Știrile pozitive ale anului 2019. Mai

1. România este a cincea cea mai atractivă piață de producție din Europa și ocupă locul 12 la nivel mondial. La nivel european, piața de producție românească este depășită doar de Cehia, Polonia, Lituania și Ungaria, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive piețe industriale sunt China, SUA, Taiwan, India și Canada. Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare costurilor, România ocupă a doua poziție, fiind depășită doar de Lituania. (Profit.ro)

2. Argentina și Algeria au anunțat că au eliminat oficial malaria. Numărul țărilor care au scapăt de această boală a ajuns la 38. (CNN)

3. Electricitatea produsă de instalațiile fotovoltaice și turbinele eoliene terestre va fi anul viitor mai ieftină decât cea generată de orice combustibil fosil, arată un raport publicat miercuri de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă. (Profit.ro)

4. Echipa Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti şi echipa Centrului Judeţean de Excelenţă Prahova, reprezentantele României la a III-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică în Echipe, au obţinut medaliile de aur şi de argint. (News.ro)

5. Un spital din San Diego a anunțat nașterea celui mai mic prematur din lume. Saybie, care avea la naștere, în decembrie, doar 250 grame, a supraviețuit după ce s-a născut în a 23 săptămâna de sarcină. La ieșirea din spital, zilele trecute, bebelușul avea aproape 2,3 kilograme. (Fox)

6. New Hampshire a devenit statul american cu numărul 21 care a abolit pedeapsa cu moartea. În ultimii 80 de ani în acest stat nu a avut loc nici o execuție a vreunui condamnat. (AP)

7. Peste 82% dintre irlandezi au votat pentru ca procedura divorțului să se simplifice. În acest moment, irlandezii care vor să divorțeze trebuie să aștepte 4 ani de „reconciliere” înainte de a fi pronunțată separarea cuplurilor. Divorțul în Irlanda a fost introdus abia în 1995. (Quarz)

8. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că România se află pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine şi pe primul loc la producţia de miere. (News.ro)

9. Colorado este primul stat american ce limitează prețul insulinei. Începând din ianuarie costul insulinei pentru 30 de zile nu mai poate depăși $100. (HuffPost)

10. Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu 30,22%, în primele patru luni din 2019, comparativ cu perioada similară din anul anterior, la 2.069 de insolvențe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

11. LEGO a anunțat că a atins operarea pe 100% energie regenerabilă după ce și-a construit o fermă de eoliene în Marea Irlandei cu o capacitate de 258 megawatts. (Independent)

12. Statul american Washington a devenit primul care a aprobat transformarea corpului uman în îngrășământ. Conform legii, locuitorii au acum încă o opțiune pe lângă înmormântare și arderea în crematoriu. La finalul procesului, pământul rezultat este preluat de rude care îl pot folosi pentru a planta flori, plate, legume sau copaci. (BBC)

13. România va avea circa 465 de autobuze electrice care vor circula în 21 de oraşe, conform datelor actuale, centralizate de Economica. Cele mai multe, 100, vor fi în Capitală. (Link)

14. Șerpașul nepalez Kami Rita, 49 de ani, a reușit să stabilească un record urcând pe muntele Everest de două ori în aceeași săptămână. A fost escaladarea cu numărul 24 a celui mai înalt vârf din lume, pentru Kami. (BBC)

15. Farfuriile, tacâmurile paiele şi alte obiecte de unică folosinţă din plastic vor fi interzise în UE, obligaţia fiind impusă tuturor statelor începând cu anul 2021. Decizia a fost adoptata astazi de Consiliul UE. (Adevarul)

16. Mărcile Dacia și Tesla sunt cele mai performante în primul trimestru al acestui an, în Europa, având cele mai mari creșteri. (Profit.ro)

17. Mașinile autonome vor reduce traficul cu 35%, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge. (AutoExpress)

18. Femeile din India au votat masiv la alegerile parlamentare și ar putea fi pentru prima oară când numărul lor îl depășește pe cel al votanților de sex masculin. India a votat în ultimele 30+ zile, iar rezultatele preliminare vor fi anunțate joi, 23 Mai. (Axios)

