ONU: Libia devine ”un teren experimental pentru toate tipurile de noi sisteme de armament” – Cronica Externă

Europa

1. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a acuzat joi Ungaria că ține migranții și solicitanții de azil în ”detenție ilegală” într-o tabără aflată la granița cu Serbia, într-o declaratie a avocatului general al ECJ. Cazul se referă la patru migranți din Iran și Afghanistan ale căror aplicații au fost respinse de Ungaria.  Decizia în acest caz va fi pronunțată în câteva săptămâni. (VOA)

SUA

2. SUA a decis să extindă ajutorul financiar pentru Groenlanda pentru a contracara interesele Chinei și Rusiei în zona arctică. SUA au anunțat joi un pachet economic de $12.1 miloane, menit să strângă relațiile bilaterale și să ofere SUA posibilitatea unei prezențe militare mărite în Arctic.  (Reuters)

Orientul Mijlociu

3. Organizația Cooperării Islamice (OIC) a solicitat miercuri statelor member să ajute țările musulmane care se au probleme în combaterea pandemiei coronavirus, mai ales în Africa. Comisia executivă a celor 57 de state a cerut constituirea unui spațiu comun pentru întrajutorarea cu resurse medicale esențiale, mai ales teste și echipamente medicale de protecție. O atenție specială a fost acordată cazului Yemenului, unde încă se desfășoară conflicte de cinci ani de zile, care au distrus complet sistemul medical al țării și milioane de oameni vulnerabili, déjà în suferință. (Reuters)

4. Coaliția condusă de Arabia Saudită, care sprijină guvernul recunoscut internațional al Yemenului, a anunțat că va extinde o încetare a focului unilaterală cu încă o lună. Rebelii Huti au cerut coaliției să ridice blocada în partea de nord a țării, înainte de a putea începe orice negocieri pentru pace. (NYTimes)

Asia

5. Talibanii au respins apelul președintelui afgan Ashraf Ghani de încetare a violențelor în mai multe părți ale țării, înainte de Ramadan, și în contextul riscului de răspândire a coronavirus. Aceștia și-au motivat refuzul prin faptul că guvernul afgan nu a eliberat miile de prizonieri talibani. Mai mulți membri ai serviciilor de securitate afgane și-au pierdut viața în atacurile talibane din ultima săptămână. Purtătorul de cuvânt taliban a declarat că un apel pentru încetarea atacurilor nu este ”rațional” și ”convingător”, cât timp mii de prizonieri riscă să moară din cauza coronavirus, iar procesul de pace și implementarea acordului dintre SUA și Talibani are încă multe obstacole de trecut. (Link)

6. Ramadanul care se sărbătorește începând de joi seara până pe 23 mai în lumea musulmană, în multe țări moscheile fiind închise, iar credincioșii încurajați să se roage acasă, determină pe unii clerici să ignore restricțiile și precauțiile impuse de combaterea răspândirii pandemiei coronavirus. În Pakistan, unii dintre cei mai cunoscuți imami i-au îndemnat pe credincioși să ignore măsurile de izolare acasă.  (Link)

Africa

7. Libia devine ”un teren experimental pentru toate tipurile de noi sisteme de armament”, a declarat delegatul special ONU.  Conflictul din Libia a escaladat rapid în cursul acestei luni, cu bătălii pe mai multe fronturi în partea de vest, cu ignorarea apelurilor ONU și ale altor agenții internaționale pentru un armistițiu, menit să permită luarea unor măsuri pentru combaterea pandemiei coronavirus și protejarea populației. Noul val al luptelor este alimentat de arme și armament importat de la forțe externe interesate să mențină conflictul, care sprijină fiecare una dintre părțile aflate în conflict, cu violarea embargoului pentru arme.  (Link)

Bonus: Cum răspund religiile importante pandemiei coronavirus?  (Link)

8. Organizația Mondială a Sănătății a solicitat de urgență distribuția tratamentului anti-malarie și instrumente de prevenire a malariei în Africa Sub-Sahariană. O analiză a scenariilor posibile arată nouă situații în care pandemia coronavirus poate destabiliza accesul la medicamentele pentru controlul malariei în 41 de țări și impactul pe care acest scenariu îl poate avea în regiune. În scenariul cel mai negativ, decesele estimate a fi cauzate de malaria în Africa Sub Sahariana în 2020 pot atinge 769.000 de morți, de două ori mai mult decât în 2018 și ar însemna o reîntoarcere la mortalitatea de acum 20 de ani datorată acestei boli. Două treimi dintre victimele malariei sunt copiii cu vârsta sub 5 ani. Cazurile de COVID-19 raportate până acum în Africa Sub Sahariană reprezintă o proporție foarte mică din totalul cazurilor, deși tendința este de creștere. Aceasta înseamnă că țările din regiune au o fereastră de oportunitate critică pentru a minimiza dereglările în accesul la tratamentul și prevenire malariei înainte ca COVID-19 să se răspândească în zonă.  (Link)

America Latină

9. Mexic, cel mai mare „recipient” al exporturilor de benzină provenită din SUA, dorește să anuleze importurile de combustibil, cel puțin cele de la o companie americană. Petroleos Mexicanos a declarat forța majoră pentru importurile de gazolină, întrucât mai multe vase nu au putut să descarce combustibilul pe coastele Atlanticului și Pacificului. Consumul de combustibil la stațiile de benzină a scăzut cu 50%, întrucât mexicanii respectă măsurile de stat acasă.  (Bloomberg)

Global

10. Organizația Mondială a Comerțului a lansat un nou raport care arată că dintre cele 72 de state membre care au implementat restricții pentru export numai 39 au transmis informații cu privire la aceste măsuri conform regulilor OMS. Dereglările în lanțurile de furnizori pot afecta reacția globală la coronavirus. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Analiza săptămânii 16 – 21 martie 2020 – Cronica Externă
Analiza săptămânii 9 – 14 martie 2020 – Cronica Externă