Mircea Cărtărescu și Horia-Roman Patapievici vin la conferințele „Despre lumea în care trăim” – Cronica de Carte

1. Între 22 și 26 februarie, la Ateneul Român din București, va avea loc cea de-a treia ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”. Mircea Cărtărescu deschide această ediție cu conferința ”Etica literaturii”, iar Horia-Roman Patapievici va susține în ultima zi o conferință intitulată Superstițiile moderne, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu. (Dilema Veche)

2. Printre cele 18 titluri noi recomandate pentru luna ianuarie 2020, de către PostModern.ro, se numără cărți precum ”Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, de Mario Vargas Llosa, ”Berta Isla”, de Javier Marias, ”Iubiri caraghioase”, de Milan Kundera și ”Din ce este făcut un măr?”, de Amos Oz. (PostModern)

3. Ediția cu numărul 4 a primului târg de carte second-hand pentru copii, Bookisit, o inițiativă autohtonă de promovare a lecturii, va avea loc duminică, 23 februarie, 11:00-17:00, la Mom O’clock, în București. (Eveniment)

4. Marți, 18 februarie, va avea loc la Asociația Respiro un cerc de lectură, unde se va discuta romanul clasic „Ghepardul” de Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Intrarea este liberă. (Eveniment)

5. Sezonul 4 de Mornin’ Poets, o serie de cinci ateliere de poezie, organizat de Revista de Povestiri, începe pe 15 martie. Lectori vor fi în acest sezon poeții Andrei Mocuţa, Răzvan Ţupa, Nora Iuga, Andrei Dósa și Olga Ștefan. Deadline înscrieri: 20 februarie 2020. (Eveniment)

6. Editorii The Guardian au realizat un clasament al celor mai bune cărți care au ca subiect bogăția și pe cei bogați. Pe primul loc se află, normal, ”Marele Gatsby”, capodopera lui F. Scott Fitzgerald, iar printre celelalte cărți nominalizate se află ”Amantul doamnei Chatterley”, de D.H. Lawrence, ”Vârsta inocenței”, de Edith Wharton și ”Jane Eyre”, de Charlotte Brontë. (The Guardian)

7. Universitatea din Saskatchewan a realizat o aplicație interactivă gratuită, prin care se poate asculta, în limba originală – engleza medievală, întregul corpus al capodoperei lui Geoffrey Chaucer, „Povestirile din Canterbury”, scrisă între 1385-1400. La această aplicație, a contribuit major, înaintea morții sale survenită în ianuarie 2020, și Terry Jones, membru al trupei Monty Python. (Global News)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv ”Golden in Death”, de J.D. Robb, un roman de mister dintr-o serie de 50 de volume; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este tot o noutate, autobiografia ”Open Book”, semnat de Jessica Simpson în colaborare cu Kevin Carr O’Leary. Printre noutățile săptămânii, alte două cărți de ficțiune, cu tentă polițistă, ”Crooked River”, de Douglas Preston și Lincoln Child, respectiv ”The Museum of Desire”, de Jonathan Kellerman. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Cerberus, de Marius Albert Neguț, Editura Polirom

-Băgău, de Ioana Bradea, Editura Humanitas

-O lungă petală de mare, de Isabel Allende, Editura Humanitas Fiction

-Despre adevăr, de George Orwell, Editura Polirom

-Fotograful de la Mauthausen, de Benito Bermejo, Editura Corint

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Biblioteca privată Bookster a fost dată în judecată de Asociaţia Editorilor din România şi zece edituri, fiind acuzată de concurență neloială (Adevărul);

-Guillaume Musso revine anul acesta cu un nou roman, intitulat ”La vie est un roman”, care va fi publicat pe 28 aprilie 2020. Precendentul său roman, Viața secretă a scriitorilor (la noi, la Editura Trei), s-a vândut în peste 1,4 milioane de exemplare (ActuaLitte);

-Editorul lui Charles Darwin, John Murray III, era foarte conservator și nu credea în evoluție, dar a publicat totuși la editura sa celebrul volum Originea speciilor, „în ciuda obiecțiilor conștiinței sale”(Smithsonian Magazine);

-Pe 31 mai, la Washington, se va deschide un muzeu interactiv cu 11 galerii, conceput pentru a educa vizitatorii despre limbaj, cu exponate care se concentrează pe cuvântul rostit, cântat și scris. Muzeul va avea numele Planet Word (Matador Network);

-Câteva dintre poreclele scriitorilor celebri: lui John Milton i se spunea ”Doamna lui Christos”; James Baldwin era cunoscut sub numele de Popeye; Virginia Woolf avea porecla de Capra, iar Simone de Beauvoir de Castorul. Balzac a ieșit cel mai bine: i se spunea Poetul (Mental Floss).

Fotografia ediției: Instantaneu virtual din noul muzeu Planet Word. Sursa: Matador Network.

Ți-ar mai putea plăcea
7 cărți esențiale despre pandemii – Cronica de Carte
100 de cărți pe care fiecare copil ar trebui să le citească – Cronica de carte