Statele Unite vor avea o divizie militară spațială, Space Force – Cronica de Tehnologie
Cronica de Tehnologie revine vineri, 27 decembrie. Sarbatori fericite!
1. TikTok vrea să plece din China și își caută un sediu nou în afara țării. Producătorul Bytedance încearcă astfel să evite problemele venite din asocierea serviciului cu regimului de la Beijing. (WSJ)
2. În cursa pentru Casa Albă, Mike Bloomberg folosește o companie de tehnologie pe care a înființat-o în primăvară și la care lucrează foști angajați proeminenți de la companii precum Facebook și Foursquare. Numită Hawkfish, firma va gestiona creațiile și campaniile digitale și va oferi funcții complexe de analiză. (CNBC)
3. O vulnerabilitate încă nerezolvată a componentelor Citrix permite atacatorilor să-și strecoare propriul cod, avertizează experții în securitate. Expuse ar fi toate cele peste 80.000 de companii din 158 de țări unde se folosește software-ul Citrix. (Bleeping Computer)
4. Curierii Glovo din Argentina au descoperit de mai multe ori că pachetele pe care le transportă conțin droguri. Regulamentul Glovo interzice transportul substanțelor interzise, însă nu există o metodologie pentru depistarea și verificarea acestora și nici o lege care să reglementeze noile metode de livrare a pachetelor. (OneZero / Medium)
5. De anul viitor, Statele Unite vor avea o divizie militară spațială, numită Space Force. Conform actului semnat de președintele american, aceasta devine cea de-a șasea ramură a armatei americane, având un buget de $40 milioane și aproximativ 16.000 de angajați militari și civili. (Profit.ro)
6. Nouă companii de sateliți, printre care SpaceX și OneWeb, fac lobby împotriva acordării de FCC a licențelor pentru proiectul Kuiper al Amazon. Cele nouă companii au primit anterior licențe după o anumită procedură, iar acum Amazon vrea licență fără să respecte aceleași reguli. Lupta se duce pentru constelațiile de sateliți pe care aceste companii vor să le creeze pentru oferi servicii de comunicații, unde SpaceX a început deja să lanseze sateliți, iar Amazon a rămas în urmă. (Vice)
7. Pronomos Capital, companie fondată de fostul inginer Google Patri Friedman și finanțată de Peter Thiel, vrea să construiască orașe experimentale în țările aflate în curs de dezvoltare – urbe semi-autonome de diverse mărimi. Ghana, Honduras, Panama și Nigeria sunt câteva dintre țările vehiculate în acest sens. (Bloomberg)
8. 96% din cei care au avut pentru prima oară o experiență în VR au declarat că le-a plăcut, conform unui studiu realizat cu ajutorul a 1.200 de participanți. 92% dintre aceștia ar mai fi vrut să folosească VR-ul, însă doar 37% dintre respondenți ar cumpăra o cască de VR ca urmare a primei experiențe. (BBC)
9. Influencerii chinezi au vândut anul trecut bunuri în valoare de $4 miliarde. În 2019, aceștia au reprezentat metoda preferată de promovare pentru 67% dintre advertiserii chinezi. China este și țara în care social media are cea mai mare influență în ceea ce privește comerțul electronic. (WSJ)
10. Walmart (37%) este folosit de mai mulți oameni decât Amazon (29%) pentru cumpărăturile de alimente pe internet. Amazon se bucură, însă, de cea mai mare rată de satisfacție, indicator care, în general, crește direct proporțional cu vârsta cumpărătorilor. (PRWeb)