii au început să primească suc de lămâie cât timp erau pe mare. (Link)

7. Un nou studiu îi ajută pe cercetători să înțeleagă relația dintre mutația unei gene numită MEF2C și o formă rară de autism. Studiul, apărut în jurnalul Biological Psychiatry, este rezultatul colaborării dintre Universitatea Medicală din South Carolina din Charleston și Centrul Genetic Greenwood, din South Carolina. În general, oamenii au două gene MEF2C, însă la cei care suferă de acest sindrom de autism doar unul funcționează adecvat. Noul studiu este valoros prin faptul că arată necesitatea de a înțelege efectele interconectate asupra creierului. (Link)

8. Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition oferă dovezi privind legătura dintre stomac și creier. Cantitatea mare de grăsimi saturate din surse animale (carne, produse din carte și lactate) afectează capacitatea de concentrare și riscul unor boli de inimă. (Link)

Bonus: O recenzie a cercetărilor privind bolile de inimă arată că incapacitatea de a înțelege informații simple despre sănătate și serviciile de sănătate determină rata de mortalitate a oamenilor bolnavi de inimă. Medicamente adecvate și schimbări în stilul de viată pot prelungi durata vieții celor expuși la riscul unor boli de inimă. (Link)

Sănătatea copiilor și tinerilor

9. Producătorii de tutun au găsit metode ”foarte dăunătoare”, ”foarte subtile” și ”foarte țintite” pentru a atrage tinerii către produsele din tutun, mai ales în contextul renunțării la fumat în timpul pandemiei COVID-19 a milioane de fumărori, arată experți OMS. Industria tutunului țintește în mod deliberat copiii și adolescenți. Opt milioane de oameni mor prematur din cauza fumatului în fiecare an. Organizația Mondială a Sănătății a prezentat un nou kit de instrumente care să ajute tinerii să ia propriile decizii atunci când aleg produse din tutun. (Link)

Educație

10. Competențele cheie de care studenții au nevoie pentru succes – gândire critică, comunicare, soluționarea problemelor, înțelegere cross-culturală – ar trebuie predate, nu lăsate la voia întâmplării, arată fondatorul Minerva, o universitate destinată să dezvolte intelectul studenților, în locul memorării automate a informațiilor. Toate aceste competențe de care studenții au nevoie în viața pot fi reduse la un singur cuvânt: înțelepciune, adică abilitatea cuiva de a aplica cunoștințele dobândite atunci când este confruntat cu noi situații. (Link)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Experții belgieni au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2 – Cronică de Sănătate
”Imunitatea de turmă” se poate produce mult mai repede, când 43% dintre oameni au contactat virusul – Cronica de Sănătate