Iohannis: „Suntem interesaţi să promovăm produse româneşti în această perioadă, cu precădere” – Cronica serii

1. O jumătate de milion de contracte individuale de muncă sunt suspendate în prezent, a declarat azi ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru. (Profit.ro)

2. Preşedintele Iohannis a transmis azi mai multe mesaje, unul dintre ele fiind pentru antreprenori. ”Cu această ocazie, mă adresez antreprenorilor noştri: Veniţi cu idei către guvernanţi fiindcă suntem interesaţi să producem produse româneşti în această perioadă. Suntem interesaţi să promovăm produse româneşti în această perioadă, cu precădere”. (News.ro)

3. Ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor la bănci va fi corectată în şedinţa de Guvern de azi şi va fi publicată imediat în Monitorul Oficial, a anunţat ministrul finanţelor Florin Cîţu. Precizarea lui Cîtu vine după liderul PSD, Marcel Ciolacu a prezentat un document prin care secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, cerea retragerea ordonanţei de la publicarea în Monitorul Oficial. (News.ro)

4. Într-un comunicat comun trimis în această după amiază, cele două asociații ale băncilor din România, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), consideră că abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficiență abordare pentru soluționarea reală a dificultăților financiare ale clienților, fără afectarea lichidității sistemului bancar. Băncile consideră că termenul de amânare pentru 9 luni a plății ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacității de redresare a economiei. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Mai multe companii chineze, inclusiv Huawei, propun o nouă arhitectură pentru funcționarea internetului, una care ar fi mult mai potrivită tehnologiilor noi decât cea actuală. Propunerea are suportul Rusiei și Arabiei Saudite, însă vestul vede inițiativa ca o tentativă de câștigare a controlului de către regimurile autoritare. (FT)

5. Numărul firmelor înființate la nivel național a scăzut cu 69% în primele două săptămâni de la începutul starii de urgență decretată în România (16-30 martie) față de cele două săptămâni anterioare și, de asemenea, în raport cu perioada similară din anul 2019. (Profit.ro)

6. Cristian Chirică a fost suspendat din funcţia de director operaţional al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administează cele două aeroporturi ale Capitalei, după ce sute de români care s-au întors în noaptea de duminică spre luni din Marea Britanie s-au înghesuit pe aeroport pentru formalităţile necesare. (News.ro)

7. Arabia Saudită urmărește deplasarea propriilor cetățeni pe teritoriul Statelor Unite, susține un whistleblower, care a descoperit milioane de solicitări de urmărire secrete ce profită de vulnerabilitățile sistemului global de comunicare SS7. (The Guardian)

8. Invazia lăcustelor în țări din Africa de Est a ajuns la proporții „biblice”: 80 de milioane de insecte pe km2. Este cea mai mare invazie din ultimii 70 de ani, câteva zeci de milioane de locuitori riscând să rămână fără mâncare în perioada următoare. (Axios)

9. Facebook a anunțat azi că va investi $100 de milioane pentru sprijinirea presei în timpul crizei generate de Covid-19. Infuzia de capital presupune $25 de milioane sub forma unui grant de urgență pentru presa locală, prin Facebook Journalism Project, și $75 de milioane cheltuieli de marketing „pentru a vira bani organizațiilor de presă din lume”. (Profit.ro)

10. Perioada de desfăşurare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, amânate pentru anul viitor, din cauza pandemiei de coronavirus, va fi 23 iulie – 8 august 2021, a stabilit CIO. (News.ro)

Fotografia serii – Delimitarea făcută la un Statbucks din Hong Kong pentru a putea asigura distanța între clienți. Kin Cheung/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
UE: Italia, România şi Ungaria au avut cele mai mari deficite guvernamentale în 2022 – Cronica serii
România a avut în noiembrie cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE – Cronica serii