Organizația Mondială a Sănătății: Europa este acum epicentrul pandemiei COVID-19 – Cronica Externă
Europa
1. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că Europa este acum epicentrul pandemiei COVID-19, cu mult mai multe cazuri zilnice decât China, și a cerut măsuri urgente de distanțare socială. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat închiderea granițelor de către unele state membre motivând că ”piața unică trebuie să funcționeze”. Austria, Slovacia, Cehia sunt printre țările care au interzis intrarea oricărei persoane dinspre Italia, fără un certificat de sănătate. (Euronews)
2. Un profesor german de la Institutul Robert Koch din Berlin a declarat că Germania are puține cazuri de decese întrucât de la începutul epidemiei au solicitat testarea sistematică a oamenilor. El a adăugat că sistemul german poate permite testarea la un nivel înalt, ceea ce facilitează identificarea epidemiei de la început, însă cazurile vor crește în toate țările, fiind o curbă a epidemiei care trebuie urmărită coordonat de toate țările. (Link)
SUA
3. SUA au lansat o serie de atacuri aeriene împotriva milițiilor iraniene din Irak, ca reacție la un atac cu rachetă care a ucis doi soldați americani și un soldat britanic. Comandamentul operațiunilor irakiene au criticat atacul SUA ca fiind un pretext ce va duce la escaladarea situației și lipsa unei soluții. (Reuters)
America Latină
4. Președintele Braziliei Jair Bolsonaro a declarat, pe pagina sa de Facebook, că a fost testat negativ cu virusul COVID-19. (AlJazeera)
Orientul Mijlociu
5. Fondul Monetar Internațional atenționează Libanul să se grăbească cu implementarea reformelor menite să stabilizeze economia țării. Libanul se află în cea mai gravă criză economică de la războiul civil din anii 1975-1990, cu o datorie externă de 1.2 miliarde în eurobonduri, pe care țara nu le-a putut plăti la termenul scadent de luni. FMI și-a declarat disponibilitatra de a ajuta guvernul libanez în restructurarea datoriilor și un plan economic care să scoată țara din criză. (Link)
6. Iranul a solicitat Fondului Monetar Internațional un ajutor financiar de $5 miliarde pentru fond de urgență destinat combaterii epidemiei COVID19, care a lovit puternic țara. Iranul este cea mai afectată țară din Orientul Mijlociu, cu 439 decese și peste 10.075 de oameni infectați. Iran se află sub sancțiuni impuse de SUA, iar criza generată de COVID-19 a avut un impact letal asupra mediului de afaceri și a exporturilor. (Link)7. Premierul israelian Benjamin Netanyahu profită de criza globală declanșată de COVID-19, care îi permite să apară în fiecare seară în conferință de presă pentru a destructura opoziția și a grăbi formarea unui guvern sub leadership-ul său. Într-o declaratie făcută joi seara el a arătat că pandemia COVID-19 va face milioane de morți, fiind la fel de gravă ca gripa spaniolă a anului 1918. (Link)
Africa
8. Ministrul de externe egiptean, Sameh Shoukry, a avut întâlniri la Bruxelles și Paris, ieri, pentru a obține sprijinul liderilor europeni în diferendul cu Etiopia legat de barajul Renaissance, în care ambele state doresc să controleze umplerea și operarea barajului. Accesul la apă este una dintre prioritățile cheie ale Africii de Nord în următorii ani. În întâlnirea cu Josep Borrell, reprezentantul UE pentru afaceri externe s-au discutat și alte probleme regionale: situația din Libia, Siria și apele Nilului. (Link)
9. Cancelarul german Angela Merkel a avut o discuție telefonică cu premierul Libiei Fayez al-Sarraj pentru a urgenta un acord de încetarea a focului între guvern și forțele conduse de generalul Khalifa Hafta. (Reuters)
Global
10. Piețele bursiere europene și americane și-au revenit astăzi, după șocul de ieri, însă o ”revenire susținută nu este probabilă” a declarat David Donabedian, consultant de investiții. Datele economice vor arăta destul de rău și în lunile următoare, dar economia și piețele globale ar trebui să își revină în a doua parte a anului. Volatilitatea actuală a piețelor înseamnă că investitorii nu știu ce să facă. (CNN)