În ultimele două zile, numărul pacienților vindecați în România a fost dublu comparativ cu numărul cazurilor noi raportate – Cronica Știrilor Pozitive
1. Chiar dacă numărul cazurilor noi a depășit 5,5 milioane, procentul cazurilor grave a rămas la 2%.
2. În ultimele două zile, numărul pacienților vindecați în România a fost dublu comparativ cu numărul cazurilor noi raportate.
3. Rata deceselor pentru cazurile închise, la nivel global, a scăzut din nou, de la 14% la 13%.
4. O echipă de specialişti din MApN, inclusiv medici, pleacă azi în SUA pentru a sprijini autorităţile din statul american Alabama în combaterea pandemiei de COVID-19, dar şi pentru a se informa în legătură cu metodele de prevenire şi combatere a infectării cu coronavirus. (News.ro)
5. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a anunţat un plan de testare a imunizării populaţiei la Covid-19. Testarea se va face după depăşirea maximului epidemiei şi se va aplica pe un eşantion de 30.000 de români. (News.ro)
6. Un studiu din Singapore arată că pacienții infectați cu noul virus nu mai sunt contagioși după 11 zile de la îmbolnăvire, chiar dacă sunt în continuare testați pozitiv. (Bloomberg)
7. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara au administrat, pentru prima dată, plasmă obţinută de la pacienţi vindecaţi de coronavirus unui pacient aflat în stare critică. În unitatea medicală mai sunt internaţi, vineri, 24 de pacienţi, între care patru la Terapie Intensivă. (News.ro)
8. Franța a anunțat 115 noi cazuri ieri și 35 de decese, o creștere de doar 0.1% comparativ cu ziua precedentă. Sunt cele mai mici numere înregistrate din 17 martie, de când s-au instituit măsurile de izolare. (Reuters)
9. Pentru prima oară de la declanşarea pandemiei, China nu a raportat, sâmbătă, niciun nou caz de contaminare cu Covid-19. (News.ro)
10. Un medic implicat într-un studiu clinic pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna pentru noul coronavirus a declarat că speră dar nu este convins că acesta ar putea fi disponibil pentru a fi distribuit în acest an. Dr. Carlos del Rio, profesor în medicină la Emory University, a declarat pentru CNBC că un vaccin pentru Covid-19 ar putea fi gata să fie distribuit până la sfârşitul anului 2020, dar a avertizat că este un termen fără precedent. ”Sunt de un optimism precaut. Dezvoltăm într-un ritm fără precedent”, a declarat del Rio la emisiunea ”Power Lunch”, în comentarii asemănătoare cu cele făcute vineri de reputatul imunolog dr. Anthony Fauci. (News.ro)
11. Autorităţile sanitare spaniole au anunţat, duminică, un număr de 70 de decese în ultimele 24 de ore, fiind pentru a opta zi când numărul este mai mic de 100. (News.ro)
12. Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, duminică, a doua fază de relaxare a restricţiilor, urmând ca de la 1 iunie să fie deschise parţial grădiniţele şi şcolile. (News.ro)
13. Guvernul japonez va ridica azi starea de urgență din Tokyo și provinciile învecinate după ce numărul cazurilor a scăzut în ultima perioadă. (Bloomberg)
14. O femeie din Iran în vârstă de 107 de ani s-a vindecat de coronavirus. Saltanat Akbari a fost internată la spitalul Khansari din centrul oraşului Arak. Ea a fost externată după ce a petrecut „mai mult timp” în izolare. (News.ro)
15. Autoritățile americane au aprobat primul produs anticoncepțional pentru femei, care nu conține hormoni, din ultimii 30 de ani. Produsul vine sub forma unui gel și are o eficiență testată mai ridicată decât a pilulelor. (NYTimes)
16. Turiştii pot merge în Spanie începând cu luna iulie, a anunţat, sâmbătă, premierul spaniol Pedro Sanchez. (News.ro)
17. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat, sâmbătă, că prima divizie de fotbal, întreruptă de pandemia de coronavirus, se va relua la 8 iunie, astfel că LaLiga va fi al doilea campionat important din Europa care îşi reia meciurile, după Bundesliga. (News.ro)
Din Cronica de Carte:
Biblioteca Națională a României a fost redeschisă începând de marți, 19 mai, iar accesul este permis doar în spațiile libere, nu şi în sălile de lectură, în număr limitat (News.ro);
Librăria online Elefant va organiza un târg de carte care se va desfășura exclusiv în online, în perioada 27-31 mai (Forbes.ro);
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis, într-o primă fază, acordarea a 100 de milioane de euro industriei cărții (ActuaLitte);
Ryan Reynolds și Cate Blanchett sunt printre celebritățile ce vor citi povești pentru copii, pe canalul de Youtube al lui Roald Dahl, în cadrul „James and the Giant Peach, with Taika and Friends”, în vederea strângerii de fonduri pentru combaterea pandemiei (BookSeller);
Apar din ce în ce mai multe cărți cu și despre pandemia de coronavirus. Trei exemple: “Pandemic!”, de Slavoj Zizek, “Covid-19”, de Debora MacKenzie, respectiv “Wuhan Diary”, de Fang Fang (New York Times);
Succesul poveștilor pentru copii citite pe Youtube de Michelle Obama a determinat prelungirea seriei cu încă patru lecturi (Publishers Weekly);
Pentru cei care nu au posibilități de cumpărare a cărților în aceste vremuri, Mental Floss oferă o listă cu 5 site-uri de unde se pot descărca gratuit și legal cărți în format electronic (Mental Floss);
Lanțul britanic de librării Waterstones a anunțat că fiecare carte pe care vreun client a atins-o va intra într-un depozit special, într-o ”carantină” ce va dura 72 de ore, pentru a se evita răspândirea virusului (The Guardian).
Un sondaj realizat în Marea Britanie a ajuns la concluzia că, în perioada pandemiei, 41% dintre adulți au citit mai multe cărți decât de obicei. Alte două rezultate în urma acestui studiu: timpul petrecut pentru citit aproape s-a dublat, de la 3,5 ore pe săptămână la 6; doar 25% dintre respondenți au cumpărat mai multe cărți decât de obicei. (BookSeller)
Fotografia dimineții – Fotografia câinelui unei fetițe de 7 ani, care suferă de epilepsie, a fost pusă în albumul de absolvire. Hadley Jo Lange, care are 7 ani, se bazează pe Ariel pentru a trece cu bine peste crizele cauzate de boală. Sursa.