Un copil din patru de pe planetă trăieşte în ţări aflate în război sau afectate de dezastre naturale – Cronica dimineții
1. Un copil din patru de pe planetă trăieşte în ţări aflate în război sau afectate de dezastre naturale. UNICEF se pregăteşte să lanseze pentru 2020 cea mai mare strângere de fonduri din istorie: $4,2 miliarde, pentru a acorda ajutor în cursul anului viitor pentru mai bine de 59 de milioane de copii aflaţi la nevoie în 64 de ţări din lume. (Hotnews)
Cronica 30 – România în 2001 (Link)
2. Dupa ce au aplicat dobânzi negative la depozitele de peste 100.000 euro, băncile germane încep să impuna astfel de dobânzi, momentan de minus 0,5%, la toate depozitele noi, indiferent de sumă. (Bloomberg)
3. România ocupă locul 21 într-un studiu realizat în 24 de state din Europa privind capacitatea de a plăti la timp facturile, fiind urmată de Letonia, Portugalia și Grecia. În fruntea clasamentului se află Germania, Danemarca și Austria. (Profit.ro)
4. În Hong Kong, numărul cazurilor de crimă rezolvate a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani în condițiile în care poliția a trebuit să gestioneze protestele. (Link)
5. Brazilia și-ar putea pierde dreptul de a vota în cadrul ONU dacă nu-și va plăti o parte din datoria de $400 milioane pe care o are către organizație. (Reuters)
Una din Cronica de Business: Uzina Dacia de la Mioveni a sărbătorit ieşirea din linia de montaj a unui automobil Duster cu numărul 500.000, fiind vorba de a doua generaţie a modelului. (News.ro)
6. Trecerea la mașini electrice și scăderea pieței va genera reducerea a 80.000 de locuri de muncă din industria auto globală. Cele mai afectate țări vor fi Germania, SUA și Marea Britanie. Estimările arată că piața auto a mașinilor noi va scădea anul acesta cu 6,6%, până la 88,8 milioane. (Bloomberg)
7. Malaria a ucis mai multe persoane decât toate războaiele combinate din istoria umanității. (TheEconomist)
8. Cercetătorii au creat neuroni artificiali care pot repara circuitele nervoase din creier. Aceștia ar putea fi implantaţi în pacienţii care suferă de paralizie sau alte afecțiuni ale sistemului nervos. Neuronii artificiali ar putea fi chiar folosiţi pentru a conecta minţi umane la aparate, susțin oamenii de știință. (Link)
Cronica 30 – România în 2002 (Link)
9. Air New Zealand testează recipiente pentru cafea comestibile la bordul zborurilor operate. Compania servește 8 milioane de cafele, anual, călătorilor săi. (CNN)
10. „The Irishman” al lui Martin Scorsese a fost desemnat de The National Board of Review cel mai bun film al anului 2019, iar Quentin Tarantino, cel mai bun regizor. (News.ro)
Bonus: Institutul de Culoare Pantone a anuntat culoarea anului 2020: Classic Blue, o nuanta atemporala de albastru, eleganta in simplitatea sa. (Urban.ro)
Fotografia dimineții – Ultima copertă Bloomberg BusinessWeek: