Frica de străinii care aduc boli în Europa a revenit – Cronica Externă
1. Uniunea Europeană, prin vice-președintele Comisiei Europene/Înalt Comisar pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, l-a felicitat miercuri pe președintele Afghanistanului, Ashraf Ghani, pentru rezultatul electoral și va continua să lucreze cu noua administrație. Josep Borell salute determinarea de a forma un guvern inclusive, care să asigure unitatea necesară unui proces de pace. (Link)
Bonus: Comisia Europeană a alocat o sumă adițională de 21 milioane euro pentru ajutor umanitar al refugiaților afgani din Iran și Pakistan. (Link)
2. Frica de străinii care aduc boli în Europa a revenit. Etnicii chinezi din Europa au devenit o țintă a suspiciunilor europenilor. Mai mulți lideri populiști cer închiderea granițelor și o stopare temporară a migrației pentru a stopa răspândirea Coronavirus. (Politico)
3. Uniunea Europeană a lansat un plan pentru o Europă digitală, care să ofere o ”suveranitate tehnologică”, în contextul dominației globale a unor companii ca Facebook, Google și Amazon. Infrastructura digitală pe care operează europenii este deținută de Microsoft și Amazon, în timp ce echipamentele wi-fi sunt ale gigantului chinez Huawei. (NYTimes)
4. ONU a găzduit în Geneva discuții între guvernul din Tripoli, Libia și reprezentanți ai Armatei Naționale Libiene, conduse de comandantul Khalifa Haftar. Cele două forțe luptă de aproape un an pentru preluarea capitalei libiene. Luptele au disclocat aproximativ 150.00o oameni. După căderea regimului lui Gaddafi în 2011, interesele unor puteri regionale ca Emiratele Arabe Unite, Egipt și Turcia (Link) au condus la sprijinirea unor facțiuni rivale, care luptă pentru controlul resurselor. (Reuters)
Bonus : O investigație New York Times în teritoriul dominat de comandantul Khalifa Haftar, omul care vrea să preia controlul asupra Libiei. (NYTimes)
5. OIM (Organizația Internațională a Migrației) a cerut ieri Uniunii Europene să găsească un mecanism alternativ mult mai sigur pentru migranții salvați de pe bărcile care vin din Libia către Europa, acostând în Italia sau Malta. Apelul vine după ce aproximativ 200 de migranți au fost întorși în Tripoli, la câteva ore după ce Tripoli era sub atac. (Euractiv)
6. Recep Erdogan a amenințat cu o intervenție în forță în nordul Siriei, în Idleb, dacă forțele armatei siriene nu se retrag din dincolo de pozițiile militare ale Turciei. Discuțiile dintre Rusia și Turcia privind situația din nordul Siriei au eșuat. În ultimele 3 luni aproape un milion de sirieni au fost obligați să își părăsească casele. (AlJazeera)
7. Cei care doresc să lucreze în Marea Britanie după finalizarea Brexit, în 2021, trebuie să aibă un salariu de cel puțin 25.600 lire. Scoția se opune însă noii politici de imigrație, întrucât economia scoțiană contează pe muncitorii migranți din industria de turism, agricultură, pescuit și asistență la domiciliu. Scoția dorește să promoveze propria sa politică de migrație și chiar să lanseze o ”viză scoțiană” pentru a încuraja migrația în interiorul UE a acestui tip de migranți. (Link)
Bonus : Ursula von den Leyen a anunțat că accesul pe piața liberă europeană nu este ”necondiționat”. Comisia Europeană dorește să aibă o putere de reglementare mai mare care să permită o abordare europeană împotriva dominației pe piața globală a marilor jucători tehnologici. (Euractiv)
8. O înfățișare în tribunalul Westminster, Londra a avut loc ieri în cazul Julian Assange, a cărei extradăre s-a cerut de către SUA. Avocatul lui Assange, Edward Fitzgerald a arătat că Donald Trump ar fi trimis un representant să propună iertarea lui Assange, dacă acesta dovedește că Rusia nu a fost implicată în scandalul cu dezvăluirea mailurilor Partidului Democrat și ale Hillary Clinton din 2016. Dana Rohrbacher, reprezentanta republicanilor, a negat că i-ar fi prezentat lui Assange o astfel de propunere. Audierile privind cererea de extrădare a lui Julian Assange vor continua în luna mai. (Link)
9. Traian Băsescu, fostul președinte al României, europarlamentar, a declarat într-un interviu pentru Euractiv că noul Green Deal european ”va crea în mod cert tensiuni” în interiorul Uniunii Europene și riscă să împingă ”două saut rei state” să părăsească Uniunea. El a arătat că prioritatea unei țări ca România este să construiască infrastructură și să își exploateze resursele de gaz natural. (Link)
10. Un atac cibernetic asupra unei unități de compresie a gazului natural din SUA a oprit timp de două zile o conductă, arată Agenția de Securitate a Infrastructurii și Securității Cibernetice din Departamentul Național de Securitate (CISA). Atacul cibernetic a afectat tehnologia operațională de control și comunicare. (Link)