18,2 milioane de alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerile prezidenţiale de astăzi – Cronica dimineții
1. A doua zi a votului în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României s-a încheiat în Europa, Asia, Africa şi Australia şi continuă în America, în 58 din cele 835 de secţii de votare. Cea de-a treia zi de votare a început în secţiile din Australia şi Noua Zeelandă. La ora 6: 00, aproape 300.000 de cetăţeni români îşi exercitaseră dreptul la vot, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central. (News.ro)
2. La ora 7:00 se deschid secțiile de vot pe teritoriul României. Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că peste 18,2 milioane de alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerile prezidenţiale. (News.ro)
3. Agenția de rating Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, cât și perspectiva stabilă. Decizia agenției este susținută atât de nivelul moderat al datoriei publice, care este inferior nivelului de 40% al țărilor din aceeași categorie de rating cu România “BBB”, dar și de evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare față de țările comparabile. (Profit.ro)
4. Sindicatul Promedica a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban prin care îi atrage atenţia că salariile personalului medical trebuie asigurate indiferent de situaţia economică. Sursa citată menţionează că afirmaţia premierului că nu mai sunt bani pentru salarii în sănătate până la sfârşitul anului a declanşat o stare de alertă în spitale. Sindicatul a anunțat că dacă personalului medical nu îi sunt respectate drepturile salariale, atunci acesta va lupta în stradă. (News.ro)
5. Spanioli votează astăzi, pentru a doua oară în acest an, în alegeri anticipate generale, după ce nici o formațiune politică nu a reușit să strângă numărul suficient de voturi pentru a putea guverna. (NYTimes)
6. Economia Chinei este sub presiune, iar dezechilibre importante încep să se vadă. Indicele prețurilor de consum a avut în octombrie o creștere anualizată de 3,8%, cea mai mare din octombrie 2012 încoace. (Profit.ro)
7. Preşedintele american Donald Trump a declarat că nu a acceptat să retragă toate tarifele comerciale așa cum a cerut China. Anunțul lui Trump generează noi incertitudini legate de momentul în care cele mai mari două economii ale lumii vor pune capăt războiului comercial care a încetinit creşterea economică mondială. (News.ro)
8. Eliberarea din închisoare a fostului președinte brazilian Inacio Lula da Silva a fost primită cu urale. În vârstă de 74 de ani, Lula da Silva ispășea o pedeapsă de opt ani și zece luni pentru corupție și a fost eliberat după un an și jumătate de încarcerare, în urma unei decizii a Curții Supreme din Brazilia. (News.ro)
9. Un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga, împreună cu opt alte instituții, arată că, la aceeași cantitate de calorii consumată, femeile slăbesc mai greu decât bărbații. Studiu a fost realizat pe 2500 de persoane supraponderale și a arătat că bărbații au slăbit, în medie, 11,8 kg, în timp ce femeile au slăbit 10,2 kg. (BBC)
10. Afişarea numărului de aprecieri primite pe conturile de Instagram americane va fi eliminată, treptat, începând de săptămâna viitoare, a anunţat CEO-ul Adam Mosseri. Serviciul deţinut de Facebook va ascunde numărul de „like”-uri primite de utilizatorii americani, experiment început de platformă în urmă cu câteva luni. (News.ro)
Fotografia dimineții – Captură cu numărul românilor din Diaspora care au votat: