De ce coronavirusul va accelera a patra revoluție industrială? – Cronica de Mediu

1. Cel mai bun mod de a încetini încălzirea globală? Bloomberg.com pune la dispozitie un simulator in care puteti vedea impactul masurilor luate asupra temperaturii globale. Sunt 10 măsuri analizate și fiecare are un impact mai mare sau mai mic. Regula jocului, însă, rămane aceeași: pentru a atinge 2 ° C, aceste soluții trebuie să se întâmple peste tot, nu doar undeva. (Bloomberg)

2. În cele din urmă, cea mai mare gaură din stratul de ozon de deasupra Arcticii se închide. Oamenii de știință au observat, la sfârșitul lunii martie, semne de formare a unei găuri de dimensiuni mari și s-a crezut că este rezultatul temperaturilor scăzute la polul nord. Gaura de dimensiuni record ar fi reprezentat o amenințare directă pentru oameni doar dacă s-ar fi mutat mai spre sud în zone populate. (Euronews)

3. De ce coronavirusul va accelera a patra revoluție industrială? Toate eforturile giganților din internet și a jucătorilor din tech au dus la o explozie de inovație atunci când covid-19 a aruncat omenirea în totală incertitudine. În perioadele istorice în care echilibrul a fost afectat dramatic, organizațiile și economiile s-au străduit să supraviețuiască. Iar noi suntem ființe “tehnologice” care în mod intenționat – și la scară – adaptăm mediul la nevoile noastre. Oamenii de știință au numit epoca noastră actuală „Antropocenul”, deoarece oamenii sunt forța copleșitoare care conturează ecosistemele planetei. Întrebarea este: în ce? Sursa: (Eiuperspectives.economist.com)

4. Schimbările climatice: 2019 a fost cel mai cald an din Europa. Și, în plus, tot Europa se încălzește mai repede decât media globală. În ultimii cinci ani, temperaturile globale au fost, în medie, cu puțin peste 1° C mai mari decât la sfârșitul secolului XIX. În Europa, în aceeași perioadă, temperaturile au fost cu aproape 2° C mai mari. Iulie a fost cea mai caldă lună, la nivel gloval. (BBC)

5. Scăderea emisiilor de carbon legate de fenomenul COVID nu va opri schimbările climatice, afirmă șeful agenției meteo ONU. El afirmă că asistăm la o pauză și că odată cu pornirea motoarelor lucrurile vor reveni la ritmul lor alarmant. Începând cu prima zi a Pământului din 1970, nivelul dioxidului de carbon a crescut cu 26%, iar temperatura medie a lumii a crescut cu 0,86 grade Celsius. Planeta este, de asemenea, cu 1,1° C mai caldă decât era în era pre-industrială și se preconizează că această tendință va continua. (News.un.org)

6. NASA prezintă o nouă vizualizare 3D a surselor de metan și a mișcărilor în jurul globului. Noul portret tridimensional al concentrației de metan își propune să urmărească îndeaproape aportul celui de-al doilea cel mai mare contribuitor din lume la încălzirea globală, diversitatea surselor și comportamentul gazului în timp ce trece prin atmosferă.  (NASA)

7. Clima caldă din Norvegia dezvăluie relicvele căilor comerciale antice vikinge. Gheața topită de pe versanții unui munte din Norvegia au dezvăluit artefacte care oferă o perspectivă nouă asupra traiului vânătorilor, comercianților și călătorilor pe un traseu vechi de mii de ani. (NYTimes)

8. Laboratorul care a descoperit încălzirea globală are o veste bună și una proastă. Vestea bună este că pandemia ne-a arătat si ne arată că știința este importantă în viața noastră. Vestea proastă? Încălzirea globală poate fi mult mai periculoasă decât o pandemie. „Legilor naturii nu le pasă dacă credem în ele sau nu”, a spus el (notă: Dr. de Menocal) „Tragedia și haosul pe care le-am trăit în timpul acestei pandemii pălesc în comparație cu ceea ce ne rezervă schimbările climatice. Există o criză mult mai mare care ne bate la ușa și trebuie să nu uităm marea lecție din această pandemie: Știința salvează vieți.” (NYTimes)

9. Recomendare de lectură, pe timp de pandemie: Cele mai bune 10 cărți despre schimbările climatice, scrise de participanți activi în mediatizarea subiectului. (TeenVougue)

Bonus: încă o selecție atent efectuată de NYTimes.

10. Piețele publice sunt populate cu perechi de încălțăminte aliniate când activiștii elvețieni se supun limitărilor de corona. Activiștii verzi au plasat rânduri de cizme și încălțăminte într-o piață din Zurich pentru a inlocui protestatarii care, în mod normal, vin în persoană pentru a cere acțiuni privind schimbările climatice. (Reuters) (Sursa Foto)

Ți-ar mai putea plăcea
Războiul din Ucraina a provocat până acum pagube de mediu evaluate la peste $51 de miliarde – Cronica de Mediu
România e în top 10 mondial la creșterea suprafeței ocupate de noi păduri – Cronica de Mediu