Știrile pozitive ale anului 2019. Aprilie

1. Românii sunt printre cei mai harnici angajați din lume, iar România are cea mai mare creştere de productivitate din Europa și dintre țările dezvoltate ale lumii, potrivit Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Criza forței de muncă i-a făcut pe mulți patroni să găsească soluții să producă la fel de mult cu mai puțini oameni, însă economiștii de la noi spun că mai avem mult până când să producem cât un neamț, englez sau francez. (StirileProtv)

2. O echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Stockholm a inventat un “lemn transparent”, care, cu ajutorul unui polimer, poate să absoarbă și să elibereze căldura devenind unul dintre cele mai eficiente materiale pentru construcții. (Link)

3. Suedia a demarat un proiect pilot prin care va testa un sistem de încărcare wireless pentru mașinile electrice în timp ce acestea circulă pe un drum public. (Automarket)

4.Anul trecut, din 37,8 milioane de zboruri comerciale la nivelul întregii lumi, în 15 s-au înregistrat accidente fatale ceea ce înseamnă un număr de 0.39 accidente la un milion de zboruri, conform datelor Aviation Safety Network. La începutul anilor ‘70, situația era mult mai gravă, cu un accident fatal la fiecare 160.000 zboruri. (WashingtonPost)

5. Procentul adolescentelor însărcinate a scăzut pentru al zecelea an consecutiv în Marea Britanie, în timp ce numărul femeilor de peste 40 de ani care nasc este în creștere. (TheEconomist)

6. Ca urmare a scăderii numărului de violențe din Siria și Irak, numărul total al actelor teroriste s-a redus la nivel global în 2018 cu 33%. Raportul Jane’s Terrorism and Insurgency Centre Global Attack Index realizat de firma specializată în informații militare Jane’s by IHS Markit arată că anul trecut s-au înregistrat cu o treime mai puține atacuri teroriste decât în 2017. (Profit.ro)

7. Economia României a urcat anul trecut pe locul 15 la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2018 referitor la PIB exprimat în euro. După ce în 2017 am depăşit Grecia, anul trecut am devansat o altă economie din sudul continentului, Portugalia, o țară cu 10,6 milioane de locuitori. (Cursdeguvernare)

8. O echipă de cercetători a restaurat și a reînviat unele celule ale creierului la porcii care au fost decapitați cu patru ore mai devreme. Stimulând creierul cu o combinație de substanțe nutritive și substanțe chimice, oamenii de știință au fost șocați să realizeze că unii neuroni latenți au început să se reactiveze, chiar dacă creierul nu a arătat o activitate coordonată necesară pentru cunoaștere și pentru viața normală. Studiul a arătat că moartea celulelor cerebrale ar putea fi oprită, iar unele conexiuni ale creierului ar putea fi restabilite. Rezultatul contrazice ideea privind declinul ireversibil al creierului în câteva minute după ce fluxul de sânge este oprit. (TheAtlantic)

9. Statele Unite au început să testeze tehnica CRISPR de modificare genetică pe oameni. Doi pacienți bolnavi de cancer au fost tratați astfel ca o ultimă soluție, după ce tratamentul obișnuit nu a dat rezultate. Testul elimină, modifică și reintegrează în organism celule imune în speranța că acestea vor distruge celulele cancerigene. (Engadget)

10. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tel Aviv au realizat prima inimă imprimată 3D, completă, cu vase de sânge, pentru care a fost folosită „cerneală” personalizată, bazată pe colagen, potrivit Haaretz. Pentru această inimă au fost folosite ţesuturi de la un pacient. Până în prezent, cercetătorii au reuşit să realizeze inima umană doar că muşchi, fără vasele de sânge. (News.ro)

11. Ieri au fost publicate în premieră primele patru imagini care surprind o Gaură Neagră. Aflată la o distanță de 55 milioane ani lumină de Pământ, Gaura Neagră surprinsă de telescopul Event Horizon are o masă de 6,5 miliarde ori mai mare decât soarele nostru. (Space.com)

12. Oamenii de știință au identificat o formă de materie care este lichidă și solidă în același timp. Echipa a folosit AI pentru a izola atomii de potasiu care prezintă ambele proprietăți. (NatGeo)

13. Potrivit unui nou studiu, impulsurile electronice de intensitate redusă ar putea rezolva anumite forme de pierdere a memoriei asociate vârstei înaintate. (TheGuardian)

14. Agenția spațială a Japoniei, JAXA, lucrează la un plan pentru construirea unei baze pe Lună care va fi operată cu roboți autonomi. (Space.com)

15. Ultima fermă din Germania care creștea animale pentru blănuri s-a închis, înaintea deadline-ului setat de guvernul federal pentru 2022. (Link)

16. Speranța de viață la nivel global a crescut cu 5 ani și jumătate în intervalul 2000-2016, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), subliniind că discrepanțele dinte țările cu venituri mari și cele sărace persistă. În timp ce speranța de viață pentru o persoană născută în 2000 era de 66,5 ani, o persoană care a venit pe lume în 2016 poate spera să trăiască până la vârsta de 72 de ani, precizează OMS cu ocazia publicării statisticilor mondiale din domeniul sănătății. (Profit.ro)

17. Cercetătorii americani au creat un nou material, care se extinde și se contractă în funcție de cantitatea de lumină la care este expus. Acesta este văzut ca având potențialul unui mușchi artificial care poate ridica și muta greutăți prin manipularea pe bază de lumină. (Phys)

18. Mașinile electrice dețin 58% din piața Norvegiei, în vreme ce hibridele reprezintă 19%. Doar 23% din piața locală mai aparține mașinilor bazate exclusiv pe combustibil fosil. (Clean Technica)

19. Folosind electricitate, matrițe produse la imprimante 3D și ace minuscule, oamenii de știință au dezvoltat o procedură de chirurgie moleculară care pătrunde în țesutul viu fără incizii, fără a crea cicatrici sau a fi necesară o perioadă mare de recuperare după operație. (Phys)

20. O finanțare de circa 1,9 miliarde de euro pentru patru proiecte majore în România a fost aprobată azi de către Comisia Europeană. Nu mai puțin de 1 miliard de euro se duc către proiectele rutiere de pe Centura Capitalei: 51 de km din autostrada de centură A0 (pe zona sud) și pe proiectele de lărgire și noduri rutiere de la Mogoșoaia, Domnești, Berceni și Oltenița. Alți 100 de milioane de euro merg la metrou, pentru Magistrala 2. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîţu a picat – Cronica serii
Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidenţiale al Alianţei 2020 USR PLUS – Cronica serii