Studiu: SUA trebuie să ajungă în iunie la 5 milioane de testări pe zi pentru a relua activitatea în siguranță – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia situaţiei, precizând că aceasta se va întâmpla treptat şi că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. (News.ro)

2. Numărul cazurilor noi de coronavirus a scăzut în săptămână 13 – 19 aprilie comparativ cu precedentă, iar judeţele Suceava, Arad, Hunedoara, Mureş şi Capitala totalizează cele mai multe cazuri îmbolnăvire şi cele mai multe decese. Aproape trei sferturi dintre decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani şi peste 60% dintre cei care au murit din cauza coronavirusului sunt bărbaţi. Datele apar în raportul făcut public azi de Institutul Naţional de Sănătate Publică. (News.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a lansat azi un atac dur la proiectul elaborat de Institutul Matei Balș – condus de Adrian Streinu-Cercel – de ieșire din carantină, vorbind despre măsuri „aberante” și cu accent totalitar. „Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, să vă impună lucruri inumane” a declarat Iohannis. Printre măsurile enumerate în planul propus de Institutul Matei Balș se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 – 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”. (Hotnews)

4. Premierul Italiei a anunțat că la finalul acestei săptămânii va face public planul pentru ieșirea treptată din izolare a țării, cel mai probabil din 4 Mai. (BBC)

5. „Edmond J. Safra Center For Ethics” de la Harvard University a elaborat o „hartă” a rezistenei împotriva virusului care prevede că Statele Unite ar trebui să ajungă în iunie la 5 milioane de teste pe zi, în special a tuturor celor care lucrează în domenii unde ar putea intra ușor în contact cu virusul (sistemul medical, poliție, lucrătorii din domeniile esențiale). În prezența SUA a ajuns la aproximativ 150.000 teste/zi. (Link)

6. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis azi că, în etapa actuală, nu este posibil să fie stabilită sursa precisă a noului coronavirus. (Profit.ro)

7. FBI a anunțat o creștere a numărului de incidente legate de securitatea cibernetică, de la o medie de 1000 pe zi, câte erau înainte de începutul pandemiei, la 3-4000 pe zi. (TheHill)

8. Numărul căutărilor pe Google pentru „cum pot ajuta” – (termenul în engleză „how can I help”) – a atins în ultimele două luni cel mai ridicat nivel din 2004, de când există date pentru Google Trends. (WashingtonPost)

9. Cercetătorii încearcă să salveze Marea Barieră de Corali prin crearea unor nori artificiali care să aibă rol de parasolar astfel încât să reducă temperatura apei. Tehnologia folosită este similară cu cea de la tunurile de zăpadă. (AFP)

10. Părerile în comunitățile anti vaccin sunt împărțite în contextul pandemiei generate de noul coronavirus, cei mai vehemenți critici rămânând pe aceeași poziție, în timp ce o parte dintre susținători declarând că vor analiza cu atenție dacă se vor vaccina împotriva Covid-19. Două materiale, unul în CNN și unul în Undark.

Fotografia serii – Statuia Sirenei din Varșovia purtând mască de protecție. Xinhua/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Klaus Iohannis: „Nu e nevoie să închidem toată ţara” – Cronica serii
Cartofii s-au scumpit cu 55% de la începutul anului – Cronica serii