Stirile pozitive ale anului 2019. Martie

1. Datele obținute prin satelit de NASA arată că, în comparație cu începutul anilor 2000, planetă are acum cinci milioane de kilometri pătrați de suprafață “verde” în plus pe an, o creștere de 5%. “Vinovate” de această creștere sunt China și India. (Link)

2. Cercetătorii studiază mutația genetică de care suferă Jo Cameron, 71 de ani, care o face pe această imună la durere și anxietate. Ei spera să obțină astfel un tratament eficient împotriva durerii. (NYTimes)

3. Doctorii americani au efectuat primul transplant de rinichi de la un donator care are HIV. Nina Martinez, donatoarea, a declarat că a fost inspirată să renunțe la un rinichi după ce a văzut un episod din serialul „Grey’s Anatomy.” (BBC)

4. Între 2010 și 2013, în India a avut loc o campania de vaccinare împotriva varicelei. Un nou studiu arată că viață a aproape 50.000 de copii a fost salvată de această campanie. (Nature)

5. Misiunea spațială israeliană Beresheet, lansată spre Lună la finalul lui Februarie, a transportat o arhivă de 30 milioane de pagini, pe dvd-uri, ce conține tot ceea ce este important și a învățat omenirea până în prezent. Arhiva funcționează ca un backup și poate rezista între 10 și 50 milioane de ani. (NBCNews)

6. Peter Tabichi, un călugăr franciscan care predă matematică și fizică, a câștigat premiul de $1 milion oferit de o fundație din Dubai la concursul pentru cel mai bun profesor din lume. Tabichi și-a părăsit locul de muncă, la o școală privată din Kenia, pentru a merge la o școală publică unde 95% dintre elevi erau săraci, o treime erau orfani, iar școala avea un singur pc și o conexiune slabă la internet. Cu toate acestea elevii lui Tabichi s-au calificat la “Intel Internațional Science and Engineering Fair 2019”, în Statele Unite, și au câștigat mai multe concursuri naționale. (Quarz)

7. Costul bateriilor litiu-ion a scăzut cu 35%, până la $187 MWh, comparativ cu prima jumătate a anului trecut. La acest cost energia eoliană sau solară devine competitivă cu cea produsă de gaze sau cărbune. (Link)

8. Numărul planetelor detectate în jurul altor stele, exoplanete, trece de 4.000, aceasta fiind urmarea numeroaselor descoperiri făcute cu telescoapele de pe Pământ şi din spaţiu, în ultimii 25 de ani. (News.ro)

9. Ultimul teritoriu al Statului Islamic (SI) în Siria a fost cucerit, au anunţat Forţele Democratice Siriene, alianţa arabo-kurdă susţinută de occidentali. ”Forţele Democratice Siriene declară eliminarea totală a aşa-zisului Califat şi o înfrângere teritorială 100% a Statului Islamic”, a anunţat, într-un comunicat, un purtător de cuvânt FDS, Mustefa Bali. (News.ro)

9. Exporturile de mașini ale României în Uniunea Europeană au fost anul trecut cu 453.000 de unități mai mari decât importurile. Performanțe mai bune decât țara noastră au obținut doar Spania, Cehia și Germania. (Automarket)

10. Oslo, capitala Norvegiei, va deveni primul oraș din lume care va instala sisteme de încărcare wireless pentru taxiurile electrice, pentru a susține trecerea mai rapidă la acest tip de transport. Începând cu 2023 toate taxiurile care vor circula în Oslo trebuie să aibă zero emisii, un obiectiv similar fiind setat pentru 2025 la nivelul întregii țări. Franța și Marea Britanie și-au setat obiective similare pentru 2040.   (VentureBeat)

11. Arabia Saudită va investi $23 de miliarde pentru a planta 7,5 milioane de copaci în capitala Riad, pentru a dezvolta cel mai mare parc din lume situat într-un oraș. (Link)

12. Cercetătorii au creat, din celule stem, un mini creier, cu măduvă spinării și mușchi atașați. Mini creierul este similar cu cel dezvoltat de un făt, la 12-16 săptămâni de sarcină. (TheGuardian)

13. Creșterea economică ridicată din 2016 și 2017 a dus la reducerea decalajului față de media Uniunii Europene. Regiunea București-Ilfov este cea mai dinamică și cea mai dezvoltată și a atins în 2017 un nivel al produsului intern brut per capita ajustat egal cu cel al Macroregiunii Bavaria din Germania și peste cel al Regiunii Budapesta. O dinamică ridicată are și Regiunea de Vest în ultimii ani. (Profit.ro)

14. Bucureștiul se află pe locul 5 în topul celor mai ieftine orașe europene recomandate pentru petrecerea unui weekend, într-un top realizat de UK Post Office. Cu un cost de $218+, în care sunt incluse două nopți de cazare, pentru doi adulți, la un hotel de 3 stele, costul biletelor la principalele muzee, cafeaua și mâncarea, capitala noastră este devansată de Vilnius, Belgrad, Varșovia și Istanbul, dar se află înaintea unor orașe ca Porto, Riga, Bratislava sau Praga. (CNN)

15. Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. (News.ro)

16. Mortalitatea infantilă de astăzi, din Africa, este mai redusă decât era în Europa în 1950. (Link)

17. Fermierii din Noua Zeelandă au început să folosească drone care “lătră”, în locul câinilor, pentru a controla și coordona oile. (Link)

18. România a ocupat, în 2018, locul al cincilea mondial în ceea ce privește viteza de Internet, după Singapore, Suedia, Danemarca și Norvegia, lucru care însă a atras, pe lângă beneficii, și riscuri cibernetice, a declarat, marți, în cadrul unui forum de specialitate, Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI). (Profit.ro)

19. IBM Research va folosi Inteligența Artificială pentru a detecta, din testele de sânge, probabilitatea ca o persoană să se înbolnăvească de Alzheimer, cu mult înainte ca simtomele bolii să apară sau ca scanarea creierului să evidențieze posibile semne ale bolii. (Engadget)

20. Comparativ cu 2014, numărul femeilor care sunt asociați sau acționari în firmele din România a crescut cu peste 21%, conform datelor publicate de Registrul Comerțului. La finalul lui 2018, dintr-un total de 1.359.362 de asociați sau acționari în firmele din România, doar 508.312 erau femei, adică puțin peste o treime din total. Totodată, 167.555 de femei erau înregistrate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. (Profit.ro)

21. Adolescenții americani nu mai consumă alcool, droguri, nu mai fumează și nu mai fac sex la fel de mult ca generația părinților lor. Comparativ, 2017 vs 1991, toate viciile sunt în scădere, consumul de alcool de la 81,6% la 60,4%, tutunul de la 70,1% la 28,9%, sexul de la 54,1% la 39,5%, iar drogurile de la 24% la 19,8%. Procentele se referă la consumul din total liceeni. (Axios)

22. România înregistrează cel mai mic decalaj din Uniunea Europeană între câştigul mediu brut pe oră al angajaţilor bărbaţi şi cel al femeilor, de doar 3,5%, cel mai ridicat nivel fiind în Estonia, (25,6%), urmat de cel din Cehia (21,1%) şi Germania (21%) în timp ce media europeană este de 16%. Niveluri foarte scăzute ale acestui de decalaj mai sunt în Italia şi Luxemburg (5%). (News.ro)

23. Un bărbat din Londra, infectat cu virusul HIV, cel care produce SIDA, ar putea fi al doilea om din lume care scapă de virus, în urma unui transplant de celule stem de la o persoană rezistentă la HIV. La trei ani de la transplant, bărbatul nu mai prezintă virusul în corp și a renunțat să mai ia, de 20 de luni, medicamentențe antivirale care țineau sub control virusul. Timothy Brown este primul pacient din lume vindecat de HIV, acum 10 ani, tot în urma unui transplant de celule stem. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă” – Cronica serii
Comisia Europeană a revizuit în urcare estimările privind avansul economiei României în acest an – Cronica serii