Mises Institute: De ajutorul financiar extern al SUA profită regimurile corupte – Cronica Externă
1. Ascensiunea partidului de extremă dreaptă AfD ridică probleme serioase de leadership în Germania și Europa. Succesoarea Angelei Merkel de la conducerea CDU (Uniunea Creștin Democrată) Annegret Kramp-Karrenbauer a demisionat recent, iar cu previzibila retragere a cancelarului german si lipsa de leader a socialiștilor germani, Germania își caută un lider capabil. (Link)
2. Scandalul cauzat de numărarea greșită a voturilor la alegerea delegaților din Iowa, în alegerile primare din SUA generează o dezbatere mai amplă privind amenințările serioase prin care tehnologia are un impact negativ asupra democrației. (Link)
4. Ministrul german al apărării a cerut o strategie europeană de apărare comună în următorii 10 ani. (DW)
5. Europa discută despre viitorul ei într-o lume globală, în care ”Vestul” acționează divizat, la Conferința de Securitate din Munchen, care a început vineri și va dura trei zile. (Link)
Bonus: Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a adresat în conferința despre securitate din Munchen problema taxelor pe care companii ca Google și Facebook ar trebui să le plătească și în afara SUA și a spus că este conștient privind frustrarea privind modul actual de taxare. OECD propune o reformă de taxare globală pentru astfel de companii, pe care CEO-ul Facebook a declarat că o va susține. (Politico.eu)
6. Președintele Afganistanului s-a întâlnit în secret cu oficiali americani la Conferința de Securitate din Munchen, dar și cu secretarul general al NATO. SUA se află în negocieri cu lideri talibani pentru a facilita un acord de pace cu guvernul afgan și încetarea violențelor din regiune. (Link)
7. O analiză de politică externă a Mises Institute arată că de ajutorul financiar extern al SUA profită regimurile corupte și propune două politici alternative: comerțul bilateral liber între state și programe de colaborare și schimb universitar care să ajute statele să depășească anumite decalaje dintre state. (Link)
8. Senatul SUA a înaintat o rezoluție prin care să reducă puterile președintelui privind deciziile de politică externă luate fără consultarea și acordul Senatului. Rezoluția a fost susținută și de senatori republicani îngrijorați de situația din Iran și posibilitatea ca Donald Trump să ia decizia declanșării unui război, fără a consulta Senatul. (NYTimes)
9. O analiză a Foreign Affairs prezintă noile sfere de influență globală după Războiul rece. China și Rusia răman marii competitori globali ai SUA. (Link)
10. Europa a reușit, prin alocarea de fonduri europene către Libia și Turcia, să stopeze valurile de migranți și refugiați care au lovit Europa în 2015. Spania duce aceste politici migraționiste mai departe, printr-un parteneriat cu Marocul, finanțat din fonduri europene, care a dus la condamnarea Spaniei în Curtea Europeană a Drepturilor Omului. (Link)