”Un gentleman la Moscova”, de Amor Towles, volumul preferat de cluburile de carte – Cronica de Carte

1. Într-un sondaj realizat de portalul BookBrowse, ”Un gentleman la Moscova”, de Amor Towles (tradus la noi la Editura Nemira) este cartea preferată din toate timpurile de către participanții la cluburile de carte, urmată de ”Acolo unde cântă racii”, de Delia Owens (Editura Pandora M) și ”Toată lumina pe care nu o putem vedea”, de Anthony Doerr (Editura Humanitas Fiction). ”Educated”, de Tara Westover este non-fiction-ul preferat, iar ”Gone Girl”, de Gillian Flynniar, thrillerul favorit de aceștia. (BookBrowse)

2. Scriitorul britanic M.J. Arlidge, creatorul detectivului Helen Grace, vine pentru prima oară în România pentru lansarea romanului „De-a v-ați ascunselea”. Evenimentul va avea loc pe 26 martie 2020, la librăria Humanitas Cișmigiu din București, de la ora 19:00. Volumele sale au apărut în limba română la Editura Trei. (Eveniment)

3. O poezie de Marin Sorescu, tradusă în limba engleză, a apărut afișată începând cu data de 10 februarie în metroul din Londra. Poezia „Perseverență” de Marin Sorescu a fost aleasă pentru proiectul intitulat „Poems on the Underground” (Poezii în subteran), o inițiativă care aparține mai multor instituții britanice. (Digi24)

4. În The Huffington Post, puteți citi 26 de modalități prin care îți poți încuraja copiii să citească mai mult, printre care: păstrarea cărților peste tot în casă, la îndemână și accesibile, cititul cu voce tare și împreună cu copilul, dar și axarea pe romane grafice, cărțile electronice sau audio. (HuffPost)

5. Los Angeles Times a anunțat finaliștii celei de-a 40-a ediție a Premiilor literare anuale patronate de acest ziar. Walter Mosley va primi Premiul Robert Kirsch pentru întreaga operă, iar printre scriitorii finaliști se numără Ted Chiang, Marlon James, Colson Whitehead și Ilya Kaminsky. Ceremonia va avea loc pe 17 aprilie 2020. (Los Angeles Times)

6. Au fost anunțate nominalizările la cea mai bună carte a ultimilor 30 de ani, care va fi anunțată în cadrul British Book Awards. Printre nominalizări se află ”Harry Potter și piatra filosofală”, de J.K. Rowling, ”Codul Da Vinci”, de Dan Brown, ”Jurnalul lui Bridget Jones”, de  Helen Fielding și ”Oameni normali”, de Sally Rooney. Volumul câștigător va fi anunțat pe 18 mai. (BookSeller)

7. Noutăți literare în străinătate:

-Cartea de memorii a familiei cunoscutei activiste Greta Thunberg, scrisă în mare parte de mama sa, Malena Ernman, va fi publicată pe 5 martie și se va intitula ” Our House is on Fire: Scenes from a Family and a Planet in Crisis” (BookSeller);

-Cunoscutul baschetbalist LeBron James va publica în această vară prima lui carte pentru copii, intitulată ”I Promise” (Entertainment Weekly), lucru pe care îl va realiza și Dan Brown, autorul Codului Da Vinci, cu volumul ”Wild Symphony”, care apare pe 1 septembrie (Publishers Weekly);

-Actorul Jeff Bridges va fi ilustratorul cărții scrise de fiica sa, Isabelle Bridges-Boesch. Volumul va fi intitulat ‘Daddy Daughter Day’ și va apărea în octombrie (Hollywood Reporter).

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, revine pe locul întâi controversatul volum ”American Dirt”, de Jeanine Cummins; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este, a doua săptămână consecutiv, autobiografia ”Open Book”, semnată de Jessica Simpson și Kevin Carr O’Leary. (New York Times

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Ionesco. Elegii pentru noul rinocer, de Liliana Corobca, Editura Polirom

-Către frumusețe, de David Foenkinos, Editura Humanitas Fiction

-Lecțiile istoriei. Studii despre 5 000 de ani de istorie, cultură și civilizație umană, de Will & Ariel Durant, Editura Litera

-Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii, de Manfred Spitzer, Editura Humanitas

-Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii, de Lewis Dartnell, Editura Litera

-Presentation Zen. Idei simple despre designul și susținerea prezentărilor, de Garr Reynolds, Editura Publica

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Primul travel writer român a fost boierul Dinicu Golescu, pe numele adevărat Constandin Radovici din Golești. El este autorul volumului ”Însemnare a călătoriei mele”, apărut la Buda tocmai în 1826, ”primul jurnal românesc de călătorie” (PressOne);

-În statul Rondônia din Brazilia, Ministrul Educației a trimis școlilor o listă de 43 de cărți, care nu sunt potrivite pentru copii sau adolescenți și care trebuiau scoase din bibliotecile școlare. Printre cărțile nominalizate se găsesc poeziile lui Edgar Allan Poe și Castelul lui Franz Kafka  (ActuaLitte);

-O femeie ”neidentificată” a realizat un film pornografic de 10 minute în interiorul Bibliotecii Publice din Santa Monica, California, în timpul programului de lucru. În mod normal, acest lucru era interzis și a stârnit controverse (The Blaze).

Fotografia ediției: Poezia lui Marin Sorescu afișată în metroul din Londra. Sursa: Pagina de Facebook Romanian Cultural Institute in London:

Ți-ar mai putea plăcea
“Klara and the Sun”, viitorul roman al lui Kazuo Ishiguro, apare în martie 2021 – Cronica de Carte
5 cărți de citit în vacanța de iarnă, recomandate de Bill Gates – Cronica de Carte