19. NASA a pus într-un colaj foto datele strânse în 16 ani pentru a construi cea mai amplă imagine a universului, ce conține 265.000 de galaxii. (Engadget)

20. România a exportat anul trecut în țările Uniunii Europene și în state terțe peste 12 milioane de tone de cereale, cu un milion de tone mai mult față de anul precedent, încasările depășind 2,2 miliarde de euro. (Profit.ro)

21. Un miliardar american de culoare va plăti toate creditele pentru studii ale celor aproximativ 400 de studenți absolvenți ai generației 2019 de la o universitate din Atlanta, Georgia. Robert F Smith va plăti credite în valoare de ~ $40 de milioane. (BBC)

22. Rover-ul chinez Chang’e-4 a descoperit pe lună minerale necunoscute omului până acum, care ar putea contribui la o mai bună înțelegere a formării singurului satelit natural al Pământului. Chang’e-4 a fost direcționat intenționat către cel mai mare crater de pe lună, acesta fiind considerat un loc foarte bun pentru astfel de cercetări. (Engadget)

23. O echipă de exploratori și un investitor privat din Dallas au realizat cea mai adâncă scufundare submarină: 10.928 metri. Scufundarea realizată în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ, a doborât vechiul record, vechi de 7 ani, cu 16 metri. (gCaptain)

24. Medicii din Pretoria, Africa de Sud, au realizat primul transplant din lume al oscioarelor urechii folosind oase printate 3D. (TheStar)

25. Organizația Națiunilor Unite a anunțat că 187 de țări au agreat să controleze deplasarea deșeurilor din plastic între granițele lor, într-un efort colectiv pentru reducerea acestora. Statele Unite nu a aderat la această înțelegere. (CNN)

26. Poliţia Română a anunţat că, în primele luni ale anului 2019, criminalitatea a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, infracţiunile de omor înregistrează o scădere de 8,6%, faţă de primele patru luni din 2018, tentativa la această infracţiune fiind în acelaşi trend (-7,9%). (News.ro)

27. O organizație non-profit va folosi Inteligența Artificială și imagini din satelit pentru a urmări poluarea aerului de la fiecare centrală electrică de pe Pământ, în timp real. Iar datele vor fi disponibile public. (Vox)

28. Costa Rica și-a dublat, în ultimii 30 de ani, numărul de hectare acoperite de păduri. Jumătate din suprafața țării este acum ocupată de copaci. (NYTimes)

29. Ghana a lansat cea mai mare flotă de drone din lume care livrează vaccinuri. 120 de drone “lucrează” 24/24 pentru a livra vaccinuri către 2000 de dispensare din întreaga țară. (Link)

30. Conform raportului “New Global Burden of Disease Report”, între 1990 și 2017, la nivel mondial, numărul deceselor la copii și adolescenți a scăzut cu 51,7%, de la 13,77 milioane, la 6,64 milioane. (CNN)

31. Startup-ul german Lilium a prezentat un prototip de taxi electric zburător cu 5 locuri capabil să parcurgă 300 de kilometri într-o oră printr-o singură alimentare. Compania vrea să lanseze până în 2025 un serviciu de taxiuri zburătoare ce pot fi comandate prin intermediul unei aplicații (CNN)

32. Chile a atins încă din acest an targetul pentru procentul de energie regenerabilă setat pentru 2025. În 2030, 70% din energia folosită va fi din surse regenerabile. (Link)

33. Anul trecut, pentru prima oară din secolul 19, numărul centralelor pe cărbune care au fost închise l-a depășit pe cel al noilor centralelor pe cărbune deschise. (Bloomberg)

34. Departamentul de Stat american a semnat o înțelegere cu McDonald”s prin care toate cele 194 de restaurante din Austria oferă suport cetățenilor americani aflați în căutare de ajutor. Angajații restaurantelor au acces la o linie telefonică 24/24 cu ambasada Statelor Unite din Viena. (BBC)

35. Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au dezvoltat primul organism viu cu ADN complet reproiectat. Existența microbului creat în laborator din E. Coli arătă că viața este posibilă cu un cod genetic restricționat. Descoperirea ar putea avea beneficii în crearea de medicamente sau ADN-uri modificate care conțin caracteristici precum rezistența la virusuri. (TheGuardian)

