Polonia va ține alegeri prezidențiale, cu vot prin corespondență, luna viitoare – Cronica Externă

Europa

1. Polonia va ține alegeri prezidențiale, cu vot prin corespondență, în cursul lunii mai, data avansată fiind 10 mai, deși Curtea Supremă a pronunțat luni o hotărâre negativă în acest sens, pe motiv de neconstituționalitate. OSCE a criticat această intenție ca fiind incompatibilă cu standardele internaționale privind alegerile democratice. Experții în drept constitutional polonez arată că aceste alegeri ”nu vor fi nici directe, nici égale, nici universale”.  (Euractiv)

2. Miniștrii de interne ai UE au discutat marți, 28 aprilie, într-o e-întâlnire despre importanța de a folosi tehnologia pentru aplicații care să ajute verificările la granițe și restricțiile de călătorie cauzate de criza pandemiei, în conditiile in care există o lipsă de coordonare privind detaliile tehnice ale unor astfel de aplicații între statele membre. Ideal ar fi să existe o singură aplicație la nivelul Uniunii, folosită de toate state. Un protocol centralizat, care să stocheze datele pe un server centralizat este susținut de Franța și de Marea Britanie, în timp ce Austria și Germania doresc un model descentralizat, în care datele să fie procesate pe telefoanele utilizatorilor. (Euractiv)

3. Mai multe focuri au izbucnit în taberele de refugiați din insula grecească Samos, pe fondul prezumat al unor ciocniri între grupuri etnice diferite și alimentate de migranți, pentru a obliga autoritățile să îi mute din tabără. Aceste relatări nu au fost confirmate. (Link)

Bonus: O firmă britanică, care a deschis o acțiune colectivă împotriva liniilor aeriene britanice pentru vătămări aduse datelor private, va iniția acum acțiuni legale si împotriva Air France, KLM și Ryanair pentru refuzul acestor companii aeriene de a rambursa costurile pentru pasagerii ai căror zboruri au fost anulate din cauza pandemiei COVID-19. Toate companiile aeriene numite au refuzat să plătească compensații, deși această decizie încalcă dreptul european și jurisprudența Curții de Justiție a UE.  (Euronews)

SUA

4. SUA a declarat luni că va impune noi restricții pe exporturile către China pentru a păstra anumite tehnologii și echipamente de producție departe de armata chineză. Noile reguli vor impune companiilor americane care vând în China produse care susțin armata, chiar dacă produsele sunt pentru uz civil, să obțină anumite autorizații. Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat puternic în timpul pandemiei coronavirus. Aceste noi reguli afectează și Rusia și Venezuela, dar impactul cel mai serios va fi asupra comerțului cu China. Secretarul american pentru comerț Wilbur Ross a declarat că ”Este important să avem în vedere ramificațiile comerciale cu țări care au o istorie în a deturna bunuri cumpărate din companiile americane către aplicații militare”. (Link)

Orientul Mijlociu

5. OMS va suspenda aproape 80% din serviciile de sănătate din Yemen până la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat coordonatorul ONU pentru activități umanitare în Yemen, Lise Grande. Reducerea masivă vine după ce SUA au tăiat masiv din asistența umanitară pentru Yemen luna trecută, pentru a contracara restricțiile impuse de rebelii Huti pe aceste ajutoare. Ulterior, Donald Trump a suspendat și contribuția financiară a SUA către Organizația Mondială a Sănătății. ”Suntem în fața unei crize de finanțare care are proporții uriase”, a spus Lise Grande la o conferință a Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. Ea a remarcat faptul că ”donatorii și-au pierdut încrederea”, întrucât rebelii Huti restricționează aceste ajutoare în nordul Yemenului și nu ajung la oamenii care au nevoie de ele. (Link)

6. Protestele din Liban au luat o turnură violentă luni seara, cu protestatari pe străzi în mai multe orașe, din cauza colapsului economic în care se află țara, în pofida riscurilor de contaminare cu noul coronavirus.  (AP)

Africa

7. Comandantul libian Khalifa Haftar a declarat că poporul dorește ca Armata Națională Libiană (LNA) să preia responsabilitatea guvernării, pe fondul avansului trupelor sale în suburbiile de sud ale capitalei Tripoli și în estul Libiei. Haftar este sprijinit de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia. Guvernul național al Libiei, care controlează partea de est a Libiei, este ajutat de Turcia. (Reuters). Comandantul LNA Khalifa Haftar a declarat luni că respinge acordul de unitate al țării negociat în 2015 prin intermediul ONU și dorește instalarea unui nou guvern. (AlJazeera)

Bonus : Un comandant de poliție din Rwanda a agresat sexual un copil refugiat compromitand o schemă de finanțare a Uniunii Europene, sub care sute de refugiați și solicitanți de azil au fost evacuați din centrele de detenție din Libia. Acuzațiile au fost făcute de un băiat etiopian de 16 ani.  (TheGuardian)

8. În ultimii zece ani, cheltuielile militare în Africa au crescut cu 17%, ajungând la $41.2 miliarde în 2019, ceea ce înseamnă 2.1% din totalul global. Cheltuielile militare în state ale Africii de Nord au totalizat $23.5 miliarde în 2019, reprezentând 57% din totalul pentru Africa. În contextul tensiunilor dintre Algeria și Maroc, război civil în Libia, cheltuielile militare au crescut cu 67% comparativ cu 2010. (Link)

America Latină

9. Guvernul din Salvador a decis măsuri împotriva mai multor membri ai mafia deținuți în penitenciare, după ce 60 de oameni au fost uciși în timpul weekendului. Autoritățile au declarat că aceștia au comandat uciderile. Președintele a autorizat poliția ”să utilizeze forța letală” împotriva bandelor mafiote dacă sunt amenințați și au impus carantină timp de 24 de ore în mai multe penitenciare, precum și izolarea liderilor bandelor mafiote. (WashingtonPost)

Global

10. Pandemia COVID-19 pune noi presiuni pentru protecționism în comerțul internațional, iar Organizația Mondială a Comerțului este nevoită să se pregătească, în contextul în care mai multe țări vor capitula. Dacă tendința către protecționism nu este monitorizată se poate repeta experiența anilor 1930 pe tot globul, când producția industrială a scăzut cu aproape 40%, iar activitatea economică a scazut. Deciziile luate acum vor influența sistemul comercial global în următoarele decade. (ForeignAffairs)

Bonus: Două vase de pescuit patrulează între Golful Bengal și Marea Andaman pentru a găsi o țară care să primească peste 500 de refugiații Rohingya în taberele de refugiați din Bangladesh, care au scăpat de genocidul etnic din Myanmar. Malaiezia a refuzat să îi primească, de teama noului coronavirus, iar Bangladesh se confruntă cu propria pandemie. ONU, Amnesty International și Human Rights Watch au solicitat preluarea acestor oameni, bărbați, femei și copii care mor de foame sau măcar să li se permită acostarea pentru a primi apă și mâncare, conform dreptului internațional. (Time). ONU a cerut oficial Bangladesh-ului să preia refugiații în regim de urgență. Guvernul din Bangladesh nu a reacționat imediat, însă un purtător de cuvânt al gărzii de coastă a spus că niciun vas nu a fos găsit de la salvarea unui pescuitor cu 396 de refugiați pe data de 15 aprilie. Cel puțin 60 de oameni au murit pe vas. (Barrons)

 

Ți-ar mai putea plăcea
NATO plănuiește să stabilească un nou centru spațial al Alianței în Germania – Cronica Externă
Joe Biden: Sper că oamenii se vor putea aduna în grupuri mici de Ziua Independenței, pe 4 iulie – Cronica Externă