“The Snowy Day”, cea mai împrumutată carte din istoria New York Public Library – Cronica de Carte

1.  Biblioteca publică din New York a anunțat cele mai împrumutate 10 cărți din istoria sa de 125 de ani. Pe primele trei locuri se află “The Snowy Day”, de Ezra Jack Keats (1962, 485.583 ”ieșiri”), ”The Cat in the Hat”, de Dr. Seuss (1957) și “1984”, de George Orwell (1949); șase din cele 10 volume menționate în top sunt cărți pentru copii. (New York Times)

2. Printre cele 10 titluri noi recomandate pentru luna ianuarie 2020, de către PostModern.ro, se numără cărți precum ”Călărețul cu șoim”, de Ismail Kadare, ”Viaţa amoroasă”, de Zeruya Shalev, ”Prinţul negru”, de Iris Murdoch și ”Charles și Emma. Crezul familiei Darwin”, de Deborah Heiligman. (PostModern)

3. Într-o listă a celor mai frumoase cărți citite în 2019, realizată de Laura Câlțea, blogger și redactor-șef la Editura Nemi, descoperim cărți precum ”Macbeth”, de Jo Nesbø, ”Origini. Povestea științifică a creației”, de Jim Baggott, ”Caragiale. Scrisoarea pierdută”, de Bogdan-Alexandru Stănescu  și ”Sfârșitul bibliotecii mele”, de Alberto Manguel, împărțite pe cinci categorii: ficțiune, nonficțiune, literatură română, cărți pentru copii și ”cărți care nu mi-au plăcut”. (LauraCaltea.ro)

4. Miercuri, 22 ianuarie, de la ora 19:00, are loc la Cărturești Verona a zecea ediție a Clubului de lectură #Bibliobibuli. Volumul discutat: „Zăpada”, de Orhan Pamuk, apărut la Editura Polirom în traducerea Luminiței Munteanu. (Eveniment)

5. Volumul ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens, cea mai vândută carte în format de hârtie a anului 2019 (tradusă la noi la Editura Pandora M), a surclasat competiția în SUA și în formatele electronic și audio: la e-books, volumul Deliei Owens este urmat de ”The Handmaid’s Tale”, de Margaret Atwood și de primul volum din seria Harry Potter; la audiobooks, pe locurile doi și trei se află ”Becoming”, de Michelle Obama și ”Educated”, de Tara Westover. (Publishers Weekly)

6. Într-un clasament al celor mai bune 20 cărți de business ale anului 2019 (vânzări+voturile  cititorilor), pe primele trei locuri se află volumele ”Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup”, de John Carreyrou, ”Shoe Dog: A Memoir by the Creator of NIKE”, de Phil Knight (ambele în traducere românească la Editura Publica) și ”Dare to Lead: Brave Work. Tough Conversations. Whole Hearts”, de Brené Brown. (Medium)

7. A murit pe 12 ianuarie, la vârsta de 75 de ani, Roger Scruton, scriitor, filosof, gânditor conservator britanic. Câteva dintre cărțile sale importante au fost traduse de Editura Humanitas: ”Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți”, ”Vestul și restul”, ”Kant”, ”Spinoza”, ”Beau, deci exist. O călătorie filozofică în lumea vinurilor”, ”Dorința sexuală. O cercetare filozofică”. (BBC)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, rămâne pe locul întâi ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens (a 70-a săptămână în top); la fel, la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este ”Educated”, de Tara Westover (a 99-a săptămână în top, Editura Publica). Între noutățile săptămânii, trei cărți de ficțiune: ”Moral Compass”, de Danielle Steel, ”Dear Edward”, de Ann Napolitano și ”Treason”, de Stuart Woods. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Toți copiii librăresei, de Veronica D. Niculescu, Editura Polirom

-Intuiționista, de Colson Whitehead, Editura Humanitas Fiction

-Străinul, de Stephen King, Editura Nemira

-Elogiul mersului, de Shane O’Mara, Editura Polirom

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Poetul Roger Robinson a primit Premiul T.S. Eliot, pentru colecția sa de poeme ”A Portable Paradise”. Premiul T.S. Eliot este considerat cel mai prestigios premiu de poezie din lume (The Guardian);

-Sibylle Berg, o scriitoare din Zurich care a publicat peste 15 romane, a câștigat cel mai important premiu literar din Elveția, Swiss Grand Prix Literature (Swiss Info);

-O agenție literară iraniană a anunțat că editori din 13 țări au solicitat cărți despre Qassem Soleimani, generalul asasinat de forțele armate ale SUA (Tehran Times); 

-Între 1992 și 2017, un arhivist, angajat la Carnegie Library of Pittsburgh, a sustras 300 de documente, în valoare de 8 milioane de dolari, pe care le-a vândut prin intermediul unui librar. Printre cărțile recuperate, se află of Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, de Isaac Newton și o Biblie având o vechime de 400 de ani (Smithsonian Mag);

-În Anglia, s-a deschis recent prima farmacie din lume care prescrie poezii în loc de medicamente, , iar ideea îi aparţine poetei britanice Deborah Alma (Adevărul);

-Bibliotecarii din Missouri ar putea să facă închisoare dacă împrumută minorilor cărţi care au conţinut sexual (News.ro).

Fotografia ediției: O toaletă din secolul al XVIII-lea, deghizată sub forma unei cărți. Sursă: Mental Floss.

Ți-ar mai putea plăcea
5 cărți recomandate pentru această vară de Bill Gates – Cronica de Carte
Barbara Kingsolver a câștigat pentru a doua oară Women’s Prize for Fiction – Cronica de Carte