Riscul infectării cu adware a Mac-urilor a devenit dublu comparativ cu cel al PC-urilor – Cronică de Tehnologie – Cronica de Tehnologie

1. Numărul amenințărilor la adresa utilizatorilor de Mac a crescut exponențial anul trecut, ajungând să fie cu 400% mai mare decât în 2018. Raportul detectărilor per sistem a fost în 2019 mai mult decât dublu față de PC-uri. (PC Gamer)

2. Huawei și două subsidiare ale companiei chineze sunt acuzate oficial în Statele Unite de 16 infracțiuni, printre care înșelătorie și conspirație pentru furt de proprietate intelectuală. Procurorii spun că Huawei a plănuit și reușit să intre în posesia unor secrete din zone precum robotică, tehnologii pentru antene de comunicații și coduri sursă pentru routere. (WSJ)

3. Google a eliminat o rețea de peste 500 de extensii pentru Chrome care făcea malvertising, redirecționând utilizatorii pe anumite site-uri pentru a le afișa reclame, instala malware sau fura datele personale. Numărul estimat al celor afectați este de ordinul milioanelor. (Profit.ro)

4. Amazon a obținut blocarea temporară a contractului JEDI, de $10 miliarde, acordat de Pentagon celor de la Microsoft. Amazon susține că selecția nu a fost făcută obiectiv, ci a fost influențată de antipatia președintelui Trump. (CNBC)

5. Facebook și Twitter au fost amendate în Rusia cu 4 milioane euro pentru că nu au stocat datele personale ale utilizatorilor ruși pe servere din Rusia. Este cea mai mare amendă dată până acum de autoritatea de reglementare locală, care încearcă de mai mulți ani să forțeze companiile americane să țină datele cetățenilor săi în Rusia. (AP)

6. Xiaomi lansează seria de flagship-uri Mi 10, compusă din două modele care au în dotare o cameră de 108MP, similară celei folosite de Samsung pe S20. Prețurile pleacă de la €525, versiunea cea mai scumpă costând €790. (GSM Arena)

7. Aplicația de votare folosită în patru state americane are lacune grave de securitate. Aceasta permite atacatorului să intercepteze și să modifice votul, fără ca votantul să-și dea seama. Deși producătorul susține că aplicația se bazează pe blockchain, această tehnologie nu este implicată deloc în procesul de transfer al voturilor, deși ar fi putut să contribuie la creșterea securității. (Vice)

8. Uber testează o funcție care permite comandarea mașinilor prin apelarea unui număr de telefon, fără a fi necesară folosirea aplicației de smartphone. Opțiunea este similară celei folosite de firmele de taximetrie, existând un operator care răspunde și oferă informații privind mașina și prețul estimat. (Engadget)

9. 24 de milioane de articole din ediția în Cebuano a Wikipedia sunt scrise de un bot, numit Lsjbot. 30 dintre cei mai prolifici 35 de editori ai acestei versiuni sunt, de asemenea, boți. Cebuano (limbă vorbită în sudul insulelor Filipine) este a doua cea mai mare versiune de Wikipedia după cea în limba engleză. (Vice)

10. Proprietarul unui mixer de Bitcoin din dark web (serviciu care încearcă să ascundă originea monedelor în spatele a mii de microtranzacții), numit Helix, a fost arestat sub acuzația că a spălat Bitcoin în valoare de $300 milioane în perioada 2014-2017. (ZDNet)

Ți-ar mai putea plăcea
Singapore va fi prima țară care va folosi verificarea facială în cadrul sistemului național de identitate – Cronica de Tehnologie
Apple a anunțat noile chipset-uri M2 Pro și M2 Max, construite pe 5nm – Cronica de Tehnologie