36. PIB-ul României a crescut cu 5,1% pe primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Economia a crescut cu 1,3% față de trimestrul 4 din 2018. România a avut a doua cea mai mare creștere din UE, după Ungaria, care a înregistrat un plus de 5,2%. (Profit.ro)

37. San Francisco a interzis folosirea tehnologiei de recunoaștere facială de către poliție și alte autorități locale. Este primul mare oraș american care blochează recunoașterea facială. (NYTimes)

38. NASA vrea să trimită prima femeie pe Lună până în 2024. Doar 12 persoane au pus piciorul până acum pe satelitul natural al Pământului, toți fiind bărbați. (CNN)

39. Prima lege din Statele Unite prin care le este interzis doctorilor să devină donatori de spermă pentru pacientele lor a fost adoptată în Indiana. (TheAtlantic)

40. Amazon ar fi introdus, în depozitele sale, mașini automate care sortează produsele și le introduc în cutii pentru a fi livrate. Două astfel de mașini înlocuiesc cel puțin 24 de oameni, productivitatea lor fiind mult mai mare. Aproximativ 700 de cutii pe oră rezolvă mașinile, de 3-4 ori mai mult decât oamenii. (Reuters)

41. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat că România a depăşit 5 milioane de linii fixe de internet, din care 2 milioane sunt fibră optică până în casă, în timp ce traficul mediu de internet mobil s-a dublat, până la 2,6 GB/lună/locuitor. (News.ro)

42. Medicii au tratat un pacient infectat cu o bacterie rezistentă la antibiotice folosind un virus modificat genetic. Tratamentul, care a constat în injecții și spălări ale leziunilor de piele, nu a adus vindecarea completă, însă are potențialul de a salva viața pacientului. Infecția a dispărut în mare parte, iar pacientul își poate relua viața obișnuită. Nu au existat efecte secundare. (Engadget)

43. Compania aeriană olandeză KLM a anunţat că, în ultimii 10 ani, a redus cu 50% consumul de dioxid de carbon pe fiecare pasager, dar şi cantitatea de deşeuri. Reprezentanţii KLM spun că operatorul olandez a fost prima companie aeriană la nivel global care a executat un zbor comercial cu biocombustibil, în anul 2011. Biokerosenul se produce din uleiul folosit la gătit în restaurante, procedura bazându-se doar pe reciclarea uleiului ars. Acesta nu afectează, se pare, cu nimic calitatea zborurilor, în schimb are avantajul că reduce emisiile de carbon cu până la 80%. (StirileProtv)

44. Un pilot al unei companii din Myanmar a aterizat în siguranță cu un avion ale cărui roți din față nu s-au deschis. Pilotul a folosit doar roțile din spate pentru aterizare, niciunul dintre cei 89 de pasageri nesuferind vreo vătămare. (BBC)

45. O specie de păsări dispărută acum 136.000 de ani a reapărut în habitatul ei natural, atolul Aldabra din Oceanul Pacific. (CBSNews)

46. 50 de centrale pe cărbune au fost închise în Statele Unite de la preluarea mandatului, în ianuarie 2017, de către președintele Trump. Cărbunele va scădea, în această vară, la 25%, de la 35% în 2015, ca pondere în mix-ul surselor de energie din SUA. (Link)

47. O echipă de cercetători în fizică cuantică a reușit să creeze într-o simulare efectele călătoriei înapoi în timp pentru o milionime de secundă. Realizarea, care a fost posibilă într-un mediu care nu există natural, are mai degrabă rolul de a-i convinge pe oamenii de știință că nu pot manipula timpul. (NY Times)

48. Oamenii de știință au descoperit o genă care blochează siesta la muștele de fructe. Aceasta ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a procesului benefic creat la animale și oameni de somnul de după masă. (Phys)

49. Cercetătorii de la MIT au dezvoltat, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, un program care poate prezice, doar pe baza unei mamografii, dacă o femeie riscă să sufere de cancer la sân în următorii 5 ani. (Engadget)

50. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care decide să finanțaze de la bugetul de stat 4 trasee pentru piste de biciclete, pe o distanță de 67 de kilometri, în centrul Capitalei. Suma propusă a fi alocată este de 44,5 milioane lei (9,35 milioane euro la cursul actual). (Profit.ro)

51. Pentru prima oara de la Revolutia Industriala rețeaua de electricitate a Marii Britanii nu a utilizat cărbune pentru o săptămână întreagă. (Link)

52. Qantas Airlines, cea mai mare companie aeriană din Australia, a înregistrat o premieră operând primul zbor din lume care a generat zero deșeuri. Cursa Qantas de la Sydney la Adelaide nu a generat nici un gunoi, materialele folosite fiind trimise la reciclat. Compania și-a propus să reducă deșeurile cu 75% în următorii doi ani. (TheSydneyMorningHerald)

53. Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a produs astăzi, în jurul orei 09.50, 3.936 MW, această energie asigurând peste jumătate din consumul la nivel național. Cantitatea este un record al producției pentru societate în acest an și vine pe fondul hidraulicității specifice acestei perioade a anului, caracterizate de viituri. (Profit.ro)

54. Amazon este capabil să livreze comenzile în aceeași zi sau în ziua imediat următoare pentru 72% din populația Statelor Unite, după ce infrastructura sa logistică este de trei ori mai mare decât acum trei ani. (CNBC)

55. Un test fără echipaj încheiat cu succes pe 2 mai le dă speranțe celor de la Blue Origin, compania fondată de Jeff Bezos, că ar putea lansa călătoriile turistice în spațiu la finalul acestui an. Compania vrea să transporte turiștii la 100 km deasupra Pământului unde vor experimenta lipsa gravitației pentru câteva minute. (Link)

56. Mașinile pe benzină și motorină precum și motocicletele vor fi interzice în Amsterdam începând cu 2030. (Reuters)

57. La alegerile de săptămâna trecută din Spania, femeile au câștigat cu 26 de mandate mai mult, urcând la 47%, de la 41%, procentul mandatelor deținute în parlament. Spania devine astfel țara cu cel mai mare procent al parlamentarilor de sex feminin, depășind Finlanda și Suedia. În România procentul depășește cu puțin 20%. (TheEconomist)

58. O dronă a fost folosită cu succes pentru a transporta un rinichi către o femeie care avea nevoie de transplant. Universitatea din Maryland anunță că folosirea dronei pentru o astfel de „livrare” ar fi o premieră mondială. Transplantul a reușit iar pacienta a părăsit deja spitalul. (DigitalTrends)

59. IBM folosește inteligența artificială pentru a depista informații imagistice care pot identifica și evalua glaucomul, a doua cauză a orbirii după cataractă. Prin această metodă se speră că procesul de tratare a afecțiunii va putea fi grăbit. (IBM)

60. Un vaccin experimental împotriva Ebola, testat pe 90.000 de persoane din Republica Democrată Congo, și-a dovedit eficiență în proporție de 97.5%. (Link)

61. Urma de picior, datând de acum 15.600 de ani, descoperită în sudul Chile, a fost confirmată ca fiind a unui om. Este cea mai veche dovadă a prezenței omului în cele două Americi. (Newsweek)

62. România stă cel mai bine din Europa în ceea ce privește fumatul, consumul de droguri și consumul de băuturi alcoolice în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani. Conform unui studiu în care sunt analizate cele mai potrivite țări din Europa pentru a crește un copil, doar 6% dintre tinerii români consumă alcool zilnic sau săptămânal, în timp ce media europeană este de 21%, 18% dintre tinerii din țara noastră fumează, în timp ce media este de 25%, iar în privința consumului de droguri avem al doilea cel mai scăzut procent. În topul general, România s-a clasat pe locul 10, din 29 țări europene, Suedia, Luxemburg și Polonia ocupând primele 3 poziții, în timp ce Bulgaria se afla pe ultimul loc. Țara noastră s-a clasat pe poziția 21 la Sănătate și pe poziția 13 la Educație. (Link)

 

Ți-ar mai putea plăcea
În septembrie şi octombrie în Republica Moldova au intrat circa $39 de milioane pentru corupere electorală – Cronica serii
Șomajul din zona euro a scăzut la un minim istoric – Cronica serii