Ministrul Sănătăţii: Ne aşteptăm la un vârf al epidemiei în a doua jumătate a lunii aprilie – Cronica dimineții

România a trecut, în această noapte, la ora de vară. Ziua de azi este cea mai scurtă zi din acest an.

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că autorităţile române se aşteaptă la un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie. Tătaru se aşteaptă ca în România să aibă atunci aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19. (News.ro)

2. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că autoritățile au făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în șomaj tehnic, în perioada stării de urgență decretate de autorități. Efortul bugetar pentru acoperirea indemnizațiilor acestora va fi de patru miliarde de lei. (Profit.ro)

3. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus că testarea în masă a bucureştenilor va începe cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare. 10.000 de locuitori vor fi testați cu teste rapide, omologate, care vor fi achiziţionate „din surse validate de către Institutul Matei Balş”. (News.ro)

4. Platforma electronică formular.sts.ro pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator este activă, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Platforma permite completarea formularelor de pe telefon sau calculator. Documentele necesită semnătura olografă pentru autentificare. (Hotnews)

5. Toate parcurile şi grădinile publice din Bucureşti au fost închise începând de ieri după-amiază. Decizia rămâne valabilă pe perioada stării de urgenţă. (News.ro)

6. Cele mai noi date furnizate de satelitul Copernicus Sentinel al Agenţiei Spaţiale Europene arată scăderi semnificative ale poluării atmosferice deasupra întregii Europe, în special deasupra marilor orașe Madrid, Milano sau Roma. (Link)

7. Rata mortalității pentru pacienții britanici infectați cu Covid-19 și aflați la terapie intensivă – cazurile grave – se apropie de 50%. (TheGuardian)

8. Spălarea mâinilor de 10+ ori pe zi reduce cu 55% transmiterea virusului, în timp ce purtarea unei măști de protecție reduce cu 68%. (NYTimes)

9. Partidul de guvernământ din Polonia a introdus amendamente la legea electorală la ora 2:30 în noapte. Acestea au fost votate, în ciuda protestelor Opoziției, la ora 4:00, ieri dimineață. (Link)

10. Numărul bolilor zoonotice, cele luate de om de la animale, a crescut de 4 ori în ultimii 50 de ani, în special în zonele tropicale. (Link)

Fotografia dimineții – Prima pagină a ediției de azi a New York Times:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Venezuela și-a retras cererea ca personalul Ambasadei SUA să părăsească țara în 72 de ore
Primul fost procuror DNA reținut de procurorii Secției pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie – Cronica dimineții