Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că țara sa nu dorește ca SUA să își retragă trupele din Irak – Cronica externă

Inaugurăm astăzi o nouă Cronică, cea Externă. Va fi scrisă de Claudia și va conține cele mai importante știri din zona externă. O vom publica de trei ori pe săptămână, marți, joi și sâmbătă. Cea din weekend va conține o retrospectivă cu cele mai importante știri externe ale săptămânii și analize.

1. Președintele Donald Trump a fost achitat miercuri în Senatul SUA pe ambele capete de acuzare în procedura de destituire, la 24 de ore după ce s-a adresat națiunii americane privind realizările administrației sale, ceea ce dă startul campaniei sale prezidențiale pentru un nou mandat. (CNN)

2. Noi violențe în Ierusalim, 12 soldați israelieni răniți. Confruntări între Hamas și armata israeliană au avut loc și în Hebron și West Bank. Experții apreciază că un posibil nou val de violențe va urma după avansul armatei israeliene în teritoriile palestieniene, după anunțarea unui plan de pace israeliano-palestinian de către Donald Trump și Benjamin Netanyahu. (TimesofIsrael)

3. Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că țara sa nu dorește ca SUA să își retragă trupele din Irak, întrucât regiunea va deveni mai puțin sigură. SUA au în prezent aproximativ 5000 de soldați staționați în Irak, care antrenează și consiliază forțele irakiene împotriva ISIS. (VOA)

4. Regiunea Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger) rămane un focar al jihadismului și o amenințare pentru securitatea europeană, în pofida planului de securitate pentru regiune avansat de Franța și alte state partenere. (Link)

5. Ciocniri între poliția din Lesbos, Grecia și mai multe mii de solicitanți de azil din Afghanistan. (TheGuardian)

Bonus: China a deschis două clinici unde se testează un vaccin împotriva Coronavirus. Doctori americani din statul Washington au testat deja un vaccin anti-virus pe un pacient infectat cu Coronavirus, cu rezultate îmbucurătoare. (NYTimes)

6. Nou val de refugiați sirieni, ca urmare a luptelor dintre regimul Assad, sprijinit de Rusia și forțe rebele rămase în regiune, la care se adaugă trupele Turciei care au intervenit în nordul-vestul Siriei, în Idlib. Aproape 500.000 de oameni au părăsit orașul îndreptându-se către granița cu Turcia (TheGuardian). Turcia nu va permite forțelor siriene să avanseze în Idlib. (BBC)

7. Protestele anticorupție din Liban împotriva elitei politice care refuză reformarea statului au crescut în intensitate în ultima, cu peste 500 de oameni răniți, inclusiv dintre forțele de ordine. Un nou guvern format în data de 21 ianuarie este contestat de unii dintre protestatari. Libanezii se tem de colapsul statului, aflat într-o profundă criză economică și financiară. (AP)

8. Casa Albă a confirmat uciderea unui lider Al-Qaeda în Yemen, într-un atac aerian. (FoxNews)

9. O analiză a Departamentului American de apărare avertizează asupra refacerii Statului Islamic, întrucât după eliminarea liderului terrorist Abu Bakr al-Baghdadi centrul de comandă al ISIS a rămas intact, iar operațiunile de atac din nordul Siriei au crescut cu 20% din octombrie 2019. (Link)

10. Kurzii sirieni vor deschide procese în instanțele de judecată pentru luptătorii străini ai Statului Islamic, care provin din peste 50 de țări, în lipsa unui consens international privind soarta acestora, a anunțat asistentul kurd al ministrului afacerilor externe din Siria. Marea Britanie a refuzat să repatrieze luptătorii ISIS britanici și celor cu dublă cetățenie le-a fost retrasă cetățenia britanică (TheGuardian).  Unii judecători desemnați pentru aceste procese sunt femei. (Telegraph)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Anthony Fauci: Marea Britanie nu a fost la fel de riguroasă ca SUA în procesul de aprobare a vaccinului împotriva COVID-19 – Cronica Externă
Marea Britanie avertizează Israelul să nu anexeze coloniile din Cisiordania – Cronica Externă